TOKİ Başkanı: Lüks konutların satışı azaldı

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 04 Mayıs 2008 08:23, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Son yıllarda İstanbul, Ankara ve İzmir gibi illerde yapılan lüks site ve konut projelerinin büyük bölümü yabancı isimler taşıyor.

Tepki çeken bu durum üzerine Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) harekete geçti. Yeni projelerde Osmanlı ve Selçuklu mimarisini öne çıkarma kararı alan idare, yeni inşa edilecek sitelere Türkçe isim şartı getirdi. Projesine Türkçe isim vermeyen müteahhit bundan sonra TOKİ'den iş alamayacak. TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar, son zamanlarda mimari açıdan eleştiri aldıklarını ve bunu haklı bulduklarını ifade ederek, "Eleştiriler doğrultusunda üniversitelerden destek aldık. Önümüzdeki dönemde gerçekleştirilecek projelerde Osmanlı ve Selçuklu mimarisiyle yerel ve modern mimariye ağırlık verilecek. Özellikle yerel özelliği olan mimari dokunun yeniden ortaya çıkarılmasına çalışacağız." dedi. Uygulama, müteahhitleri de kapsayacak. TOKİ projelerini yürüten müteahhitler, pazarlama taktiği olarak tercih ettikleri yabancı isimler yerine Türkçe isimler kullanacak.

Bayraktar'ın verdiği bilgiye göre idare şu ana kadar 81 il ve 420 ilçede toplam 310 bin 410 konut yaptı. Bunların 264 bini sosyal konut özelliği taşıyor. Ayrıca idare; 244 cami, 21 hastane, 71 sağlık ocağı, 10 yurt ve pansiyon ile 10 bin 953 derslikli 382 adet de okul inşa etti. Erdoğan Bayraktar, son dönemde yaşanan ekonomik kriz sebebiyle lüks konut satışlarının azaldığı bilgisini verdi. Bundan kendilerinin de olumsuz etkilendiğini ifade ederken, dar gelirliler için üretilen konutların satışında bir sıkıntı olmadığını kaydetti. OKİ, sıkıntılı ortama rağmen iş verdiği müteahhitlere ayda yaklaşık 500 milyon YTL ödeme yapıyor. Ancak idare, piyasadaki durgunluk nedeniyle kamu bankalarından da kredi kullanmaya başlamış. TOKİ'nin bugüne kadar sattığı konutlardan dolayı vatandaşlardan toplam 7 milyar YTL alacağı bulunduğunu söyleyen Bayraktar, "Vatandaşımız ödemelerini düzenli yapıyor. Onun dışında elimizde 4,5-5 milyar YTL'lik satışa hazır konut stoku var. Yani, aslında TOKİ olarak elimize geçecek kaynağın büyüklüğü 10 milyar doları buluyor." diye konuştu.

Öte yandan TOKİ, İstanbul-Halkalı'da yaptığı projelerle ilgili marka oluşturmaya ağırlık verecek. Erdoğan Bayraktar, Halkalı bölgesindeki konutlarda Atakent markasını yerleştirmeye çalıştıklarını dile getirerek, "Önümüzdeki dönemde bu bölgenin çehresi epey değişecek. Halkalı'da yeşil alan olarak öngörülen, eski çöplük alanında bir 'Sea World' (Su Dünyası) oluşturmayı düşünüyoruz. Burası belki balina ve yunuslarla gösterilerin de yapılabileceği bir yer olacak." açıklamasını yaptı. Bayraktar ayrıca, Halkalı'da bitmiş konutları pazarlamak üzere, yeni bir satış kampanyası başlatacakları ve faiz düzeyinin bankalara göre daha avantajlı olacağı bilgisini verdi.

İstanbul Kayabaşı'na 11 Taksim Meydanı

TOKİ, İstanbul Atatürk Olimpiyat Stadı'nın bulunduğu Kayabaşı bölgesinde 60 bin konutluk dev bir kent kuracak. 4 milyar dolarlık yeni projede son aşamaya gelindi. Orta, alt ve lüks gelir gruplarına yönelik konutların yapılacağı projenin en önemli özelliği ise sosyal donatı alanları olacak. Erdoğan Bayraktar'ın verdiği bilgiye göre Kayabaşı'nda 11 Taksim Meydanı ve Gezi Parkı büyüklüğünde meydan ve yeşil alan yapılacak. 7 adet AKM büyüklüğünde bir kültür merkezi, 16 Ali Sami Yen Stadı'nda denk alanda dev bir spor kompleksi ile çok sayıda okul ve hastane de yapılacak.

İsmail Altunsoy

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber