'Yap, kirala, devret' kira ödeyerek üniversite kurulacak

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 06 Haziran 2008 12:12, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bilecik Üniversitesi, hem kendi sorununu çözecek hem de yeni kurulan üniversitelere örnek olacak 'Yap, kirala, devret' modeli geliştirdi. Buna göre, üniversite yaptırmak istediği 11 binayı ihaleye çıkaracak, yatırımcılar bunları kendi paralarıyla yapıp bitirecek, üniversite bunu 20 yıllığına kiralayacak ve kira süresi dolunca da bedelsiz olarak devralacak.

Yeni kurulan 50 üniversiteye örnek olması beklenen modelle, yaklaşık 25 katrilyonluk bir yatırım gideri devletin cebinden bir anda çıkmayacak ve üniversitelerde kısa sürede kampüslerini kuracaklar.

Yeni kurulan ve kaynak sorunu yaşayan Bilecik Üniversitesi, Türkiye'de ilk kez uygulanacak bir model geliştirerek, hem kampus kuracak hem de bir anda yaklaşık 50 trilyonu bulmaktan kurtulacak. Modele 'Yap, Kirala, Devret' modeli adını verdiklerini belirten Bilecik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Azmi Özcan, Türkiye'de bir ilk olacaka modelin yasal altyapısı için bakanlıklar ve Sayıştayla görüşüldüğünü ifade etti.

Özcan, "Bilecik küçük bir il. Yerel kaynaklar ve genel bütçeden gelecek olan paylar da sınırlı. Ancak, bizim de kampusü kurmamız gerekiyor. Yaklaşık 11 binadan oluşan kampusün ortalama maliyeti ise 50 milyon YTL. Bu şartlarda, bu parayı kısa vadede bulup kampusü hayata geçirmek ise çok zor. Çözüm olarak ise, 'Yap, Kirala, Devret' dediğimiz farklı bir model geliştirdik." dedi.

'Yap, Kirala, Devret' modelinin, ihalesinin Kamu İhale Kanunu kapsamında yapılacağını, yapım işinin ise şu anki bir devlet kurumu nasıl yapılıyorsa öyle olacağını tek farkın ise kaynak bulma konusu olduğunu ifade eden Rektör Özcan, "Kaynak ise işi yapan yatırımcının kendisi olacak. Biz işi ihale edeceğiz, alan kişi kendi parasıyla işi istediğimiz şekilde yapıp bitirecek. Bir protokol çerçevesinde 15 - 20 yıllığına biz kiralayacağız. Daha uzun olmayacak. Kiralama süresi bittiğinde ise bina üniversiteye devredilecek, üniversitenin malı olacak" diye konuştu.

Bu sayede kısa sürede kampus binalarının yapılacağını ve eğitime başlanacağını kaydeden Rektör Özcan, yatırımcının da kazanacağını belirterek; "Kira ödeyerek üniversite binasına kavuşacağız. Büyük yatırım maliyetlerini küçük küçük parçalara bölerek ödeyeceğiz. Bu arada da kısa sürede binalara kavuşarak içinde eğitime başlayacağız" dedi

Yaklaşık 50 yeni üniversite kurulduğunu ve hepsinin aynı sıkıntılar yaşadığını belirten Özcan, bu üniversitelerin 'Yap, Kirala, Devret' modelini uygulamaları ile devletin 25 katrilyonluk bir yükten kurtulacağını, üniversitelerin bunu zaman içinde ödeyeceğini söyledi.

Mühendislik Fakültesi'nin resmi olarak kurulduğunu ve dekanının da atandığını belirten Özcan, Türkiye'de ilk olacak 2 bölüm açtıklarını da ifade etti.

Türkiye'de ilk kez Makine Üretim ve Kimya Proses Mühendisliklerinin Bilecik Üniversitesi'nde açıldığına değinen Özcan, dünyadaki gelişmeli ve sanayicinin talebi karşısında böyle bir çalışma başlattıklarını, gelecek yıl da öğrenci alınacağını söyledi.

Bilecik Üniversitesi'nin şu anda 5 bin civarında öğrencisi olduğunu ve yeni açılacak bölümlerle seneye bu sayının 8 bini bulacağını 4 yıl sonrada 20 bin öğrenciyi hedeflediklerini kaydeden Rektör Azmi Özcan, kaliteli bir eğitimin olabilmesi için öğrenci, hoca ve imkanların iyi olması gerektiğine işaret eden Özcan, interaktif eğitimle dünyanın ve Türkiye'nin seçkin üniversitelerinden seçkin hocaların derslerini sanal ortamda canlı bir şekilde Bilecik'teki sınıflara aktarmayı düşündüklerini söyledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber