YTÜ'de öğrenci eylemi

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 12 Mayıs 2008 14:33, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Yıldız Teknik Üniversitesi'nde, (YTÜ) ulusalcı öğrencilerin üniversite yönetiminden güç alarak kendilerine saldırdığını öne süren bir grup solcu öğrenci protesto gösterisi düzenledi. Güvenlik görevlilerinin öğrencilerin kimliklerini kontrol etmek istemesi üzerine arbede yaşandı. Üniversiteden çıkmadıklarını ve kimlik kontrolünün yapılamayacağını savunan öğrenciler ile güvenlikçiler arasında yaşanan gerginlik devam ediyor.

YTÜ'de kendilerine Devrimci Demokrat Yurtsever Öğrenciler adını veren yaklaşık yüz kadar öğrenci, geçen hafta üniversitede yaşanan olayları protesto etmek için kampus içinde sloganlar atarak giriş kapısı önüne geldi. "Rektörlük-Polis-İşçi Partisi-TGB çetesi işbirliğine son. Üniversitelerde ulusalcı, faşist çetelere ve provokasyonlara geçit vermeyeceğiz. Baskılar, gözaltılar bizi yıldıramaz" yazılı pankart açan grup, "Kahrolsun faşizm, yaşasın mücadelemiz. Baskılar bizi yıldıramaz. Yaşasın devrimci dayanışması. Kahrolsun MGK, MİT, CIA, kontrgerilla. YÖK kalkacak polis gidecek, üniversiteler bizimle özgürleşecek" şeklinde sloganlar attı.

Üniversiteden çıkmayan öğrenciler adına bir basın açıklaması yapan Saniye Eyüpoğlu, olayların 6 Mayıs Salı günü başladığını belirtti. Eyüpoğlu, "Çoğunluğu dışarıdan gelen yaklaşık 25 kişi devrimci, demokrat, yurtsever öğrencilerin sayıca az olduğu bir zamanı kollayarak saldırmış ve birçok arkadaşımızın yaralanmasına sebep olmuştur. Rektörlükten, okul yönetiminden güç alarak YTÜ'de tutunmaya çalışan Türkiye Gençlik Birliği aynı provokatif tutumunu 8 mayıs günü de sürdürmüş, devrimci öğrencilere saldıranlar sanki TGB'liler değilmiş gibi büyük bir pişkinlikle masa açmak istemiştir. Bu provokasyonla çıkan arbede de rektörlük, açıktan TGB'yi kollamış ve üniversite içine çevik kuvvet sokarak devrimci yurtsever öğrenciler yaka paça gözaltına alınmışlardır." şeklinde konuştu.

Yaşanan bu süreci "Devrimci faaliyeti sindirme ve provokasyon girişimi" olarak niteleyen Eyüpoğlu şöyle konuştu: "Hiçbir gerçekliliği olmamakla beraber bu çete, 'Atatürk afişleri yırtılıyor, bayrağa saldırılıyor' diyerek yalanlardan ibaret olan bu tür provokatif söylemlerde bulunuyor. Kendi zeminlerini bu ifadelerle meşrulaştırmak istiyorlar. Fakat biz bu provokasyonlara gelmeyeceğiz. Bir kez daha söylüyoruz. Bu çetenin maskesi çoktan düştü. Hem bugüne kadar üniversitelerde gerçekleşen bir dizi olay hem de Ergenekon bu çetenin temelde neye hizmet ettiğini göstermiştir. Toplumun 'hassasiyetleri', bir takım simgeler arkasına sığınanlar, bunlar üzerinde kirli siyaset yapanlar YTÜ'de de gerçek yüzünü göstermiştir."

Eyüpoğlu, YTÜ öğrencileri olarak provokasyonlara ve saldırılara geçit vermeyeceklerini yineleyerek, "Bu saldırılar karşısında sinmeyecek ve mücadelemize devam edeceğiz" dedi.

Turnikeler arkasında basın açıklamasını tamamlayan öğrenciler geri dönerek kampuse doğru yürüyüşe geçti. Bu sırada üniversitenin özel güvenlik elemanları öğrencilerin önünü keserek kimlik kontrolü yapmak istedi. Üniversiteden dışarı çıkmadıklarını ve kimlik göstermeyeceklerini belirten öğrenciler ile güvenlik elemanları arasında tartışma yaşandı. Çevik kuvvet polislerinin önünde gerçekleşen olayda öğrencilerden birisi basın mensuplarına dönerek yaptıkları basın açıklamasında ne kadar haklı olduklarını dile getirdi. Kimlik göstermeyen öğrenciler ile güvenlikçiler arasında kısa süreli bir arbede yaşandı. Güvenlik görevlilerinin sayıca az olması nedeniyle öğrenciler güvenlik barikatını aşarak içeri girdi. Üniversitede polisin bekleyişi sürüyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber