Sağlıklı beslenmede 10 altın kural

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 21 Mayıs 2008 00:15, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

SAĞLIKLI BESLENMEDE 10 ALTIN KURAL

1. Öğün, mümkün olduğu kadar fazla çeşitte gıda maddelerinden oluşturulmuş olmalıdır. Tek yönlü beslenme sindirim sistemi için zararlıdır.

2. Yağ tüketimi azaltılmalıdır. Burada dikkat edilmesi gereken yağ, ekmeğe sürülen gözle görülen yağlardan ziyade hayvansal gıdalardaki ve diğer gıdalardaki görünmeyen yağlardır.

3. Aşırı şekerli gıdalardan kaçınmalı ve hatta çay, kahve gibi içecekler şekersiz içilmeli veya şeker miktarı azaltılmalıdır

4. Gıdalardan aldığımız günlük tuz miktarı 6 gr.ı (bir tatlı kaşığı) geçmemelidir. Tuz tüketimi ile yüksek tansiyon arasında ilişki bulunmaktadır. Yüksek tansiyonu olanlar doktorlarının tavsiyesine göre ya hiç tuz kullanmamalı ya da miktarını azaltmalıdır.

5. Zihinsel faaliyetlerin gerektirdiği enerji kaynaklarının en önemlilerinden biride meyvelerdir. Beynin oksijen dışındaki tek enerjisi glikozdur. Glikoz meyvelerde hazır halde bulunur. Diğer gıdalarla alınan şeker midede yakılarak glikoza çevrilir. Bu nedenle meyveleri aç karnına yemeliyiz. Meyveler yemeklerden 30 dakika önce veya 3 saat sonra alınmalıdır. Mide doluyken alınan meyveler midede kalıp besin değeri kaybolup orada mayalanacağı için bütün sindirim sistemimizi yorar.

6. Yemeklerden önce ve sonra su için.

7. Öğünlerinizi 3 ana ve 3 ara öğün olacak şekilde düzenleyin. Sık sık ve az tüketin.

8. Vücudumuz kendi depolarında protein oluşturamamaktadır.. Onun için proteinin dışarıdan yiyecek yolu ile alınması önemlidir. Toplam enerji kaynağımızın %10 protein ile sağlanması sağlıklı beslenme anlamında anlamlı ve önemlidir. Fazla tüketilen protein hemen yağa dönüşüp depolanacağından fazla yemekten kaçınınız.

9. Yemekler güvenli ve hijyenik bir şekilde hazırlanmalı; haşlama, fırında pişirme, ızgara ya da mikro dalga fırında pişirme gibi yöntemler kullanılarak yemeğe eklenecek yağın azaltılması sağlanmalıdır.

10. Sağlıklı beslenmede en önemli konu tabiî ki düzenli olarak yapılan fiziksel aktivitedir. Besinlerle aldığınız enerji miktarı ile harcadığınız enerji miktarını dengede tutarak hem sağlığınızı hem de kilonuzu kontrol altında tutmuş olursunuz.

Servet Kardoğan
Gıda mühendisi - Mersin
[email protected]

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber