Akaryakıt fiyatları için gözler, bağımsız denetim kurullarında

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 26 Mayıs 2008 07:47, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Akaryakıt şirketlerinin benzin, motorin gibi ürünleri aynı veya benzer fiyattan satarak rekabeti ihlal ettiği iddiaları, tartışılmaya devam ediyor.

Akaryakıt fiyatlarının yüksekliğinden şikâyetçi olan tüketiciler, Maliye'nin vergilerden, dağıtım şirketlerinin de kâr marjlarından fedakârlık yaparak fiyatların düşürülmesini istiyor. Tüketiciler, dünyanın en pahalı akaryakıtının Türkiye'de satılmasının haksızlık olduğuna da vurgu yaparak, yetkililerin duruma el koymasını istiyor.

Zaman'ın önceki gün ve dün birinci sayfadan duyurduğu akaryakıt haberleri kamuoyunda geniş yankı buldu. Konuyla ilgili Enerji Piyası Düzenleme Kurumu (EPDK) ve Rekabet Kurulu'nun tavrı merak ediliyor.

Petrol Piyasası Kanunu'na göre, akaryakıt sektörünün denetim yetkisi Enerji Üst Kurulu'na ait. Ayrıca piyasada ortak fiyat belirleyerek rekabeti engelleyici hallerde ise, Rekabet Kurumu da devreye girebiliyor.

Akaryakıt anadağıtım şirketlerinin EPDK'ya bildirdikleri pompa satış fiyatlarının aynı veya çok küçük farklarla benzer olması, uzmanlar tarafından ortak fiyat belirleniyor yorumlarına sebep oluyor. Şirketlerin son motorin zammını da aynı belirlemeleri ve Üst Kurul'a bildirmeleri, ortak hareket iddialarını kuvvetlendiriyor.

İsmail Altunsoy, Ankara

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber