Türkiye'nin nanoteknoloji üssü beyin göçünü tersine çevirecek

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 05 Haziran 2008 11:38, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bilkent Üniversitesinde Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) destekleriyle kurulan Ulusal Nanoteknoloiji Araştırma Merkezi (UNAM) Malzeme Bilimi ve Nanoteknoloji Enstitüsü, dünya standartlarına sahip teknolojik donanımı ve akıllı binasıyla nanoteknoloji araştırmalarına başladı.

Merkez, toz ve titreşim kontrollü 62 laboratuvarı ve temiz odadan oluşan 9 bin metrekare alana sahip akıllı yeni binası ile araştırmalarını yurt dışında yapmak isteyen yetenekli genç bilim insanları için bir cazibe merkezi özelliği taşıyor.

UNAM Proje Yöneticisi ve Bilkent Üniversitesi Fizik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Salim Çıracı, merkezin nanoteknoloji alanında Türkiye'yi dünyadaki benzerleriyle yarıştıracak teknolojik donanıma sahip olduğunu belirterek, merkezde aralarında savunma, tekstil, otomotiv, inşaat, tıp ve biyoteknolojinin de bulunduğu hemen hemen her alanda hassas ürünlerin geliştirilmeye başlandığını kaydetti.

UNAM'ın kuruluş sürecinde bilimsel çalışmaların Bilkent Üniversitesinden çok sayıda öğretim üyesi ve 50'den fazla araştırma asistanı tarafından yürütüldüğünü anlatan Çıracı, 3-4 yıl içinde çoğu fizik, kimya, moleküler biyoloji, malzeme bilimi konularının birinde doktora çalışması yapmış toplam 50 kadar uzmanın ve 120-150 yüksek lisans ve doktora öğrencisinin çeşitli araştırma projelerinde görev almasının beklendiğini dile getirdi.

Merkezin laboratuvarlarının 100 doktoralı uzman ile 300 yüksek lisans ve doktora öğrencisine hizmet verecek kapasiteye sahip olduğunu belirten Prof. Dr. Salim Çıracı,"Enstitümüzün sürdürdüğü araştırma projeleri çerçevesinde çeşitli üniversitelerden öğretim üyeleri ile işbirliği yapılmaktadır" dedi.

Merkezin açılmasıyla şimdiden pek çok üniversitedeki öğretim üyesinin doktora öğrencilerini Merkeze yönlendirdiğini dile getiren Çıracı, araştırmacıların merkeze yaklaşımı konusunda şunları söyledi:

"Merkez özellikle çalışmalarını yurt dışında yapmak isteyen yetenekli genç bilim insanlarımız için de bir cazibe merkezi olma özelliği taşıyor. Yabancı ülkelerde doktora derecesi almış çok yetenekli genç bilim insanlarımıza Türkiye'ye gelerek ülkemizin bilimsel ve teknolojik alanda gelişmesine katkıda bulunmasına fırsat verecek, beyin göçünü tersine döndürecektir. Ayrıca yabancı ülkelerde çalışan çok değerli bilim adamlarımız için UNAM bilimsel bir çekim merkezi olacak."

Bu yıl UNAM'a Amerika'dan 10 tane Türk araştırmacının geleceğini ifade eden Çıracı, "Kanada 2001 yılında 2 bin araştırmacıyı çekti dünyadan. Amerika'da da önemli bir çalışması olan yabancılara çok yüksek ücretler veriliyor. Biz bu yıl 10 genç bilim adamının UNAM'da çalışmalarına başlamasını bekliyoruz. İkinci yıl yeni 10 araştırmacı daha UNAM'a katılacak ve toplamda 30 araştırmacı UNAM'da yeni teknoloji geliştirecekler" diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber