Bağ-Kur prim borçları için yasa teklifi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 02 Mayıs 2008 12:44, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58

- CHP İzmir Milletvekili Selçuk Ayhan, esnaf ve sanatkarlar ile çiftçilerin birikmiş sigorta prim borçlarının yeniden yapılandırılması için yasa teklifi hazırladı.

TBMM Başkanlığına sunulan teklif, Esnaf ve Sanatkarlar ve Diğer Bağımsız Çalışanlar Sosyal Sigortalar Kurumu Kanununda değişiklik yapılmasını öngörüyor. Teklif, prim ve gecikme zammı borcu bulunan sigortalıların, düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 30 gün içinde kuruma başvurmaları halinde, toplam borçlarının silinerek yönetim kurulunca yeniden yapılandırılmasını öngörüyor.

Teklif, yeniden yapılandırma kapsamında sigortalıların aylık cari primlerine ilaveten cari primlerinin belli bir orandan aşağı olmamak üzere borçlarına mahsuben taksitler halinde ödeme yapmalarını, teminat göstermeleri çerçevesinde borç ödeme kapasitelerine ve borç sürelerine göre usul ve esasları belirlemeye ve başvuru süresini 30 güne kadar uzatmaya yönetim kuruluna yetki verilmesini de içeriyor.

Yasa teklifinin gerekçesinde, BAĞ-KUR prim borçlarının yaklaşık 3 kat arttığına işaret edilerek, 2002 yılında 9 milyar 43 milyon YTL olan borcun 2007 sonunda 25 milyar 933 milyon YTL'ye yükseldiği bildirildi. Prim borçlarının yeniden yapılandırılması için yapılan son düzenlemeden yararlanmak için 849 bin sigortalının başvurduğu, yapılandırmadan yararlanan 211 bin kişiden 10 bininin primlerini düzenli olarak ödemediği için taleplerinin iptal edildiği kaydedildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber