İnsan Hakları Komisyonunun ismi değişiyor

Haber Giriş : 27 Mart 2008 16:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İnsan Hakları Komisyonu ismini görüştü

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonunun bugünkü toplantısında, komisyonunun çalışma biçimini yeniden düzenleyen ve komisyonun adının 'İnsan Hakları Komisyonu'' olarak değiştirilmesini öngören taslak ele alındı.

Toplantı sonrasında komisyondan yapılan yazılı açıklamada, Komisyon Başkanı Zafer Üskül başkanlığında 10-16 Şubat tarihleri arasında Almanya'da yapılan temaslara ilişkin hazırlanan raporun kabul edildiği belirtildi.

Üskül'ün, Almanya'da yapılan temaslara ilişkin komisyona bilgi verdiği, Almanya'da yürürlüğe giren ''Göç Yasası'' ile bu ülkede tutuklu ve hükümlü durumda bulunan Türklere, diğer benzer durumdakilere oranla ayrımcılık yapıldığı iddiaları ile ziyaret sırasında meydana gelen Türklere ait binalardaki kuşkulu yangınların incelendiğini söylediği kaydedildi.

Açıklamada, ''Üskül, yangınların teknik incelemesinin sonuçlarının henüz kendilerine ulaşmadığını bildirdi ve bunun rahatsızlık verici bir durum olduğunu, bir an önce yangınların nedeninin ortaya konması için Almanya İnsan Hakları Komisyonuna yazı yazıldığını açıkladı'' denildi.

-''HRANT DİNK CİNAYETİ ALT KOMİSYONU DEVAM EDİYOR''-

Hrant Dink cinayeti alt komisyonunun çalışmalarını sürdürdüğü, çalışmalara ilişkin hazırlanacak raporun komisyonda tartışılacağı belirtildi.

Zafer Üskül'ün, 22 Temmuz 2007-27 Mart 2008 tarihleri arasında komisyona bin 265 dilekçe geldiğini, işleme alınan 882 başvurudan 516'sının sonuçlandırıldığını bildirdiği kaydedildi. Üskül, ''Mümkün olan en özverili çalışmayla kısa sürede birikmiş dosya kalmaması sağlanacaktır'' dedi.

Toplantıda, İnsan Haklarını İnceleme Komisyonunun çalışma biçimini düzenleyen İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Kanununda değişiklik yapılmasını öngören, komisyon çalışmalarında verimliliği artırmak ve kurumsallaşmayı sağlamak üzere, göz önüne alınacak esasları yeniden düzenleyen taslağın üyelere sunulduğu ve kabul edildiği bildirildi.

Açıklamada, komisyonun adını 'İnsan Hakları Komisyonu' olarak değiştirmeyi öngören çalışmanın, TBMM'de temsil edilen tüm siyasi partilere sunulacağı, görüş ve önerilerin alınmasının ardından son biçimi verilerek ortak imza ile TBMM Başkanlığına sunulacağı bildirildi.

-BİREYSEL BAŞVURU YAPILABİLECEK-

Kanun taslağı çalışmasının, komisyonun, sadece TBMM Başkanlığının sevk ettiği başvuruları değil, kurallarına uygun ulaştırılması koşuluyla, gelişen teknolojik yöntemlerle Komisyona ulaşan her dilekçenin işleme alınmasını öngördüğü belirtilen açıklamada, şu görüşlere yer verildi:

''Taslak, İnsan Haklarını İnceleme Komisyonunun, tüm ülkeyi ve kamuoyunu yakından ilgilendiren insan hakları ihlali veya ihlal ihtimali olan konuları gündeme almasını öngörüyor. Komisyon, bireysel başvuruların, Başbakanlık İnsan Hakları Başkanlığı, il ve ilçe insan hakları komisyonları veya ceza ve infaz kurumları izleme kurulları tarafından incelenmesini isteyebilecek. Çalışma yasalaştırıldığı takdirde, komisyona ulaşan bireysel başvurular, geliştirilen bir bilgisayar programı sayesinde, Başbakanlık ve yerel alandaki insan hakları kurullarında ve yerinde çözüme kavuşturulacak.''

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber