Bel kayması yani siyatik nedir?

Kaynak : Bugün
Haber Giriş : 22 Mayıs 2008 07:50, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

Hayatı bize zehir eden ağrılardan kurtulmak için neler yapılmalı?

Bel kaymaları, yani bizi taşıyan omurga kemik sisteminin birbiri üzerinde kayıp omuriliği sıkıştırmasıdır. Yürürken sık sık durma isteği bacaklarda yanma hissi veren bu rahatsızlık tedavi edilmezse idrar tutamama, cinsellik kaybı, yürüyememe gibi sonuçlara da yol açabilir.

Bel kayması yani siyatik nedir?

Darbe, ağır kaldırma, kaza gibi nedenlerle yastıkçıklarda meydana gelen yırtılma, omurilikten ve omurlar arasından çıkan sinirlere baskıya yol açar. Elimiz yandığında ortaya çıkan, su toplamasına benzer bir durum gelişerek sinirler üzerindeki baskıyı artırır. Sinirler üzerine olan baskı hem belde, hem de belden çıkarak sinirin dağıldığı bölgede ağrı ve diğer belirtilere neden olur.

Ağrının yanı sıra; hareket kısıtlama, tutulan tarafta karıncalanma, hassasiyet kaybı, yanma hissi gibi duygular ortaya çıkar. Sinir sıkışmasının bacağa giden siyatik sinire tutulması, ësiyatik' adını verdiğimiz klinik duruma yol açar. Hastanın ağrısı otururken, kalkarken, yatakta bir taraftan bir tarafa dönerken artar. Hapşırma, tıksırma, ıkınma gibi hareketlerde ağrı şiddetlenir. Ağrının şiddetlenmesinin yanı sıra, hastanın ërefleks' adını verdiğimiz sinir sistemi muayenelerinde de değişiklikler ortaya çıkabilir.

Ne gibi tedaviler uygulanmalıdır?

Bel kaymasının tedavisi ilaçlarla başlayarak, yatak istirahatı, çeşitli egzersizler, fizik tedavi yöntemleri, bele yapılan çeşitli iğneler ve cerrahi yöntemlere kadar uzanan geniş bir çerçeve içinde ele alınır. Hangi tedavinin uygulanacağı, hastalığın evresine, daha önce uygulanan tedavi yöntemlerine, hastanın genel durumuna ve geçirdiği başka hastalıklara göre değişkenlik gösterir. Ancak bel kaymasının tedavisinde çeşitli ilkeler belirlenmiş bulunmaktadır. Bel kaymasının tedavisi bir ekip halinde değerlendirilmelidir.

Hasta hangi hekime başvurursa başvursun, bel kayması hastalığın bulunduğu aşamaya göre değerlendirilmelidir. Örneğin hasta fizik tedavi uzmanına giderse, gerekmediği taktirde fizik tedavi uygulaması, beyin cerrahına giderse, eğer ameliyat tek koşul değilse ameliyata alınması son derece yanlış bir uygulamadır. Tüm bu konservatif yöntemler başarılı olmadığı taktirde cerrahi girişim düşünülmelidir.

OP. DR. AYBARS AKKOR

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber