Yüksekokul mezunu olmayanlar sigorta acenteciliği yapamayacak

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 26 Mart 2008 21:47, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye Sigorta Acenteleri Federasyonu (TÜSAF) Yönetim Kurulu Başkanı Levent Ergün, sigorta şirketi yönetmek ve acente sorumlusu olabilmek için yüksekokul mezuniyeti şartının getirileceğini bildirdi. Tali acentelerin faaliyetlerinin de kısıtlanacağını belirten Ergün, "Piyasada hiçbir sigorta şirketiyle ilgilisi olmadığı halde tali acenteyim diye dolaşan insanlar var, bunlar artık piyasadan ya çekilecek ya da bir sigorta şirketiyle sözleşme yapmak zorunda kalacak." dedi.

TÜSAF Yönetim Kurulu Başkanı Ergün, Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Sigortacılık Komitesi'nin düzenlediği bilgilendirme toplantısına katıldı. '5684 sayılı yasanın ve hazırlanmakta olan sigorta acenteliği yönetmeliği'nin getirdikleri hakkında sektör mensuplarına bilgi veren Ergün, yeni düzenlemeyle sigorta sektörünün disiplin altına alınmasının hedeflendiğini söyledi. Acentelerin mesleki ve mali yeterliliğinin, özellikle sektöre acente girişlerinin bir düzen altına alınacağını kaydeden Ergün, "Sigorta acentelerinin asgari sermayesi 25 bin YTL'ye yükseliyor. Toplam prim üretimi de minumum yüzde 4'ü altına düşemeyecek. Ayrıca, her acente Hazine Müsteşarlığı'ndan uygunluk belgesi alma zorunluluğu getirilecek." diye konuştu.

Federasyon Başkanı Ergün, hazırlanmakta olan yönetmeliliğin sigortacılığı müşteri gözünde ayakçı durumundan kurtaracağını vurgulayarak şöyle devam etti: "Aynı şekilde poliçe düzenlenmesi de bir disipline sokuluyor. Yetkili personel veya acente müdürünün dışında poliçe düzenlenmesi söz olmayacak. Hele hele sigorta şirketinde sözleşmesi olmayan birinin poliçe düzenlemesi, altına kendi imza ve kaşesini koyması hapis cezası gerektiren bir uygulama içerisinde giriyor. Son derce ağır ceza gerektiriyor. Acentelere ödenen her pirim sigorta şirketine ödenmiş kabul ediliyor." Ergün, yeni düzenlemenin 2-3 yılda ancak sonuç verebileceğini kaydetti.

Toplantının açılışında konuşan ATSO Başkanı Kemal Özgen ise, 1 Nisan 2008'de yürürlüğe girecek trafik kaza tespit yönetiminin kaygı verici olduğunu ileri sürdü. Uygulamanın nasıl olacağı, ne gibi sonuçlar doğuracağının bilinmediğini ifade eden Özgen, "Trafik ekiplerinin her kazaya anında yetişmesi mümkün değil. Özellikle son dönemde yoğun noktalarda oluşan kazalarda trafik ekibi beklenmesi çok büyük sıkıntılara neden olmaktadır. Dolayısıyla kaza tespitinin sürücülerle yapılması kağıt üzerinde iyi bir yöntemdir, çağdaş bir uygulamadır. Ancak, uygulamanın tam olarak nasıl yapılacağı, hangi sonuçlarla karşılaşılacağı kamuoyu tarafından tam olarak bilinmemektedir." diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber