Operatörlerin fikri sabit!

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 02 Haziran 2008 08:50, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Cep telefonu operatörleri sundukları yeni tarife paketleriyle, abonelerine sabit hatta doğru yapılan aramalarda ucuz fiyat sunma yarışına girdi

2 Haziran 2008 Pazartesi

Bir yandan Türk Telekom (TT) yeni servis ve ürünleriyle cep telefonu operatörlerinin gelirlerinden pay almak için çaba harcarken, diğer taraftan da mobil operatörler sabit hat tarafından kendilerine gelir kaydetme arayışı içine girdiler. 'Evde ev telefonu, işte iş telefonu kullanılır' diyen reklamlarla tüketicileri sabit hatlı telefonlara yönlendirmek isteyen Türk Telekom'un bu girişimine operatörlerden hızlı yanıt geldi.

Cep pazarının lideri Turkcell, 'EvTurkcell' adlı paketiyle, Vodafone 'Seç konuş' tarifesindeki sabit hat avantajlı paketiyle, Avea da 'HerYöne300' adlı ürünüyle abonelerine sabit hatta en uygun tarifeyi verme yarışına girdiler.

Çifte sabit ücret!

Tüm operatörlerin uyguladığı bu tarife seçeneklerinin ortak özelliği ise, tüketiciden sabit bir ücret alarak belirli bir geliri önceden garanti altına almak ardından da kendi tarife paketleri çerçevesinde en ucuz fiyatı sunmak.

Ancak TT aboneleri de sabit ücret ödediğinden, Telekom aboneliğini bırakmadan cep operatörlerinin herhangi birinden böylesine bir tarifeyi kullanmak, tüketiciler açısından hiç avantajlı değil. Çünkü bu durumda tüketiciler iki farklı operatöre sabit ücret ödemesi yapma durumunda kalıyor.

Operatörlerin bu alanda çıkardığı tarifelere bakıldığında şu noktalar dikkat çekiyor. Tarife paketlerindeki tüm fiyatlar KDV ve ÖİV dahil olarak hesaplandı.

Telekom'un dakikası 3.8 Ykr'lik tarifesi var

Sabit hat pazarının lideri Türk Telekom, 'StandartHatt' adlı tarifesi üzerinden tüketiciden 14.145 YTL ücret talep ediyor. Bu pakette arama yönlerine göre görüşme ücretlerine bakıldığında, dakika bazlı olarak 'iliçi normal'de 7.7 YKr, 'iliçi indirimli'de 3.8 YKr, illerarası tarifede ise 9.1 Ykr alınıyor.

Dakikasını 6.1 YKr'ye sabitledi

Turkcell, 'EvTurkcell' adlı servis için tüketiciden 9.09 YTL sabit ücret alırken, dakika başına 6.1 YKr'lik fiyat uyguluyor. Ön ödemeli hat kullananlar abonelik ücreti ödemeden sabit hatlarla dakikası 1 kontöre konuşuyor. Bu paketle evlerinden yurtiçi sabit hatlarla indirimli konuşmak isteyen abonelerin öncelikle servise üye oldukları yeri belirlemeleri gerekiyor. Ev adresinden beslenen üç baz istasyonu belirleniyor ve abone bu çekim alanında sabit hatta indirimli konuşuyor.

Aboneler belirledikleri alanın dışında sabit hatlı yöne doğru arama yaparsa, indirimli tarifeden yararlanamıyor.

GSM hatlı sabit telefon veriyor

Vodafone'un 'Seç Konuş' paketin altında yer alan 'sabit hat avantajı' uygulamasında 9.69 YTL'lik sabit ücret var. Sabit hatlara doğru yapılan tüm aramalardan dakika başına 7.3 YKr'lik ücret talep ediliyor. Şirket ayrıca bu uygulamaya özel olarak GSM hatlı masaüstü telefon veriyor. 24 aylık kullanım anlaşması karşılığı verilen bu telefon aracılığıyla aramalar bu cihaz üzerinden kolaylıkla yapılabiliyor. Telefon rehberi ve birçok farklı cep telefonu uygulaması bu telefon tarafından da destekleniyor. Vodafone'un bu kampanyasının 30 Haziran 2008 tarihine kadar uygulanacağı bildiriliyor.

36.35 YTL'ye 300 dk. konuş

Cep telefonu operatörü Avea'nın bu alandaki ürün olan ''HerYöne300' adlı tarifesi, 36.35 YTL'lik sabit ücret karşılığında abonelere aylık 300 dakikalık kullanım süresi veriyor. Bu tarife paketini seçen aboneler böylece, Avea abonelerine, diğer operatörlerin abonelerine ve sabit hatlı yöne doğru yaptıkları aramalarda dakika başına 12.1 YKr'lik fiyat uygulaması ile ücretlendiriliyor. Avea'nın bu tarife paketindeki 300 dakikalık limit aşılırsa, cep telefonu aboneleri yeni bir dakika fiyatı üzerinden tarifelendiriliyorlar. Böylesine bir uygulamada da şirket, abonelerinden dakika başına 23.02 YKr'lik ücret talep ediyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber