Vali Güler: Taksime gelenler zorla dağıtılacak

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 28 Nisan 2008 12:07, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

VALİ GÜLER SON SÖZÜ SÖYLEDİ: "TAKSİM'E GELEN GRUPLAR ZORLA DAĞITILACAK"

- İSTANBUL VALİSİ MUAMMER GÜLER:

- "BÖLÜCÜ ÖRGÜTLERİN TAKSİM'DE YAPILMAK İSTENEN TOPLANTIYI FIRSAT BİLEREK GÜVENLİK GÜÇLERİYLE SİLAHLI ÇATIŞMAYA GİRECEKLERİ TESPİT EDİLDİ"

- "TAKSİM'DE YETERİ KADAR POLİS GÜCÜ BULUNDURULACAK, POLİS ORANTILI GÜÇ KULLANACAK"

- "TAKSİM'DE KUTLAMA DAVETİNDE BULUNAN YETKİLİLER HAKKINDA CUMHURİYET SAVCILIĞINA SUÇ DUYURUSUNDA BULUNULDU"

- "GELİN 1 MAYIS'I BELİRLENEN MEYDANLARIN BİRİNDE VEYA HER BİRİNDE AYRI AYRI KUTLAYIN"

- "GEÇMİŞTEKİ HADİSELERİN BİR RÖVANŞ ZİHNİYETİYLE YENİDEN GÜNDEME GETİRİLMEK İSTENMESİ SÖZ KONUSU"

ÖMER FARUK AYDEMİR

İstanbul Valisi Muammer Güler, yasak olmasına rağmen 1 Mayıs İşçi Bayramı'nda Taksim Meydanı'na girmek isteyen, yapılan uyarılara rağmen dağılmayan grupların zorla dağıtılacağını açıkladı. Bölücü örgüt provakatörlerinin Taksim'de yapılmak istenen toplantıyı fırsat bilerek güvenlik güçleriyle silahlı çatışmaya girme yönünde hazırlıklar yaptığının tespit edildiğini açıklayan Güler, Taksim'de kutlama davetinde bulunan yetkililer hakkında cumhuriyet savcılığına suç duyurusunda bulunulduğunu da belirtti.

İstanbul Valisi Muammer Güler, yaklaşan 1 Mayıs İşçi Bayramı öncesinde düzenlediği basın toplantısında, tüm ısrarlara rağmen İşçi Bayramı'nı Taksim'de kutlamak isteyen sendika temsilcilerine seslendi. 1 Mayıs'ın emek ve dayanışma günü olarak ilan edilmesinin sevindirici olduğunu belirten Güler, "Ben de bu günü şimdiden kutluyorum, barış ve kardeşliğe, çalışanların haklarının en iyi şekilde alınmasına yönelik çalışmalara vesile olmasını diliyorum. Taksim'de 1 Mayıs günü herhangi bir şekilde toplantı yapılması mümkün değil. Toplantı ve gösteri yürüyüşleri kanunda İstanbul'da miting yapılacak alan ve güzergahlar ilan edilmiştir. Çağlayan Meydanı, Kadıköy Meydanı, Kazlıçeşme ve Kartal Meydanı toplantı ve gösteri yürüyüşleri için tespit edilmiş meydanlardır. Sendika temsilcilerine davette bulunuyorum. Gelin 1 Mayıs'I bu belirttiğim meydanların birinde veya her birinde ayrı ayrı kutlayın" dedi.

Vali Güler, Taksim'in siyasi partiler dahil kimse için tahsis edilmediğine dikkat çekerek, Taksim'in aynı zamanda büyük katılımlı kutlamalar için güvenli bir alan olmadığını, güvenlik riski taşıdığını belirtti. Taksim Meydanı'nda 1 Mayıs kutlamalarına izin verilmeyeceğini yineleyen Güler, "Taksim'in herhangi bir kutlama için tahsisi mümkün değil. Sendika temsilcileri Taksim'e Dolmabahçe, Şişli ve Şişhane'den girileceğini ifade etti. Böyle bir yürüyüşe izin verilmeyecek. Böyle bir yürüyüş İstanbul'un tamamını kilitler. Kazancı Yokuşu'nda toplanılarak Atatürk Anıtı'na çiçek bırakılması uygulaması devam ediyor. Sendika temsilcilerin saygı duruşu ve çiçek bırakmalarına izin verilecek. Bu etkinliği yapsınlar, daha sonra da kanunen belirtilen yerlerde miting düzenlesinler. Kendilerini, kanunsuz eylemlerden kaçınmaya davet ediyorum" diye konuştu.

Vali Güler, Taksim'deki ticari ve turistlik hareketlilik düşünüldüğünde, burada böyle bir kutlama yapılmasının genel hayatı olumsuz etkileyeceğini söyledi. Geçtiğimiz yıl yaşanan olumsuzlukların tekrarlanmasını istemediklerini belirten Vali Güler, "Kanunsuz toplantılar için çağrı yapmak da suçtur. Taksim'de kutlama davetinde bulunan yetkililer hakkında cumhuriyet savcılığına suç duyurusunda bulunuldu. Bu tür toplantı ve gösteri yürüyüşüne davet eden her türlü afiş ve belgelere izin verilmeyecek. Güvenlik güçlerinin değerlendirmeleri ve elimizdeki istihbarat raporlarına göre illegal örgütlerin ve bölücü örgütlerin 1 Mayıs günü Taksim'de düzenlenmek istenen toplantıda provakatif eylemler yapacakları, güvenlik güçleriyle çatışmaya girecekleri, gerektiğinde silahlı tarzda bu eylemlerini sahneye koyacakları, gerginliği bu toplantı üzerine bina edecekleri tespit edildi. Suç teşkil eden eylemlerin önlenmesi, güvenlik güçlerinin önemli görevleri arasında. Bu zemini fırsat bilerek, geçmişte yaşanan olumsuz olayları aynen sahneye koyma hazırlıkları var. Sendikaları bu konuda dikkatli olmaları konusunda uyarıyorum. Bununla ilgili elimizde tespitler var. Geçmişteki hadiselerin bir rövanş zihniyetiyle yeniden gündeme getirilmek istenmesi söz konusu. Bu İstanbul'un imajına zarar verir" açıklamasında bulundu.

İstanbul Valisi Muammer Güler, güvenlik güçlerinin kanunsuz bir toplantıyı dağıtmak durumunda olduğunu ifade etti. Konuyla ilgili yarın saat 14.00'te İl Güvenlik Kurulu'nun toplantı yapacağını belirten Güler, "O bölgedeki güvenlik amerleri kanunsuz toplantıyla ilgili gerekli ikazlarını yapacaklar, uymayanlar gerektiğinde zorla dağıtılacak. 1 Mayıs'ta oraya gelenler, kendilerine izin verilmeyeceğini, buna uymadıkları takdirde zorla dağıtılacaklarını bilsinler. Kanun tanımazlığın hem hukuki ve cezai sorumlulukları var, hem de kentin huzuruna yönelik ahlaki sorumlulukları var. Yarın gerçekleştirilecek toplantıda, alınacak önlemler bütünüyle gözden geçirilecek. İstanbul'daki esnaf, tüccar ve çalışanlar da kentte huzurun bozulmasını istemiyor. 1 Mayıs'ın İstanbul için kabus olmaktan çıkarılmasını arz ediyorum. İstanbul'a, hak etmediği bir gün yaşatmayalım. Sendikalar Taksim'de kutlama yapacaklarını, bunun hak olduğunu iddia ediyorlar. Biz de provakatif eylemlere açık olduğu gerekçesiyle buna izin vermedik. Bu tür kanunsuz toplantı ve yürüyüş, marjinal gruplar için uygun bir alan yaratır" dedi.

Güler, sözlerini şöyle tamamladı:

"İstanbul'da İçişleri Bakanlığı ile gerekli koordine kuruldu. Dışarıdan yeteri kadar emniyet görevlisi takviyesi yapılacaktır. Taksim'de yeteri kadar polis gücü bulundurulacak. Güvenlik güçleri ve vatandaşları hiçbir şekilde karşı karşıya getirmek istemiyoruz. Polis, orantılı güç kullanımına gidecek. Kimseye durup dururken müdahale edilmeyecek. Kanunsuz bir toplantıya gelenler oradaki güvenlik amiri tarafından uyarılacak. Bir süre beklenecek. Dağılmamakta ısrar edenle ilgili orantılı bir güç kullanılacak. Güvenlik güçleriyle çatışma amaçlı davrananlara karşı polisin orantılı gücü söz konusu olacak. Bölücü örgüt provakatörlerinin şehir dışından yoğun şekilde İstanbul'a gelecekleri, güvenlik güçleriyle çatışmaya girecekleri şekilde elimizde raporlar var. Bu raporları ciddi şekilde değerlendirerek, halkın mal ve can güvenliğini sağlamakla yükümlüyüz."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber