CHP, 'mektupla oy kullanmanın' iptalini istedi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 08 Nisan 2008 14:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

CHP, 5749 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'un yurt dışında yaşayan seçmenlerin "mektup" ile oy kullanmasını düzenleyen hükmünün iptali istemiyle Anayasa Mahkemesi'nde dava açtı.

CHP Antalya Milletvekili Atila Emek ve Kırklareli Milletvekili Turgut Dibek, 5749 sayılı Kanun'un 94/A ve 94/B maddelerinin iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemiyle açtıkları davanın dilekçesini Anayasa Mahkemesi'ne sundular.

Emek, daha sonra gazetecilere yaptığı açıklamada, kanunun iptali istenen 94/A maddesinde, "yurt dışında yaşayan seçmenlerin mektup, sandık, elektronik oylama veya gümrük kapılarında oy kullanma yöntemlerinden ancak biriyle oy verebileceklerinin" düzenlendiğini belirterek, açtıkları iptal davasının konusunun sadece "mektup ile oy kullanma yöntemini" kapsadığını bildirdi.

Bir ülkedeki seçimin demokratik kabul edilebilmesi için o seçimin bazı evrensel koşulları taşıması gerektiğini vurgulayan Emek, bunların serbest oy veya seçimlerin serbestliği ilkesi, eşitlik, gizlilik, genel oy, açık sayım ve döküm, dürüstlük ilkeleri olduğunu belirtti.

İptali istenen maddenin getirdiği düzenlemeye göre yurt dışındaki seçmenin seçim tarihinden 75 gün önce başlayan bir süreç içerisinde kendisine mektupla zarf içinde gönderilen oy pusulasıyla oyunu kullanacağını anlatan Emek, "Mektupla oy verme yöntemi uygun bir yöntem olmadığı gibi fiili, maddi ve manevi her türlü baskıya açık bir yöntemdir. Yine bu yöntemle yargı yönetim ve denetiminin ne ölçüde sağlanabileceği de tartışmaya açık bir konudur" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber