Aksaray'da kolera ve dizanteri tehlikesi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 20 Mayıs 2008 13:36, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

- Aksaray'da yapılan araştırmalarda suda koliform grubu bakterilerin tespit edilmesinin, kolera ve dizanteri mikroplarının da bulunabileceğini gösterdiği belirtildi.

Selçuk Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Mikrobiyoloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Yusuf Durak, Sağlık Bakanlığının yaptığı açıklamada, Aksaray'daki toplu ishal, kusma ve karın ağrısı vakalarında etken olarak adenovirüs, rotavirüs, norovirüs gibi viral etkenler ve koliform bakterilerin gösterildiğini anımsattı.

Genelde suların bakteriyolijik analizlerinde koliform grubu bakterilerin araştırıldığını ifade eden Durak, bu grup bakterilerin yoğun bulunması durumunda o suyun içilmez olarak kabul edildiğini bildirdi.

Aksaray'da yapılan araştırmalarda koliform grubu bakterilerin bulunduğunu, ancak seviyesinin açıklanmadığını belirten Durak, "Uygun oranda, konsantrasyonda, belirli aralıklarla klorlama yapılırsa suda koliform bakterilerin görünmesi beklenemez. Sızıntı olmamak şartıyla... Suda koliform grubu bakterilerin bulunması, kanalizasyondan şebekeye sızıntı ihtimalini gündeme getirir. Bu bakteriler suya, hat eskiyse topraktan ya da foseptik çukurlarından bulaşabilir. Ancak en güçlü ihtimal kanalizasyondur. Koliform grubu bakterilerin tespit edilmesi, tifo, kolera ve dizanteri mikroplarının da bulunabileceğini gösteriyor. Koliform bakteriler indikatörtür. Yani bunların bulunması diğer ciddi hastalık yapıcı mikropların bulunabileceğini işaret eder. Dikkate alınmalıdır" dedi.

Virüs ve bakterilere karşı suyun kaynatılarak içilmesini öneren Durak, suyun yaklaşık 10 dakika kaynatılmasının yeterli olacağını bildirdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber