'Alo 170 kayıt dışı istihdam hattı' hizmete girdi

Haber Giriş : 28 Mayıs 2008 16:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

- Kayıt dışı istihdamı önleme, Sosyal Güvenlik Kurumundan (SGK) hizmet alanların gereksinimlerini belirleme ve uygulamalarla ilgili vatandaşın memnuniyet derecesini tespit etme amacıyla oluşturulan "Alo 170 - Kayıt Dışı İstihdam ve Sosyal Güvenlik Bilgi Hattı" Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik tarafından hizmete açıldı.

TÜİK verilerine göre, 2007 yılı ortalama sonuçlarında Türkiye'de çalışabilir nüfusun 23,5 milyon, çalışanların sayısının 21 milyon 200 bin olduğunu belirten Çelik, "Kayıt dışı çalışan ise 9 milyon 920 bin kişi" dedi.

Çelik, tarım haricindeki sektörlerde kayıt dışı 5 milyon 23 bin kişinin çalıştığını ifade ederek, 1 milyon gencin, kadınlar açısından bakıldığında 3,5 milyon kadının, ve 2 milyon 137 bin emeklinin kayıt dışı çalışmaya devam ettiğini belirtti.

Bu amaçla kısa bir süre içerisinde önce istihdamın üzerindeki yükleri kaldırmayı hedeflediklerini belirten Çelik, OECD ülkeleri arasında istihdamın üzerine en fazla yükün Türkiye'de olduğunu söyledi. Çelik, bunlar kaldırılmadan kayıt dışı ile mücadele etmenin mümkün olmadığını ifade etti.

Çelik, "Artık mazeret kalmamıştır. Bugünden itibaren Alo 170 hattını açıyoruz. Vatandaşlarımızın yoğun bir şekilde bu hatta ilgisini bekliyoruz. Türkiye artık bu kayıt dışı ayıbından kurtulmalıdır" dedi. Çelik, resmi açılışı bugün yapılan hatta günde en az 500 başvurunun yapıldığını belirtti.

İdari ve para cezalarının 5 katına kadar artırıldığını belirten Çelik, daha önce kayıt dışı personel çalıştırdığı tespit edilenlerin en fazla bir asgari ücret ceza ödediğini, bundan sonra asgari ücretin 2-5 katı arasında cezaların uygulanacağını bildirdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber