Bakandan acı itiraf: Yargı sade vatandaş için var

Haber Giriş : 12 Ekim 2004 08:51, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

"Organize suç örgütleri karşısında yargının eli kolu bağlı" diyen Adalet Bakanı Çiçek, çetelerle mücadelede hükümete destek istedi.

Adalet Bakanı Cemil Çiçek, savcıların faaliyet gösterebildiği alanın sade vatandaşlarla ilgili olduğunu, geri kalan kısımda yargının elinin kolunun bağlı olduğunu söyledi. Çiçek, Bakanlar Kurulu toplantısının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bir gazetecinin, Sedat Peker'in önce serbest bırakılıp sonra hakkında tutuklama kararı çıkarılmasına ilişkin görüşlerini sorması üzerine Çiçek Türkiye'nin geriye dönük bir otorite zaafını yaşadığını kaydetti. Çiçek, şöyle devam etti: "Bir hukuk devletinde her türlü kanunsuzluğun üstesinden gelmek yargının işidir, ama yargının da bazı sıkıntıları var. Savcılarımızın soruşturmada karşılaştığı zorluklar var. Bunların bir kısmı imtiyazlardan kaynaklanıyor, olayın bağlantıları birden fazla konumdaki kişileri ilgilendiriyorsa, soruşturma makamları farklı oluyor, soruşturmaya izin verecek makamlar farklı oluyor, onun için de fotoğrafı bütünüyle ortaya koymakta bir kısım zorluklar var. Bizim savcılarımızın faaliyet gösterebildiği ve kanun hakimiyetini sağlamaya çalıştığı alan daha çok sade vatandaşlarla alakalı. Geri kalan kısımda yargının eli kolu bağlıdır. Bunları değiştirebilmek için Anayasa değişikliği gerekiyor.''

'SEYRETMEYİN'
Bazı durumlarda meslek dayanışmasının işin içine giriyor diyen Çiçek şuları söyledi: "İmtiyazların tümünün AB seviyesine çekilmesi gerekiyor.Türkiye'de yolsuzluklarla, organize suçlarla mücadelede sıkıntı, toplum olarak zihniyetimizden kaynaklanıyor. Her kurum kendi mensubuna suçlama geldiğinde 'bizi yıpratmak istiyorlar' diyor. Bunlardan vazgeçmek lazım. Bir gladyatörler savaşı gibi herkesin vitrinden seyretmemesi lazım. Her kesimin bu mücadeleyi bilikte yapması gerekiyor''.

sabah

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber