Çelik:Önemli görevlerde bulunanlar tarihi bilmeli

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 27 Mart 2008 14:46, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sosyal Bilimler Lisesi Çalıştayı'nın açılışında konuşan Çelik, hukukçu ve iktisatçısı dahil önemli görevler üstlenen kişilerin toplum yapısını, psikolojisini ve tarihini bilmesi gerektiğini kaydetti.

Sosyal Bilimler Lisesi Çalıştayı'nın açılışında konuşan Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, hukukçu ve iktisatçısı dahil önemli görevler üstlenen kişilerin toplum yapısını, psikolojisini ve tarihini bilmesi gerektiğini kaydetti.

Ankara'da 2 gün sürecek olan Sosyal Bilimler Lisesi Çalıştayı başladı. Türk Dil Kurumu ve Türk Tarih Kurumu'nu temsil eden önemli akademisyenlerin yanı sıra çok sayıda öğretmenin iştirak ettiği çalıştayda, liselerin durumu, katkılarının yanı sıra olumsuz yönlerine yer verilecek. Panellerle devam edecek çalıştayda Sosyal Bilimler Lisesi tüm yönleriyle ele alınacak.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi Kampüsü'nde gerçekleşen çalıştayın açılış törenine Bakan Çelik'in yanı sıra milletvekilleri ve çok sayıda öğretmen ve öğrenci katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan tören, Sosyal Bilimler Lisesi'ni tanıtan sinevizyon gösterisiyle devam etti. Öğrencilerin de yer aldığı törende konuşan Bakan Çelik, insanların zeka türlerinin belirlenmesi ve bu doğrultuda yönlendirilmesi gerektiğini ifade etti.

"SOSYAL BİLİMLER LİSESİ'YLE İLGİLİ HER TÜRLÜ ELEŞTİRİYE AÇIĞIZ"

Sosyal Bilimler Lisesi'nde sayısal derslerin ağırlıklı okutulduğu yönünde eleştirilerin varlığına işaret eden Çelik, "Antik dönemden bu yana matematik ve dilin yakın ilişki içerisinde olduğu bir gerçektir. Öğrenciler için yararlı sistem doğaldır, garipsenmemelidir" diye konuştu.

Milli Eğitim Bakanı, 2003 yılında Sosyal Bilimler Lisesi'nin açıldığını belirtirken, sözkonusu eğitim kurumlarının varlığını ihtiyaçlara bağladı. Kendilerinin konuya ilişkin her türlü eleştiriye açık olduklarını kaydeden Hüseyin Çelik, Mevlana'nın "İyi bir dostu olanın aynaya ihtiyacı yoktur" sözüne atıfta bulundu.

Bakan Çelik, sözkonusu okulların sayısının en fazla 17 ya da 20 olabileceğine işaret ederek, "Sosyal Bilimler Lisesi'nin diğer okulların akıbetine uğramasını istemediğimiz için okulların sayısını arttırmayacağız" dedi.

Çelik, sosyal zekası olan insanların lider olabilecek kapasiteyi bünyesinde barındırdığını, diğer insanlarla rahatça iletişim kurabileceğini ifade etti.

"100 TEMEL ESERLE İLGİLİ İNSAFSIZ ELEŞTİRİLERLE KARŞILAŞTIK"

"Hukukçusu, iktisatçısı dahil tüm toplumsal alanlara hitap eden branşlarda görev alan bireylerin toplum yapısını, psikolojisini ve tarihini bilmesini isteriz" diyen Bakan, "Hukukçusunuz, ama tozlu dosyaların içerisine sıkışırsanız topluma ve gerçeklere yabancı kalırsanız siz işte öyle bir hukukçusunuzdur" şeklinde konuştu.

Çelik, uzmanlaşmış ama kendi toplumunun bilincinde olmayan bir akademisyen düşünemediğini belirtti. Sözü Milli Eğitim Bakanlığı'nın "100 Temel Eser Projesi"ne getiren Milli Eğitim Bakanı Çelik, sözkonusu uygulamayla öğrencilerin toplumu ve ülkeyi anlayabilmesini hedeflediklerini kaydetti.

Bakan Hüseyin Çelik eserleri kimi yayınevlerinin tahrif ettiğinin altını çizerek, bazı çevrelerin insafsızca bakanlığı ve hükümeti eleştirdiğini söyledi.

Dünyanın küreselleştiğine dikkat çeken Çelik, şunları kaydetti: "Küreselleşmeye karşıyız demeniz, görmezlikten gelmeniz; onun sizi görmediği anlamına gelmez.

Kafaları deve kuşu gibi kuma sokmamak gerek. Milli değerleri özümseyen bununla birlikte antenleri dışa açık nesiller yetiştirmeliyiz. Ulusalcı kaygılarla içe kapanmak bir ülkeyi intihar noktasına getirebilir. Önemli olan ulusal zenginliği kabul edip dışa açılmaktır.

Diğer yandan Bakan Çelik, kürsüde konuşurken öğrencilerden biri baygınlık geçirdi. Fenalık geçiren öğrenciyi öğretmenler ve katılımcılar dışarı çıkarttı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber