19 Mayıs yurt genelinde böyle kutladı

Haber Giriş : 19 Mayıs 2008 22:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

19 Mayıs Stadyumu'ndaki törene, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün yanı sıra TBMM Başkanı Köksal Toptan, dün gece gözündeki rahatsızlık nedeniyle programını iptal eden Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı vekaleten Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, Kuvvet Komutanları, Bakanlar, Milletvekilleri, Yüksek Yargı organlarının başkan ve üyeleri, YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan, Ankara Garnizonu'nda görevli subaylar ile diğer devlet erkanı katıldı. Törende ilk konuşmayı Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik yaptı. Çelik, Atatürk'ü anmak ve anlamanın büyük önem taşıdığına işaret ederken, "Atatürk'ü anlamak onu dogmatik kalıplar içine ve sığ bir anlayışın içine sokmak değildir. Yetmiş milyonun kardeşliğini sağlamaktır" dedi. Atatürk'ün ilkeleri doğrultusunda Avrupa Birliği'ne uyum çalışmaları yaptıklarını belirten Çelik, bu anlamda Türkiye'nin en büyük gücünün genç nüfusu olduğunu söyledi. Küresel dünyanın farkında olan bir genç neslin yetişmesi gerektiğini ifade eden Çelik, küresel dünyaya hazırlıklı bir nesil yetiştirmenin de kendilerinin görevi olduğunu kaydetti. Çelik, hatıraların ardında kalınmaması gerektiğini söyleyerek şöyle konuştu: "Hatıralarımızın hayallerimizin önüne geçmemesi gerekiyor. Hatıralarımız çok önemlidir ama yarın için de büyük hayallerimiz var. Öğretmenlerimize sesleniyorum. Gençlerimizi karamsarlıktan uzak tutsunlar. Olumsuzlukları olumlu hale getiren düştükten sonra kalkmış bir milletir." Çelik'in konuşmasının ardından tören, bir öğrencinin gençler adına konuşmasıyla devam etti. Öğrenci, gençlik adına bir şiir, Atatürk'ün Gençliğe Hitabesi'ni ve Gençliğin Ata'ya Cevabı'nı okudu. Daha sonra, Samsun'dan getirilen bayrak ve Selanik'ten getirilen toprak Cumhurbaşkanı Gül'e sunuldu. Gençlik Marşı'nın söylenmesi ve seremoni tablosunun çözülümünün ardından Jandarma bando gösterisi yaptı. Türk Hava Kurumu'nun paraşütle atlama gösterilerinin ardından ise tören geçişi başladı.

-KONSEPT CUMHURBAŞKANI

19 Mayıs kutlamaları büyük coşkuyla sürerken Ankara'daki törenlerin ana fikrini Cumhurbaşkanı imgesi oluşturdu. Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'in konuşmasını Cumhurbaşkanına hitaben yapmasının hemen ardından gençler Cumhuriyet ve Cumhurbaşkanı için 3 kez "sağol" diye seslendi. Polis Koleji öğrencileri de kutlama tarihinde ilk kez Cumhurbaşkanı Forsu oluşturdular. Polis Koleji öğrencilerinin ilk kez yaptığı bu etkinlik TRT'nin canlı yayınında spikerlerin de dikkatini çekti.

--------------------------------------------------------------------------------

19 Mayıs bayrağı Bandırma Vapuru'ndan karaya çıkarıldı

Samsun'da 19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı kutlamaları kapsamında, Büyük Önder Atatürk'ün Samsun'a gelişini sembolize eden bayrak, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın da katıldığı törenle, müze gemi Bandırma Vapuru'ndan karaya çıkarıldı.

Büyük Önder Atatürk'ün Samsun'a çıkışının 89. yıldönümü kutlamaları kapsamında ilk tören Anıt Park'taki Atatürk Anıtı'nda düzenlendi. Burada anıta çelenk konulup saygı duruşunda bulunulduktan sonra törenlere Doğu Park'taki Bandırma Vapuru'nun bulunduğu alanda devam edildi.

Törende, bir deniz subayı ve iki deniz eri ile ikisi izci kıyafetli öğrenciler tarafından taşınan bayrak, meşale eşliğinde müze gemi Bandırma Vapuru'ndan alındı.

Vali Hasan Basri Güzeloğlu, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından yaptığı konuşmada, Türkiye Cumhuriyeti'ne giden yolda Samsun'da başlayan ışığın dalga dalga tüm yurda yayıldığını belirtti.

''Bu ışık Samsun'dan başlayarak tüm Anadolu'ya yayılmış ve Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşu ile zirveye ulaşmıştır'' diyen Vali Güzeloğlu, Samsun'un bu anlamda Kurtuluş Mücadelesi'nde çok önemli bir yeri olduğunu ifade etti.

Vali Güzeloğlu, tüm Türk Milleti'nin bugün de aynı azimle Cumhuriyet'i sonsuza kadar yaşatma kararlığında olduğunu vurguladı.

Samsun'un bir ''19 Mayıs'' şehri olduğunu belirten Vali Güzeloğlu, ''Samsun bugün her kişisi ile her köşesi ile 19 Mayıs kentidir'' dedi.

Daha sonra deniz subayı tarafından kara subayına teslim edilen bayrak, top atışları ve sirenler eşliğinde göndere çekilmek üzere kutlama törenlerinin yapılacağı 19 Mayıs Stadı'na götürüldü.

Bu arada, Samsun Sanat Tiyatrosu oyuncuları tarafından Atatürk ve silah arkadaşlarının Bandırma Vapuru ile Samsun'a gelişi temsili olarak canlandırıldı.

Törene, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, AK Parti milletvekilleri Suat Kılıç, Ahmet Yeni, Mustafa Demir ve Birnur Şahinoğlu, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Mehmet Ali Yıldırım, Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Rektörü Prof. Dr. Ferit Bernay ile belde belediye başkanları, çeşitli kuruluşların temsilcileri, gaziler ve aralarında çeşitli illerden gelenlerin de bulunduğu öğrenci ve vatandaşlar katıldı.

--------------------------------------------------------------------------------

550 öğrenci dev Türk bayrağı oluşturdu

19 Mayıs Atatürk'ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramı, yurdun çeşitli yerlerinde düzenlenen törenlerle kutlanıyor.

Antalya'daki ilk tören, Cumhuriyet Meydanı'ndaki Atatürk Anıtı'na çelenk konulmasıyla başladı. Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından Vali Alaaddin Yüksel, anıt özel defterini imzaladı.

Törene, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Cihan Bulut, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Atakan Altıparmak, Emniyet Müdürü Feyzullah Arslan ve diğer yetkililer katıldı.

Atatürk Stadı'nda devam eden törenlerde, Vali Yüksel ve protokol üyeleri, tören aracıyla alandaki öğrenciler ve vatandaşları selamladı.

Resmi geçit töreninin ardından, öğrenciler gösteri sundu. Törende en büyük ilgiyi, 550 öğrencinin taşıdığı ve 14 parçanın bir araya gelmesiyle oluşan Türk bayrağı çekti. Öğrencilerin taşıdığı parçaların bir araya gelmesi sonucu, 1300 metrekare büyüklüğünde Türk bayrağı oluştuğu bildirildi.

--------------------------------------------------------------------------------

19 Mayıs Bayramı, İstanbul'da kutlanıyor

19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı münasebetiyle Taksim Cumhuriyet Anıtı'nda tören düzenlendi.

Törene İstanbul Valisi Muammer Güler, 1. Ordu Komutanı Orgeneral İsmail Koçman, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Aykut Cengiz Engin, İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah, askeri ve sivil yetkililer ile öğrenciler katıldı.

Taksim Cumhuriyet Anıtı'nda 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı nedeniyle düzenlenen tören öncesi Taksim Meydanı'nda yoğun güvenlik önlemleri alınırken, bina tepelerine ve yüksek noktalara keskin nişancılar yerleştirildi. Cumhuriyet Anıtı'ndaki törende anıta çelenkler konulduktan sonra saygı duruşunda bulunularak İstiklal Marşı okundu. Anıt özel defterini imzalayan İstanbul Valisi Muammer Güler, şunları yazdı: "Büyük Önder Atatürk bugün bağımsız bir ülkede onurlu bir yaşam sürdürebiliyor, aydınlık yarınlara emin adımlarla ilerliyorsak bunu kurduğun Türkiye Cumhuriyeti'ne borçluyuz. Aziz Atam; Milli kurtuluş mücadelesi gibi destansı bir zaferle kurduğun Türkiye Cumuriyeti ve Türk Gençliği; senin izinde, senin aydınlık yolunda yürüyerek en büyük eserin olan Cumhuriyeti sonsuza kadar hür ve bağımsız yaşatacaklardır."

Anıt özel defterinin imzalanmasının ardından Cumhuriyet Anıtı'nda tören sona erdi.

-ŞANLIURFA-

Şanlıurfa Valiliği önünde Atatürk Anıtı'na çelenk konulmasıyla başlayan törenlere, 11 Nisan Stadyumu'nda devam edildi.

Vali Yusuf Yavaşcan, 20. Zırhlı Tugay Komutanı Tuğgeneral Ahmet Kemal Emren ve Belediye Başkanı Ahmet Eşref Fakıbaba, burada öğrencilerin ve halkın bayramını kutladı.

İl Milli Eğitim Müdürü Hanifi Şahin, yaptığı konuşmada, 19 Mayısı kutlamanın heyecanını yaşadıklarını belirterek, ''Türk milleti, o tarihte çaresizliği çareye, ümitsizliği ümide ve esareti özgürlüğe dönüştürmeyi başardı'' dedi.

Daha sonra, çeşitli okullardan öğrenciler günün anlam ve önemini anlatan şiirler okudu. Vali Yavaşcan, kutlamalar kapsamında düzenlenen yarışmalarda dereceye giren öğrencilere plaket verdi.

Törende, ''Davul Grubu'', kız ve erkek öğrencilerin atışmaları şeklindeki gösterisini sundu. Etkinlik, öğrenciler tarafından dev Türk bayrağının açılması ve Gençlik Marşı'nın okumasıyla sona erdi.

-AYDIN-

Aydın'daki törenlerde, Atatürk Meydanı'ndaki Atatürk Anıtı'na çelenk konulmasının ardından Mukan Perinçek Stadı'na geçildi.

Törene, Vali Mustafa Malay, Aydın Jandarma Garnizon Komutanı Tuğgeneral Faik Canbolat ve Belediye Başkanı İlhami Ortekin ile çok sayıda vatandaş katıldı.

Bu arada, stadın kapasitesinin yetersiz olması nedeniyle, çok sayıda vatandaş töreni izleyemedi.

Programda öğrenciler, Atatürk'ün Gençliğe Hitabesi ve Gençliğin Ata'ya Cevabı'nı okudu. Etkinlik, Vali Malay'ın gösterileri hazırlayan okulların öğretmenlerine hediyelerini vermesiyle sona erdi.

-GAZİANTEP-

Gaziantep Demokrasi Meydanı'ndaki törenlere, Vali Süleyman Kamçı, Gaziantep milletvekilleri Özlem Müftüoğlu, Yaşar Ağyüz, Akif Ekici ve Hasan Özdemir ile 5. Zırhlı Tugay Komutanı Tuğgeneral Şendoğan Karakuş, Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey katıldı.

Kamil Ocak Stadı'nda süren törende, Vali Süleyman Kamçı ve protokol üyeleri, gençlerin ve vatandaşların bayramını kutladı.

İl Milli Eğitim Müdürü Süleyman Şişman, yaptığı konuşmada, bayramın gençlere armağan edilişinin altındaki anlamın çok büyük olduğunu belirterek, gençlerin Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ni tüm değerleriyle sonsuza kadar koruyacak ve yüceltecek en güçlü güvence olduğunu kaydetti.

Geçit töreninin ardından, öğrenciler, çeşitli gösteriler sundu. Bu sırada rahatsızlanarak tören alanı dışına çıkarılan birkaç öğrenciye, sağlık ekipleri müdahale etti.

Törenlere, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Basketbol Takımı ile dostluk maçı yapmak için Suriye'nin Halep kentinden gelen Hürriyet Kulübü Basketbol Takımı sporcuları da katıldı.

19 Mayıs dolayısıyla düzenlenen yarışmalarda dereceye giren öğrencilere ödüllerinin verilmesinin ardından, öğrenciler statta öğretmenleriyle halay çekti.

-ORDU-

Ordu'daki kutlamalar, Şarkiye Mahallesi'ndeki Atatürk Anıtı'na çelenklerin konulmasının ardından 19 Eylül Stadı'nda devam etti.

Burada düzenlenen tören öncesi, Vali Vekili Adem Yılmaz, Garnizon Komutanı Kıdemli Albay Celal Cürek ve Belediye Başkanı Seyit Torun, halkın ve öğrencilerin bayramını kutladı.

Okulların geçit merasimi ve gösterileriyle devam eden etkinlikler, vatandaşlar tarafından beğeniyle izlendi.

Bu arada, töreni izleyen bir kadın sıcak nedeniyle baygınlık geçirince, 112 Acil Servis ekipleri tarafından Ordu Devlet Hastanesine kaldırıldı.

-AMASYA-

Amasya'da 12 Haziran Stadı'ndaki törenlerde, Vali Mehmet Celallettin Lekesiz, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Mustafa Küçükayan ve Belediye Başkanı İsmet Özarslan'ın vatandaşların bayramını kutlamasının ardından, öğrenciler çeşitli gösteriler sundu.

Törende, çeşitli yarışmalarda dereceye giren öğrencilere ödülleri de verildi. Yanıktepe'den stada atlayış yapan yamaç paraşütçüleri ise ilgiyle izlendi.

-SİNOP

Sinop'ta Hükümet Konağı önündeki Atatürk Anıtı'nda başlayan kutlamalara, Şehir Stadı'nda devam edildi.

Vali Zeki Şanal, törende yaptığı konuşmada, Büyük Önder Atatürk'ün yok olma noktasına gelmiş bir ulusu yeniden ayağa kaldırarak çağdaş bir ülke kurduğunu vurguladı.

Şanal, ''En büyük başarı Büyük Önder Atatürk'e aittir. Atatürk, yok olma aşamasına gelmiş bir ulusu tarihinden aldığı güçle yeniden hayata geçirerek, tam birlik ve beraberlik, dayanışma, kararlılık ve bağımsızlık idealiyle taçlandırdı'' diye konuştu.

Tören geçişinin ardından, çeşitli okulların öğrencileri gösteri sundu.

-DÜZCE-

Düzce'de 18 Temmuz Stadı'ndaki törende, Vali Bülent Kılınç, Belediye Başkanı Mehmet Keleş ve Alay Komutanı Jandarma Albay Sabahattin Toprak, vatandaşlar ve öğrencileri selamlayarak, bayramlarını kutladı.

0 Düzce Milli Eğitim Müdürü Zeki Sezer, yaptığı konuşmada, gençlerin iç ve dış tehlikelere karşı ülkelerini koruyarak Cumhuriyeti daha da ileriye götüreceklerini söyledi.

Vali Bülent Kılınç ve protokol üyeleri, okullar arası spor, kompozisyon, resim ve şiir yarışmalarında dereceye giren öğrencilere ödüllerini verdi.

Geçit töreninde öğrenciler, ellerindeki ''Sigaraya sarılma, yaşama sarıl'' yazılı pankartlarla yürüdü.

-KAHRAMANMARAŞ-

Kahramanmaraş'ın Ekinözü ilçesinde, 19 Mayıs buruk kutlandı.

Kaymakam Mehmet Parlak, Belediye Başkanı Erol Üstü ve Garnizon Komutanı Jandarma Üsteğmen Ziya Kahraman ile askeri ve idari erkan, öğrenciler, öğretmenler ve vatandaşlar, bayram hazırlığı sırasında boynunun kırılması sonucu hayatını kaybeden Ekinözü Çok Programlı Lisesi öğrencisi Uğur Kaplan'ın mezarını ziyaret etti.

Ziyaret sırasında, 19 Mayıs Atatürk'ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramı'nda yapacağı gösteriye hazırlanırken hayatını kaybeden lise 2. sınıf öğrencisi Uğur Kaplan (16) için dua okundu.

Uğur Kaplan, 27 Mart 2008'de bayramda yapacağı kasa ve minder hareketlerini çalışırken düşmüş, boynunun kırılması üzerine kaldırıldığı Malatya İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Turgut Özal Tıp Merkezinde hayatını kaybetmişti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber