9 Nisan 2008'den Önemli Gündem Başlıkları

Haber Giriş : 09 Nisan 2008 08:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

DİYARBAKIR STK HEYETİ ÇANKAYA KÖŞKÜ'NDE..

-Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Diyarbakır'dan gelen 17 sivil toplum kuruluşu temsilcisinden oluşan heyeti Çankaya Köşkü'nde kabul ediyor. Heyet Gül'e, Doğu ve Güneydoğu'nun sorunlarını kapsayan bir rapor sunuyor. (Saat:15.00)

-Dün Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve CHP Genel Başkanı Deniz Baykal ile görüşen heyetin Çankaya köşkü çıkışında bir açıklama yapması bekleniyor.

-GÜL TESK'TE

-Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu'nu ziyaret ediyor ve Konfederasyon yetkilileri ile öğle yemeği yiyor. (Saat:12.15/12.30)

-SAVUNMA SANAYİ İCRA KOMİTESİ TOPLANTISI

-Savunma Sanayi İcra Komitesi, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında Savunma Sanayi Müsteşarlığı'nda toplanıyor. (Saat:14.00)

-Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt ve Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül'ün de katılacağı toplantıda, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin büyük önem verdiği Uydu Projesi'nde nihai kararın da verilmesi bekleniyor.

-TÜRKİYE-PASİFİK ADALARI DIŞİŞLERİ BAKANLARI TOPLANTISI

-Türkiye-Pasifik Adaları Dışişleri Bakanları Toplantısı, Dışişleri Bakanı Ali Babacan'ın ev sahipliğinde İstanbul Conrad Otel'de başlıyor. (Saat:09.30)

-Cumhurbaşkanı Gül, Pasifik ülkelerinin Dışişleri Bakanları'nı Conrad Oteli'nde kabul ediyor. (Saat:19.00)

-SSGSS GÖRÜŞMELERİ SÜRÜYOR

-TBMM Genel Kurulu'nda sosyal güvenlikle ilgili tasarının görüşmelerine devam ediliyor. (Saat:13.00)

-KOMİSYONLAR TOPLANIYOR

-Meclis Bayındırlık Komisyonu'nda Afet ve Acil Durum Yönetim Başkanlığı'nın Teşkilat ve Görevleri hakkındaki kanun tasarısı görüşülüyor. (Saat:10.30)

-Plan ve Bütçe Komisyonu'nda Serbest Muhasebecilik ile Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkındaki kanun tasarısı ele alınıyor. (Saat:14.00)

-MECLİS'TE BASIN TOPLANTILARI

-CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen ve Ardahan Milletvekili Ensar Öğüt, düzenledikleri basın toplantısında gündemi değerlendiriyor. (Saat:11.00)

-CHP İstanbul Milletvekili Çetin Soysal Tuzla Tersanelerindeki ölümlerle ilgili basın toplantısı düzenliyor. (Saat:11.30)

-DTP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel basın toplantısı düzenleyecek (12.30)

-CHP'DEN BELEDİYE KANUNU İÇİN İPTAL DAVASI

-CHP, ?Büyükşehir Belediyesi Sınırları İçerisinde İlçe Kurulması ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun?un iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemiyle Anayasa Mahkemesi'ne başvuruyor. (Saat:11.00)

-BAKAN GÜLER'DEN AFŞİN-ELBİSTAN BİLGİLENDİRMESİ

-Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, EÜAŞ tarafından Afşin-Elbistan C ve D kömür sahaları rödovans ihale süreciyle ilgili, Bakanlık'taki bilgilendirme toplantısına katılıyor. (Saat:16.30)

-BAKAN HÜSEYİN ÇELİK OKUL AÇILIŞINDA

-Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, Yenimahalle Zeynep-Salih Alp Anadolu Meslek ve Meslek Lisesi ek binasının açılış törenine katılıyor. (Saat:10.30)

-DEMİREL, ?BAĞIMSIZ ÇOCUK OMBUDSMANLIĞI? KONFERANSINDA

-UNICEF'in düzenlediği ?Bağımsız Çocuk Ombudsmanlığı? konferansı Ankara'da Hilton Oteli'nde yapılıyor.

-Konferansa 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel de katılıyor. (Saat: 10.00)

-1. SİGORTA ZİRVESİ

-Active Academy tarafından bu yıl ilki düzenlenen Sigortacılık Zirvesi İstanbul Swiss Otel'de yapılıyor.

-1. Sigorta Zirvesi'nin açılışına Devlet Bakanı Mehmet Şimşek de katılıyor. (Saat:09.00)

-İŞ YATIRIM, BÜYÜME HEDEFLERİNİ AÇIKLAYACAK

-İş Yatırım Genel Müdürü İlhami Koç, İş Yatırım'ın 2007 yılı mali sonuçlarını, 2008 hedeflerini ve büyüme planlarını açıklıyor. (Saat:10.00)

-CANON EURASİA TANITILACAK

-Canon'un Türkiye'de kurduğu Canon Eurasia, Canon Eurasia Genel Müdürü Roman Troedthandl'ın katılımıyla tanıtılıyor. (Saat: 10.30)

-TRT ÇALIŞANLARI, TRT SANSÜRÜNÜ PROTESTO EDECEK

-TRT'ye ilişkin Yasa Tasarısına karşı eylemlerini sürdüren TRT çalışanları, tüm radyo ve televizyonlarda yayınlanan eylemlerini, TRT Haber Dairesi'nin yayınlanmamasına karşın TRT İstanbul Radyosu önünde bir basın açıklaması yapacak. (Saat: 12.30)

-MUHALEFET CUMHURBAŞKANI'NA KOVUŞTURMA YETKİSİNİ MERCEK ALTINA ALDI

-AKP, Meclis Başkanlığı'na sunduğu kanun teklifiyle 301'nci madde konusunda topu Cumhurbaşkanı'na atarken, muhalefet de kovuşturma yetkisinin Cumhurbaşkanı'na verilmesini mercek altına aldı. Muhalefet partileri, AKP'nin, anayasa değişikliğiyle ?Cumhurbaşkanı'nın yetkilerini tırpanlama? iddiasında olduğunu ancak 301 ve 305'nci maddede değişiklik öngören kanun teklifiyle bu iddiasından vazgeçtiğini ortaya koyduğu görüşünü dile getiriyor. Muhalefet partileri ayrıca 301'nci maddeyle ilgili cumhurbaşkanına verilen kovuşturma yetkisinin anayasal olmadığını görüşünü taşıyor.

-MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, Cumhurbaşkanlığı'nın Türkiye'nin birliğini temsil eden bir makam olduğunu belirterek kanun teklifiyle bu durumun tartışmaya açıldığını savundu. Vural, ?en iyisi bu yetkiyi Olli Rehn'e, Lagendijk'e versinler? diye konuştu.

-CHP Konya Milletvekili ve Anayasa Komisyonu üyesi Atilla Kart ise kovuşturma yetkisinin Cumhurbaşkanı'na verilmesinin yasal ve anayasal olmadığını belirtti.

-GÜL AF YETKİSİNİ İKİ KEZ KULLANDI

-301'nci maddeyle ilgili değişiklik teklifiyle, kovuşturma yetkisinin Cumhurbaşkanı'na verilmesi, yetki tartışmasını başlatırken, Cumhurbaşkanı Gül de, yetkileri arasında bulunan af yetkisini bugüne kadar sadece iki kez kullandı. Adalet Bakanlığı, Cumhurbaşkanı Gül'e, bugüne kadar üç dosya gönderirken, Gül, birden fazla kişiyi kasten öldürmek, bulundurma ruhsatlı tabancayı taşımak suçlarından hükümlü Derviş Uzun ve TKP/ML-TİKKO örgütüne üye olmak suçundan hükümlü Mehmet Akatekin isimli mahkumları affetti. -Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, tedbirsizlik ve dikkatsizlik sonucu birden fazla kişinin ölümüne neden olmak suçundan hükümlü İsmet Kösebalaban'a ait dosyayla ilgili Gül'ün henüz olumlu veya olumsuz karar vermediğini bildirdi.

-BARROSO ZİYARETİNİN HEDEFİ: ?REFORMLARA İVME KAZANDIRMAK?

-Avrupa Komisyonu Başkanı Barroso ve Komisyon üyesi Rehn'in yarın başlayacak Türkiye ziyaretinin ana amacının Türkiye'deki reform sürecine ?ivme kazandırmak? olduğu belirtiliyor.

-Portekiz eski Başbakanı Barroso, AKP hakkında açılan kapatma davası nedeniyle Türkiye'de gerginliklerin iyice arttığı bir dönemde Ankara'ya ?kritik? bir ziyarette bulunacak.

-ANKA'nın görüştüğü bir AB Büyükelçisi de, ?Kapatma davası elbette görüşülecek ancak ana konu değil. Ziyaretin ana konuları, üyelik müzakereleri ve Türkiye'deki reform süreci? dedi.

-BOTAŞ'A BANKALARDAN 300 MİLYON YTL'LİK KREDİ DARBESİ

-Tahsil edemediği alacaklarının tutarı 12,3 milyar YTL'ye yükselen BOTAŞ'ın, vergi borçlarına da haciz gelince açtığı kredi ihalesinde bankalardan borç alamadığı ortaya çıktı. Bankalar, kredi borçları 1,7 milyar YTL'ye çıkan BOTAŞ'ın limitlerinin dolduğu gerekçesiyle 300 milyon YTL'lik kredi talebine yanıt vermediler.

-Başta EÜAŞ olmak üzere alacaklarının çoğu kamudan kaynaklanan BOTAŞ, tahsilat ve faiz uygulaması konusunda Enerji Bakanlığı ile Hazine'den destek sulamayınca son çare olarak söz konusu iki makama bir yazı göndererek, nakit ihtiyacının 4,1 milyar YTL'ye çıktığını, bu ihtiyacın kredi kullanarak karşılanmasının da mümkün olmadığını bildirdi.

-ÖZELLEŞTİRMEDE ?SAKLA BİLGİYİ İSTE ONAYI' MODELİ:

-TOROS TARIM, MAZIDAĞI FOSFAT'I ALMAK İÇİN REKABET KURUMU'NA YALAN BEYANDA BULUNDU

-Mazıdağı Fosfat Tesisleri'nin özelleştirme ihalesine tek şirket olarak katılan Toros Tarım, Rekabet Kurulu'nun devre izin vermesi için internet sitesinde dahi bulunan münhasır bayi bilgileri hakkında yanlış bilgi verdi.

- Rekabet Kurulu, bu davranış nedeniyle Toros Tarım'a 4 bin 598 YTL idari para cezası keserken, Toros Tarım'ın tesisleri almasının kompoze gübre pazarında hakim durum yaratacak olması nedeniyle şirketin Samsun Gübre'deki kapasitesini sınırlaması ve üç yıl sonra tekrar değerlendirmek koşuluyla devre izin verdi.

-İŞSİZLİK FONU HAZİNE'Yİ FONLADI

-Temmuz 2000'den bu yana işçi ve işverenlerden prim tahsil eden İşsizlik Sigortası Fonu'nun, Mart 2008 itibariyle 32.8 milyar YTL'ye ulaşan varlığının tamamına yakınının tahvil, bono gibi Hazine tarafından ihraç edilen iç borçlanma senetlerine yatırıldığı belirlendi. Mart 2002'den bu yana yapılan işsizlik ödemelerinin toplamı ise 1 milyar 418 milyon YTL'de kaldı.

-Birikimlerinin büyük bölümünü Hazine kağıtlarında değerlendiren Fon, bir yandan Hazine'nin iç borçlanmasını kolaylaştırırken, bugüne kadar toplam 19.8 milyar YTL faiz geliri elde etti. Fon portföyünün Mart 2008 itibariyle kümülatif getirisi yüzde 1348 olarak hesaplandı.

-TÜRKİYE'DE HALA 2 BİN 764 YERLEŞİM YERİ CEPTEN "ALO" DİYEMİYOR

-GSM operatörlerinin yaptığı yatırımlara karşı 2 bin 764 yerleşim yeri kapsama alanı dışında olması nedeniyle cep telefonlarından ?alo? diyemiyor.

Telekomünikasyon Kurumu (TK) verilerine göre, Türkiye'deki 38 bin 312 yerleşim yerinden 2 bin 764'ü hala mobil telefon olanağından mahrum bulunuyor. Bunlardan bin 641'i 250'nin altında, 715'i 250-500 arası, 408'i de 500-bin arasında nüfusa sahip yerleşim yerlerinden oluşuyor.

-SİYASET VE EKONOMİ TOPLUMU GERDİ

-Küresel ekonomideki tehditler ve iç siyasette ortaya çıkan belirsizlik algılamasının, toplumun psikolojisini olumsuz etkilerken, girişimcilik ruhunu da törpülediği bildirildi.

-Uzman Psikolog Nazım Serin, Türkiye'de bir yıla yakın zamandır siyasi ve özellikle ekonomik alanda yaşanan çalkantıların, toplumdaki potansiyel ruhsal problemlerin daha hızlı, yoğun ve yaygın bir şekilde ortaya çıkmasına yol açtığını söyledi.

-Siyasi ve ekonomik alandaki istikrarın giderek kriz tablosuna dönüştüğünün yüksek tonda ifade edilmesinin toplumun her kesiminde belirsizlik ve kaygı yarattığını dikkat çeken Serin, belirsizlik ve kaygı atmosferinin ise, insanların geleceğe dair umutlarını azaltarak, girişimcilik ruhunu ve gelişme yaratabilecek riskleri göze alma cesaretini baltaladığını kaydetti.

-Psikolog Serin, ?Enflasyon artışının kamçıladığı hayat pahalılığı, vatandaşların artan kredi borçları gibi ardı ardına yaşanmakta olan ekonomik sorunlar, ruh sağlığı alanına parçalanan aile sayısında, travmaya bağlı ruh sağlığı problemlerinde, depresyon oranlarında, madde ve alkol kullanımında atış şeklinde yansıyacaktır? dedi.

-TURİZMCİLER YİNE ?MESLEK BİRLİĞİ YASASI? DEDİ

-Her yıl 15-22 Nisan tarihleri arasında kutlanan ?Turizm Haftası? öncesinde, turizmciler ?Meslek Birliği Yasası?nı gündeme getirdi.

-TUROB Başkanı Timur Bayındır, ?Turizm sektörü en fazla istihdam yaratan sektörlerin başında. Böyle geniş bir sektörün mutlaka bir meslek birliği yasası olmalı? dedi.

-TUROFED Başkanı Ahmet Barut da aynı görüşü paylaşarak, turizm sektöründe yasayla belirlenmiş meslek standartlarının oluşturulması gerektiğini söyledi.

-KÜÇÜK MAHMUT'TAN BAKAN ÇELİK'E ?OKUMAK İSTİYORUM? ÇAĞRISI

-Osmaniye'de 7. sınıf öğrencisi olan fakat bir haftadır ailesi tarafından okula gönderilmeyen Mahmut Ülger, Milli Eğitim Bakanlığı'na dilekçe yazarak Bakan Çelik'e ?Okumak istiyorum, bana yardım edin? çağrısında bulundu. Ülger, yazısında ?Size şu an erkek sözü veriyorum, okula gittiğimde derslerime çalışırım? sözü de verdi.

-MEB, olaya el koyarak Osmaniye Valiliği'ne gereğinin yapılması için talimat verdi.

-DÜŞ ÇİZGİSİ İLE ÖĞRENCİLER ENDÜSTRİ ÜRÜNLERİ TASARLAYACAK

-İlköğretim ve ortaöğretim öğrencileri tarafından hazırlanan birbirinden ilginç bin 100 projenin yarıştığı ?Düş Çizgisi 4. Uluslararası Endüstri Ürünleri Tasarımı? yarışmasında finale kalan tasarımlar 12 -13 Nisan tarihlerinde Ankamall'da sergilenecek.

-KİTLE İMHA SİLAHLARI İLE MÜCADELE ÇALIŞTAY 10-11 NİSAN'DA

-Terörizmle Mücadele Mükemmeliyet Merkezi Komutanlığı, 10-11 Nisan tarihleri arasında ?Kitle İmha Silahları (KİS) Terörizmi İle Mücadele? konulu bir çalıştay gerçekleştirecek.

-Çalıştay, kitle İmha silahlarının farklı özellikleri, hangi şartlar altında terör saldırılarında kullanılabilecekleri ve bu tür saldırılar öncesinde, sırasında ve sonrasında ilgili kurum ve kuruluşlar tarafından hangi önlemlerin alınabileceği konusunda kapsamlı bilgi ve tecrübelerin paylaşılmasına uygun ortam sağlamak amacı taşıyor.

-SAĞLIK BAKANLIĞI 2 MİLYON KİŞİYE HASTA HAKLARINI ANLATTI

-Sağlık Bakanlığı, hasta hakları konusunda hem sağlık çalışanlarını hem de hastaları bilgilendiriyor. Bakanlık bu kapsamda düzenlediği panel ve sempozyumlar ile 2 milyon kişiye hasta hakları ve sorumlulukları konusunda bilgi verdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber