BES: Bedava kitaba 1 milyar YTL harcandı, sadece fakir öğrencilere dağıtılsın

Haber Giriş : 01 Nisan 2008 11:46, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

-Bağımsız Eğitimciler Sendikası Genel Başkanı Gürkan Avcı, bedava ders kitabı politikasının 5 yıldır ısrarla sürdürülen popülist bir uygulama olduğunu savundu. Okulların hem fiziki hem de personel ihtiyaçlarının bulunduğunu belirten Avcı, ücretsiz kitapların sadece fakir öğrencilere dağıtılması gerektiğini söyledi.

-Avcı, 5 yılda bedava kitap uygulaması için ise 1 milyar YTL'nin üzerinde ödeme yapıldığını söyledi.

- Bağımsız Eğitimciler Sendikası Genel Başkanı Gürkan Avcı, bedava ders kitabı politikasının 5 yıldır ısrarla sürdürülen popülist bir uygulama olduğunu savundu. Okulların hem fiziki hem de personel ihtiyaçlarının bulunduğunu belirten Avcı, ücretsiz kitapların sadece fakir öğrencilere dağıtılması gerektiğini söyledi.

Bağımsız Eğitimciler Sendikası (BES) Genel Başkanı Avcı, yaptığı yazılı açıklamada, popülist bir uygulama olarak gördükleri ücretsiz ders kitabı uygulamasının terk edilmesini sürekli dile getirdiklerini belirtti. Avcı, eğitimin siyasi çıkar ve popülist yaklaşımlar için feda edilmemesi gerektiğini kaydederken, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'in söz konusu politikadan vazgeçmediğini anlattı.

-?ZENGİN-FAKİR HERKESE BEDAVA DAĞITILMASI İSRAFTIR?-

Avcı, 2007-2008 eğitim döneminin sonuna yaklaşılmasına karşın, çocukların 50-60 kişilik sınıflarda öğrenim gördüğünü, derslerinin öğretmen yokluğundan boş geçtiğini, okullarda ikili eğitimin devam ettiğini söyledi. Avcı, ?Mevcut okullarımızın bile fiziki yapılarından personel ihtiyaçlarına kadar, spor-etkinlik salonlarından kütüphanelerine kadar bir çok sorunun varlığının yanı sıra ders kitaplarının zengin fakir demeden her öğrenciye ücretsiz dağıtılmasının büyük bir kaynak israfı olarak algılanması gerekiyor? dedi. Avcı, ücretsiz kitap uygulamasının sadece fakirleri kapsaması gerektiğini belirtirken, okullarda katkı payı altında para toplanmasının da engellenmesi gerektiğini söyledi.

-?KİTAPLAR YILSONUNDA GELECEK ÖĞRENCİLERE VERİLSİN?-

Avcı, hükümetin gelecek yıl açık liselerde de bedava kitap dağıtacağını hatırlatarak, özel okul ve kolejlere ücretsiz kitap dağıtımına karşı olduklarını söyledi. MEB'in ücretsiz kitap basımı, dağıtımı, paketleme ve depolama işlemleri için çeşitli basımevlerine milyonlarca YTL ödeme yaptığını belirten Avcı, ?Bu durum bütçeden eğitime ayrılan parayla yeni zenginlerin ve kitap tekellerinin oluşmasını sağlıyor. Öğrencilerimiz üzerinden kimsenin haksız bir şekilde para kazanmasını istemiyoruz? dedi.

Avcı, kitapların öğrenci velilerine zimmetlenerek, yıl sonunda gelecek diğer öğrencilere aktarılması gerektiğini bildirdi.

-5 YILDA 1 MİLYAR YTL HARCANDI-

BES Genel Başkanı Avcı, MEB'in bedava kitap dağıtımı için 2003-2004 eğitim yılında 157 milyon 523 bin 13 YTL, 2004-2005 eğitim yılında 174 milyon 997 bin 782 YTL ,2007-2007 eğitim yılında, 267 milyon 583 bin 942 YTL, 2007-2008 eğitim yılında ise 261 milyon 642 bin 98 YTL ödendiğini hatırlattı. Avcı, 5 yılda bedava kitap dağıtımının maliyetinin toplam 1 milyar 16 milyon 189 bin 125 YTL olduğunu söyledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber