Yanlış tedaviden ölüme sebebiyet veren doktora 10 ay hapis

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 03 Haziran 2008 21:50, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01

Bahri KARATAŞ/İZMİR, (DHA)

İZMİR'de, Tepecik Eğitim ve Araştıma Hastanesi'nde görevli Başhekim Yardımcısı Dr. Bora Övünç'e, Gönül ve Şeref Över çiftinin kızları 11 yaşındaki Şeyma Över'e yanlış tedavi uygulayıp, ölümüne neden olduğu idddiasıyla açılan davada, 10 ay hapis cezası verildi.

Ceza 1890 YTL'ye çevrilip ertelendi. Yaşamını yitiren küçü kızın ailesinin Dr. Övünç'e açtığı 100 bini maddi 20 bini manevi olmak üzere toplam 120 bin YTL'lik tazminat davası ise sonuçlanmadı.

Olay 2003 yılı Nisan ayında Bornova İlçesi Altındağ semtinde meydana geldi. Gönül Över şiddetli karın ağrısı şikayeti bulunan, Yunus Emre İlköğretim Okulu 4'üncü sınıfta okuyan kızları Şeyma Över'i, önce özel bir polikliniğe, ardından Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde görevli Dahiliye Uzmanı Dr. Bora Övünç'ün, evlerinin yakınındaki özel muayenehanesine götürdü. Şeyma Över'i muayene eden Dr. Övünç, idrar yolları enfeksiyonu teşhisi koyup, elindeki ilaç numunelerinden hap ve iğne verdi. Kızlarını eve götüren Över çifti, gece tekrar rahatsızlanınca bu kez hastaneye götürmek istedi, ancak tahilsiz Şeyma yolda öldü. Yapılan otopside Şeyma Över'in ?İnce bağırsak düğümlenmesi' sonucu öldüğü belirlendi. Över Ailesi kızlarının ölümüne neden olduğu iddiasıyla Dr. Bora Övünç hakkında savcılığa suç duyurusunda bulundu.

DOKTORA DAVA

Dr. Bora Övünç hakkında İzmir 20'nci Asliye Ceza Mahkemesi'nde ?Tedbirsizlik, meslek ve sanatta acemilik, nizam ve emirlere riayetsizlik sonucu ölüme sebebiyet vermek' suçundan 5 yıl hapis cezası istemiyle dava açıldı. Tutuksuz yargılanan ve suçsuz olduğunu öne süren Dr. Bora Övünç ifadesinde, ?Şeyma, annesi tarafından karın ağrısı şikayetiyle bana getirildi. Bana gelmeden önce de yakındaki bir polikinliğe götürmüşler. Orada görevli doktor hemen acil servise gitmeleri gerektiğini söylemiş ve bir belge yazmış. Maddi durumlarının iyi olmadığını, babanın işte olduğunu söyleyerek ısrarla benim muayene etmemi istediler. Ben de, muayene etmezsem hasta kısa bir süre sonra veya yolda ölürse sorumluluğum doğar diye baktım. Ön tanı olarak idrar yolu enfeksiyonu tespit ettim. Buna uygun antibiyotikleri numune olarak bize bırakılan ilaçlardan ücretsiz olarak verdim. Verdiğim ilaçlar arasında ağrı kesici yoktu, bir günlük doz vermiştim. Kötüleşmesi halinde hastaneye götürmelerini söyledim. O gece 22.30'a kadar işyerimde çalıştım. Hatta kendilerine cep telefonumu da verdim. Ama beni aramadılar. Çocuğun öldüğünü sonradan duydum. Benim tedaviyle ilgili bir kusurum yoktur. Hekim olarak gerekli muayeneyi yapıp ilaçları verdim. Ölümünde benim bir kusurum yok? dedi.

?KIZIM HER GECE RÜYAMA GİRİYOR'

Acılı baba Şeref Över ise, ?Evde iğneyi yaptırdık. Kızım iğne vurulduktan dört saat sonra hastaneye götürmek isterken yolda kollarımda öldü. Ağzından kan geliyordu. Olaydan sonra Dr. Övünç'le görüştüm. Bana olaydan pişmanlık duyduğunu, basiretinin bağlandını söyledi. Kızımın ölümü bizi yıktı. Eşim bir türlü kendine gelemedi. Her gece rüyamda kızımı görüyorum. Kendisinden şikayetçiyim? dedi.

DOKTOR YANLIŞ TEDAVİ UYGULAMIŞ

Adli Tıp Kurumu da mahkemeye gönderdiği raporunda, Şeyma Över'in ölümünde, müdahalede gecikilirse ölümcül seyredebilen bir hastalığı teşhis etmek için gerekli özeni göstermediği, hem de hastalığın ciddi olabileceğini vurgulayıp hastanın İzmir gibi bir metropolde daha donanımlı hastanelerde ve uzman hekimler tarafından muayanesinin gerektiği konusunda yönlendirmeyip, hastalığı iyileştirici etkinlikten uzak bir tıbbi tedaviye başladığı için Dr. Bora Övünç'ün olayda kusurlu olduğunu belirtti. İzmir Tabip Odası da Dr. Bora Övünç'e iki ay meslekten men cezası verdi. Yüksek Sağlık Şurası da mahkemeye gönderdiği raporda, Dr. Övünç'ü 8'de 4 oranında kusurlu buldu. Geri kalan kusurun tıbbi hizmetin işleyişi dışındaki diğer faktörlere bağlı olduğu belirtildi.

Yapılan son duruşmada mahkeme heyeti Dr. Bora Övünç'ü önce 2 yıl hapse mahkum etti. Yarı oranında kusurlu olduğunun belirtilmesi nedeniyle cezayı 1 yıla düşürdü. Duruşmalardaki iyi hali nedeniyle de 10 aya indirdi. Son olarak cezasını 1890 YTL paraya çevirip erteledi. Övünç'ün avukatı kararın temyizi için başvurdu.

Baba Şeref Över, verilen cezanın kızının acısını azaltmayacağını söyledi. Şeref Över, eşi Gönül ve kızı Şehriban Över adına avukatları Ali Topçu'nun, Bora Övünç'e İzmir 3'üncü Asliye Hukuk Mahkemesi'nde açtığı 100 bini manevi 20 bini maddi olmak üzere toplam 120 bin YTL'lik tazminat davası ise henüz sonuçlanmadı.

KAZA NEDENİYLE DE CEZA ALMIŞTI

Doktor Bora Övünç, 2002 yılı yıl Temmuz ayında, evine giderken, Mustafa Kemal Sahil Bulvarı'ndan el ele yolun karşısına geçmek isteyen 75 yaşındaki Mustafa Kemal Yeşilçınar ile eşi 70 yaşındaki Münevver Yeşilçınar'a çarpıp ölümlerine neden olduğu iddiasıyla tutuklanmıştı. Hakkında 4 yıldan 10 yıla kadar hapis cezası istemiyle İzmir 11'inci Asliye Ceza Mahkemesi'nde açılan davanın ikinci duruşmasında tahliye edilmişti. Bilirkişinin 8'de 2 oranında kusurlu bulduğu Övünç'e hakim önce 10 ay hapis cezası vermiş, bu cezayı 1000 YTL paraya çevirip tecil etmişti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber