Baz istasyonlarının şehir dışına çıkması için dava açan ebe, davayı kazandı

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 05 Nisan 2008 22:44, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bursa'nın İnegöl ilçesinde baz istasyonlarının insan sağlığına zararlı olduğu için şehir dışına taşınması istemiyle mahkemeye başvuran çevre gönüllüsü ebe hemşire, davayı kazandı. Yerel mahkeme, baz istasyonlarının şehir dışına taşınmasına karar verirken, 2 ayrı GSM şirketi Yargıtay'a temyize gitti. Bir süre sonra GSM şirketi avukatı Yargıtay 4. Hukuk Dairesi'ne dilekçe vererek temyizden feragat ettiğini açıklayınca Yargıtay temyizin reddine karar verdi. Davacı çevreciler kararın emsal teşkil etmesini istiyor.

İnegöl'de gönüllü çevreci emekli ebe hemşire Azize Temiz, insan sağlığına zararlı olduğu gerekçesiyle baz istasyonlarının şehir dışına taşınma istemiyle dava açtı. Kemalpaşa Mahallesi'nde bulunan 2 ayrı GSM şirketine ait 2 baz istasyonunun sağlığa zarar verdiği gerekçesiyle yerleşim birimi dışına çıkartılmak istemiyle İnegöl Asliye Hukuk Mahkemesi'ne dava açtı.

Davayı karara bağlayan mahkeme heyeti; 'Hiç bir kamu hizmeti insan sağlığından önemli değildir' diyerek şehir içindeki baz istasyonlarının yerleşim alanı dışına çıkartılmasını kararlaştırdı.

Kararın ardından GSM şirketleri temyiz için Yargıtay'ın yolunu tuttu. Yargıtay 4. Hukuk Dairesi, yerel mahkemenin kararını duruşmalı olarak incelemeye aldı.

Dosyanın duruşmalı olarak incelenmesini isteyen davalı GSM şirketinin avukatları Yargıtay'daki duruşmaya gelmedi. Duruşmada hazır bulunan davacı Azize Temiz, sözlü açıklamada bulundu.

Yargıtay 4. Hukuk Dairesi, davalı GSM şirketi avukatının verdiği dilekçeyle temyiz isteminden fergat ettiğini bu nedenle temyiz isteminin reddine karar verdi.

Mahkemenin verdiği kararın emsal teşkil edeceğini belirten Azize Temiz, hukukçuların bu karara sahip çıkmasını istedi.

İnsan sağlığını tehdit eden zararlılara karşı yıllardır mücadele verdiğini, 3 yıl önce başlattığı hukuk mücadelesini kazandığı için mutlu olduğunu belirten Azize Temiz, "30 yıllık bir sağlıkçı olarak insan sağlığına zarar veren her şeye karşı mücadele ediyorum. Hantal sanayiden doğan kirli hava başta Marmara Bölgesi olmak üzere Türkiye'nin her yerinde insanı canından bezdiriyor. Böylesine önemli doğa ve çevre kirliği varken son yıllarda dağa, taşa ve beynimizin üzerine kanunsuz bir şekilde kurulan baz istasyonlarının insan asğlığına zarar verdiği delilerle tespit edilmiş. İlk olarak baz istasyonlarının şehir dışına çıkartılamsı için arkadaşlarımla birlikte mahkemeye başvurduk. Bu karar emsal olmalı." dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber