Yumurta gibisi yok!

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 16 Nisan 2008 21:42, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

Tüm besinler arasında en kaliteli protein kaynağı olarak bilenen yumurta, gebelik ve emzirme döneminde bebeğin ve annenin artan protein ihtiyacını karşılıyor.

Protein kaynağı yumurta, anne ve bebek sağlığı için önemli vitamin ve mineralleri içeriyor.Tüm besinler arasında en kaliteli protein kaynağı olarak bilenen yumurta, gebelik ve emzirme döneminde bebeğin ve annenin artan protein ihtiyacını karşılıyor. Folat, demir, çinko, A, D, B12 vitamini, kolin gibi pek çok vitamin ve mineral içeriğine sahip olan yumurta, bebeğin fiziksel ve zihinsel gelişiminde önemli rol oynuyor.

Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü'nden Prof. Dr. Neslişah Rakıcıoğlu, gebelik ve emzirme döneminde annenin besin gereksiniminin karşılanmasının yanı sıra bebeğin büyüme ve gelişmesi için diyetsel ek proteine ihtiyaç duyulduğunu belirtiyor.

Gebelikte günde bir yumurta

Prof. Dr. Neslişah Rakıcıoğlu, yumurtanın anne ve bebek sağlığı için önemini şöyle özetliyor: ?Gebeliğin altıncı ayından itibaren bebeğin büyüme hızı artar ve bu dönemde proteine olan gereksinim daha da fazlalaşır. Anne için gebelikte günde 14 gram olan ek protein ihtiyacı, emzirme döneminde 21 grama ulaşır. Sağlıklı geçirilen gebelik ve emzirme döneminde her gün bir yumurtanın tüketilmesi, artan protein gereksiniminin karşılanmasında sindirimi kolay ve ekonomik bir kaynaktır. Bitkisel gıdalarla beslenen vejetaryen gebe ve emzikli kadınlarda da protein ihtiyacının karşılanmasında günde bir yumurtanın tüketilmesi önemlidir.?

Prof. Dr. Neslişah Rakıcıoğlu, yumurtanın kaliteli protein kaynağı olmasının yanı sıra, içerdiği vitamin ve minerallerle de bebeğin fiziksel ve zihinsel gelişiminde rol oynayabileceğini ifade ediyor. Yumurta demir, çinko ve B12 vitamini içeriği ile fetüsün fiziksel büyüme ve gelişmesine, kolin ve folik asit içeriği ile de beyin dokusunun gelişimine katkı sağlıyor.

Yüksek protein, düşük kalori

Kadınların hamilelik süresince yetersiz ve dengesiz kilo kazanımının prematüre doğum riskini artırdığını ve annede sağlık sorunlarının ortaya çıkmasına neden olduğunu belirten Prof. Dr. Neslişah Rakıcıoğlu'na göre gebeliğe ideal ağırlık ile başlanması önemli. Hafif şişman ya da şişman olarak gebeliğe başlayan kadınların, bu dönemde enerji içeriği düşük, besin öğesi içeriği yüksek besinleri tüketmelerinin önerildiğini anlatan Prof. Dr. Rakıcıoğlu, ?Yumurta, yoğun besin öğesi içeriğine rağmen, düşük enerji içeriği sayesinde hamilelikte tercih edilmesi gerekli olan bir besindir? diyor

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber