Bu yıl OKS'ye girenler daha şanslı

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 03 Nisan 2008 15:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim Teknolojileri Genel Müdür Yardımcısı Orhan Ekinci, bu yıl son kez yapılacak OKS'ye giren öğrencilerin daha dar bir müfredattan sınava girecekleri için daha şanslı olduklarını söyledi.

Ekinci, matematikten Öklit, tarihten Magna Carta'nın bazı bölümleri gibi bazı konuların bu sene yapılacak sınavda sorulmayacağını söyledi.

Eğitim Teknolojileri Genel Müdür Yardımcısı Orhan Ekinci, CİHAN'a yaptığı açıklamada, OKS'de sorulabilecek sorular ile ilgili bilgi verdi. Bakanlığın 2003 yılında başlattığı öğretim programlarını değiştirme çalışmaları çerçevesinde bu sene yenilenen 8. sınıf müfredatının 120 okulda pilot olarak okutulmaya başlandığını anımsatan Ekinci, "Yani, öğrencilerimizden 120 okulda eğitim görenler yeni müfredat ile diğerleri ise eski müfredat ile eğitim alıyorlar" dedi.

Yenilenen 8. sınıf müredatında bazı bilgilerin olmadığını söyleyen Ekinci, "Öğrenci bu bilgileri ya ilerki yıllarda ya da kendi yaşantısı içinde öğrenecek" diye konuştu.

Öğrencilerin önünde OKS gibi bir sınav olduğuna dikkat çeken Ekinci, "Bu sınavda tüm öğrenciler aynı kulvarda koşacak. Ancak bu 120 okulda eğitim gören öğrencilerimiz bazı konuları görmemiş olarak sınav salonuna gelecekler. 120 okuldaki bu öğrencilerin haksızlığa uğramamaları için eski ve yeni müfredat programını ortaya koyarak, birbiri ile örtüşmeyen, eski müfredatta olup yenisinden olmayan, yenisinde olup eskisinde olmayan konuları ayıkladık. Böylece öğrenciler daha dar bir alanda daha az bir bölümden sorumlu olacaklar" dedi.

"MESELA, ÖKLİT BAĞINTILARI BURADA YOK"

"Mesela, Matematik dersindeki Öklit bağıntıları yeni müfredatta 8. sınıfta yok. O zaman bu konunun sorulmaması gerikiyor. Geçmiş yıllarda ise soruluyordu" diyen Ekinci, OKS'nin Türkçe-Matematik-Fen- Sosyal Bilimler olmak üzere 4 ana başlıkta yapıldığını anımsattı.

Müfredattaki değişikliğin tüm dersleri kapsadığını dile getiren Ekinci, şöyle devam etti: "Matematiği örnek verdim ama bu Türkçe'de de var. Coğrafya'dan, Tarih'ten de var. Bazı anlaşmaların detayları, bazı ülkelerin derinlemesine tarihleri yeni müfredatta yok. Magna-Carta ile ilgili, çocuklarımızın kafalarında yer alamaması gereken bilgiler müfredat dışı. Yani bunun gibi bazı konular."

"SINAVA 6 AY KALA KONUYLA İLGİLİ BİR GENELGE YAYINLAMIŞTIK"

Orhan Ekinci, Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik imzasıyla 1 Ocak tarihinde yayınlanan genelgede, bu konunun gündeme geldiğini ve öğretmenlerden; öğrenci ve velileri bilgilendirmelerini istediklerini hatırlattı.

Yani bu değişikliğin, sınava 6 ay kala öğrencilere duyurulduğunu ifade eden Ekinci, "Öğretmenlerimiz bu konuda çalışma yaptılar, yapıyorlar. Hangi konudan soru sorulmayacak biliyorlar. O konuları ayıklayarak her öğretmen kendi dersinde kendi öğrencilerini yönlendiriyor" şeklinde konuştu.

"BU YIL SINAVA GİRECEK ÖĞRENCİLER DAHA ŞANSLI"

Bu yıl sınava girecek öğrencilerin daha az ünite ve konudan sorumlu oldukları için daha şanslı olduklarını ifade eden Ekinci, "Daha yüksek başarı elde edeceklerini düşünüyorum" dedi.

Ekinci, öğretmen ve öğrencilere yönelik ise şu tavsiyelerde bulundu: "Aslında fazla şey öğrenmekle kazanılıyor. Ama sınav bir yarış ve bu yarışa hazırlanırken; sınavda çıkmayacak soruyla karşılaşmamaları için öğrenciler ders öğretmenleri ile çalışmalılar. Öğretmenlerimiz yeni ve eski müfredatı biliyorlar. Talim Terbiye Kurulu'nun web sitesinde de bu müfredatlar var. Şu ana kadar bu çalışmayı yapmayan öğretmenler varsa da, eski ve yeni müfredata bakarak, bu iki müfredatın örtüşmediği alanları belirleyebilir. Öğrencilerine nerelere yoğunlaşması gerektiğini söyleyebilirler."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber