Kamuya taşıt alım yasağı

Haber Giriş : 19 Ekim 2004 11:29, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Genel ve katma bütçeye dahil kuruluşlarla KİT'ler fonlar ve bütçeden transfer ödeneği alan kamu kuruluşları 2005 yılında yatırım programında yer alanlar dışında binek ve station vagon tipi taşıt alamayacaklar.

Bakanlar Kurulu'nun, 2005 Yılı Programının Uygulanması, Koordinasyonu ve İzlenmesine Dair Karar'ı Resmi Gazete'de yayımlandı. Kararda, 2005 Yılı Programında yer alan ekonomik ve sosyal hedeflere ulaşmak amacıyla, makro politikaların, bölgesel gelişme politikaları da dikkate alınarak sektör programlarının ve yatırımların koordineli bir şekilde yürütülmesinin esas olduğu bildirildi.

Buna göre 2005 yılında program uygulamasında yatırımlar, bütçe ve programda değişiklik ve aktarma yapılmayacak şekilde gerçekleştirilecek ve sektörler arasındaki dengeler gözetilecek. Yatırım programında yer almayan herhangi bir proje için harcama yapılmayacak. Proje ödenekleri yatırım ile ilgili olmayan alanlar için kullanılamayacak. Proje ödenekleri arasında aktarma yapılamayacak.

Yatırımların rasyonelleştirilmesi çalışmalarına 2005 yılında da devam edilecek. 2005 yılında zorunlu haller dışında yeri proje teklif edilemeyecek. Zorunlu hallerde programa proje alınması, 5 milyon YTL'ye kadar ve yatırım yılı içinde tamamlanacaklar için DPT, tamamlanması birden fazla yıl sürecek ve 5-60 milyon YTL arasındakiler için Yüksek Planlama Kurulu, maliyeti 60 milyon YTL'yi aşanlar için de Bakanlar Kurulu kararıyla yapılabilecek. Programa zorunlu olarak bu yolla alınacak projeler öncelikle kuruluşların programlarında yer alan proje ödeneklerinden yapılacak aktarmalarla karşılanacak.

Projelerin yer değişikliklerinde, aynı il sınırlarında ise 4 milyon YTL'ye kadar olanlar için DPT, maliyeti 4 milyon YTL'ye kadar olmakla birlikte yeri il bazında değiştirilen projeler ile 60 milyon YTL'ye kadar olan projelerde Yüksek Planlama Kurulu, 60 milyon YTL'nin üzerindeki yer değişikliklerine ise Bakanlar Kurulu izni gerekecek.

Kuruluşların dış finansman ile yürütecekleri projelerde Kamu Finansmanı ve Borç Yönetimi Yasası ve bu yasaya dayanılarak çıkarılan yönetmeliklere uyulacak.

Genel ve katma bütçeli kuruluşlarla bunlara bağlı döner sermayeli kuruluşlar, kefalet sandıkları, hizmetlerini genel ve katma bütçeden aldıkları transfer ödenekleriyle yürüten kuruluşlar, KİT'ler ve bağlı ortaklıkları, bütün fon idareleri ve fonları kullanan kuruluşlar, yatırım programında yer alanların dışında 2005 yılında binek veya station vagon tipi taşıt alamayacaklar.

BEŞ YILLIK YATIRIM PROGRAMI

Kuruluşlar, plan ve programlarda belirtilen hedefleri, politikaları ve öncelikleri esas alarak proje düzeyinde beş yıllık yatırım programı hazırlayacaklar. Hazırlanan programlar 15 Temmuz 2005'e kadar DPT'ye gönderecekler. Beş yıllık programın ilk yılı söz konusu kuruluşların yıllık yatırım programı teklifini oluşturacak.

Bu arada, kararnameyle 2005 yılında kalkınmada birinci derecede öncelikli illerin listesi de kararnameyle birlikte yayımlandı. 2004 yılında olduğu gibi 49 il ile Çanakkale'nin Bozcaada ve Gökçeada ilçeleri kalkınmada öncelikli yöre olarak değerlendirilecek.

hürriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber