SSK'dan Devir Olunan Personelin Fark Tazminatına İlişkin Açıklama

Maliye Bakanlığının bir tebliği ile kanunda yazılı olmamasına rağmen, yeni kadrodaki maaşın eski kadrodaki mali haklardan fazla olması halinde, fazla miktar bir sonraki aya aktarılmakta ve fark tazminatından mahsup edilmekteydi. Bu uygulamanın hukuki bir dayanağı bulunmamaktaydı. Danıştay Onbirinci Dairesi Maliye Bakanlığının bu uygulamasını iptal etmiştir. Ancak, karar bazı memurlar tarafından döner sermayenin fark tazminatına dahil edilmemesi şeklinde yanlış olarak yorumlanmakta olup, açıklama için başlığa tıklayınız.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 06 Haziran 2008 17:37, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

KARAR KİMLERİ ETKİLİYOR

Bu karar, Sağlık Bakanlığında iken almış olduğu ödemenin SSK'da iken aldığı mali haklardan fazla olması nedeniyle, fazla olan tutarın bir sonraki aya aktarıldığı memurları ilgilendirmektedir. Danıştay kararına göre bu şekilde bir aktarma yapılmaz ve aktarılan miktar fark tazminatını azaltamaz.

Danıştay kararı ile genel bir düzenleyici işlem iptal edildiği için bu şekilde bir mahsup işlemine maruz kalan memurlar, dava açarak mahsup işlemine tutulan miktarları talep edebilirler.

Ancak karar kesinlikle döner sermaye ödemelerinin fazk tazminatı ödemesine dahil edilmemesi ve ek olarak alınması anlamına gelmemektedir. Aşağıda Sağlık Bakanlığı açıklaması ve mahkeme kararına yer verilmiştir.

5283 sayılı Bazı Kamu Kurum ve Kuruluşlarına Ait Sağlık Birimlerinin Sağlık Bakanlığına Devredilmesine Dair Kanun için tıklayınız.

SAĞLIK BAKANLIĞININ RESMİ AÇIKLAMASI

5283 SAYILI KANUN KAPSAMINDA SAĞLIK BAKANLIĞINCA DEVRALINAN PERSONELE UYGULANAN FARK TAZMİNATI HAKKINDAKİ DANIŞTAY KARARINA İLİŞKİN AÇIKLAMA

Danıştay 11. Dairesi'nin 10/03/2008 tarihli ve E.2006/6044-K.2008/2354 sayılı kararı ile; Maliye Bakanlığı Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğü'nün ?Sağlık Birimlerinin Devri? konulu 01/08/2005 tarihli ve 15307 sayılı Genel Yazısının 9 uncu maddesinin ve bu maddeye dayanılarak tesis edilen bireysel işlemin iptali ve bu işlem nedeniyle oluşan parasal kayıpların ödenmesi yolunda hüküm tesis edilmiştir. Danıştay tarafından verilen bu kararın, 5283 sayılı Kanun kapsamında Sağlık Bakanlığınca devralınan personele döner sermaye gelirlerinden yapılan ek ödemenin fark tazminatından mahsup edilmesine ilişkin işlemin iptali şeklinde yanlış yorumlandığı anlaşıldığından kararla ilgili olarak aşağıdaki açıklamaların yapılmasına ihtiyaç duyulmuştur.

Danıştay 11. Dairesi'nce iptal edilen Maliye Bakanlığı Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğü'nün 01.08.2005 tarihli ve 15307 sayılı Genel Yazısının 9 uncu maddesinde "Sağlık Bakanlığına bağlı sağlık kurum ve kuruluşlarının döner sermaye gelirlerinden yapılacak ek ödemeler aylar itibarıyla değişkenlik gösterdiği gibi tahakkuku yapılmış olmasına rağmen çeşitli nedenlerle ilgililere her ay düzenli bir şekilde ödenememektedir. Bu nedenle, tahakkuk ettirildiği halde ödemesi yapılmayan döner sermaye ek ödemelerinin ödendiği aydaki aylık ve mali haklarının toplamında dikkate alınmak suretiyle ilgili personele ödenecek fark tazminatı hesabında dikkate alınacaktır. Bu durumda personelin devredildiği yeni kurumundan almış olduğu aylık ve diğer mali haklar toplamının fark tazminatına esas eski kadrosunda aldığı mali haklar toplamından fazla olması halinde, artan tutarların takip eden ayların fark tazminatı hesabında dikkate alınması gerekmektedir" yolunda düzenleme mevcuttur. Maliye Bakanlığı'nın bu düzenlemesi ile, tahakkuku yapılmış olmasına rağmen muhtelif nedenlerle ödemesi yapılmayan döner sermaye ek ödemelerinin, daha sonra ödenmesi halinde fark tazminatı hesabında nasıl dikkate alınması gerektiği açıklanmıştır.

Danıştay 11. Dairesi'nin mezkûr kararında, ?5283 sayılı Kanunun 5. maddesinde yer alan düzenlemeden, fark tazminatı hesaplamalarında kıyaslamaya esas alınacak eski kadrolara ilişkin ödemelerin devir tarihindeki ödemeler olduğu, buna göre Sosyal Sigortalar Kurumu Kanununun 17. maddesi uyarınca yapılan ödemeler ve diğer mali hakların toplam net tutarının, anılan yeni kadroya ait aylık, ek gösterge_her türlü zam ve tazminatlar, döner sermayeden yapılacak ek ödemeler ile diğer her türlü mali haklar toplamıyla kıyaslanması gerekeceği, eski kadroya ilişkin ödemelerin toplam net tutarının, yeni kadroya ilişkin olarak alınacak ödemelerin toplam net tutarlarından fazla olması halinde aradaki farkın tazminat olarak ödeneceği anlaşılacaktır.

Buna göre, ilgililerin devirle birlikte hak kaybına neden olunmaması için. 5283 sayılı Kanunun 5. maddesi altıncı fıkrasında eski kadroya ilişkin yapılan ödemeler ve diğer mali hakların toplam net tutarı, yeni kadroya ilişkin olarak alınacak ödemeler ve diğer mali hakların toplam net tutarlarından fazla olması halinde aradaki farkın tazminat olarak ödenmesi gerekmekte olup, yeni kadroda hak edilen parasal haklar toplamının eski kadrodaki parasal haklar toplamından fazla olması durumunda ise, ilgili personelin herhangi bir hak kaybı söz konusu olmayacağı İçin fark tazminatı da ortaya çıkmayacağından, yeni kadrodaki parasal hakların olduğu gibi ödenmesi gerekmektedir? yönünde gerekçeye yer verilmiştir.

Dolayısıyla Danıştay 11. Dairesi'nce verilen söz konusu karar ile, Sağlık Bakanlığındaki döner sermaye ek ödemesi de dâhil olmak üzere hak edilen mali haklar toplamı, devir tarihinde sabitlenen mali hakların toplamından fazla olan personele ödenen döner sermaye ek ödemelerinin fark tazminatını aşan kısmının sonraki aylara devredilerek, sonraki aylarda mahsup edilmesine yönelik düzenleme iptal edilmiş olup, bu karar ile döner sermaye ek ödemesinin fark tazminatı hesabında dikkate alınması işlemi iptal edilmiş değildir. Bilakis, mezkûr kararda döner sermaye gelirlerinden yapılan ek ödemenin fark tazminatından mahsup edilmesine ilişkin işlemin hukuka uygun olduğu vurgulanmıştır. Esasen Kanunda döner sermaye ek ödemesinin fark tazminatının hesabında dikkate alınacağı açıkça belirtilmiş olduğundan aksinin kabulüne imkân bulunmamaktadır.

Netice olarak; 5283 sayılı Kanun kapsamında Sağlık Bakanlığınca devralınan personelin, fark tazminatına esas olmak üzere yeni kadro ve pozisyonuna ilişkin mali hakları tespit edilirken döner sermaye ek ödemesinin de hesaba dâhil edilmesi uygulamasına devam olunacaktır. Söz konusu kararın yanlış yorumlanarak personelin mağdur olmaması ve yersiz ihtilaflara mahal verilmemesi bakımından önemle duyurulur.


T.C.
DANİŞTAY ONBfRİNCİ DAİRE
Esas No : 2006/6044 Karar No ; 2008/2354
Davacı :SuatKaptaner
Vekili: Av. Zeynep Şişli
Davalılar ; 1-Maliye Bakanlığı-ANKARA
Av. Adnan Dönder Alp (Aynı yerde)
2-Sağlık Bakanlığı-ANKARA
3-İzmir Valiliği-İZMİR

Davanın özeti : Sosyal Sigortalar Kurumu kadrosunda doktor olarak görev yapmakta iken, 5283 sayılı Bazı Kamu Kurum ve Kuruluşlarına Ait Sağlık Birimlerinin Sağlık Bakanlığına Devredilmesine Dair Kanun hükümleri uyarınca Sağlık Bakanlığı kadrolarına geçirilen davacı tarafından. 2006 Nisan ayı fark tazminatının ödenmemesine ilişkin işlem ile bu İşlemin dayanağı olarak gösterilen Maliye Bakanlığı Bütçe ve Mail Kontrol Genel Müdürlüğünün 1.8.2005 gün ve 15307 sayılı "Sağlık Birimlerinin Devri" konulu Genel Yazısının 9. maddesinin iptali ile yoksun kalınan parasal haklarının tazminine karar verilmesi istenilmektedir.

Maliye Bakanlığı Savunmasının özeti : 5283 sayılı Kanunun 5. maddesinin altıncı fıkrasında öngörülen fark tazminatın hesabında esas alınması gerekenin devir tarihinde eski ve yeni kadroya ilişkin mali hakların toplam net tutar olduğu, Maliye Bakanlığı Muhasebat Genel Müdürlüğünce düzenlenen 8.3.2005 tarihli Genel Yazı ile 5283 sayılı Kanunun 5. maddesinin altıncı fıkrasına ilişkin olarak uygulamadaki tereddütlerin giderilmesinin amaçlandığı ve kanuna paralel düzenlemeler getirildiği, Genel Yazının 9. maddesinde yer alan "ödendiği aydaki" ifadesiyle döner sermaye gelirlerinin nakit yetersizliği nedeniyle tahakkuk ettiği halde ilgili ayda ödenemeyip toplu olarak daha sonraki dönemlerde ödenmesi durumunda ödemenin yapıldığı ay itibarıyla fark tazminatı hesabına dahil edilmesi gerektiğinin anlaşıldığı, bu ifade ile davacının iddiasının aksine fark tazminattan yararlanacak personelin haklarının korunmasının amaçlandığı ve tesis edîlen İşlem İle genel yazının hukuka uygun olduğu ileri sürülerek davanın reddi gerektiği savunulmuştur.

Sağlık Bakanlığı Savunmasının özeti.: Davanın süresinde açılmadığı, 5283 sayılı Kanunun 5. maddesi hükmünün Kanun hükmü kapsamında Bakanlığa devredilen personelin eski görevlerine dair maaşları dondurularak, yeni atanılan kadroya ilişkin aylık ve özlük haklarına erişinceye kadar aradaki farkın tazminat olarak ödenmesini ve bu şekilde ilgililerin mali kayba uğramalarını engellemeye yönelik olduğu, döner sermayeden yapılan ek ödemenin fark tazminatından düşülmesinin herhangi bir şekilde hakkaniyete aykırılığının mevzu bahis olmadığı, aksine aynı kurumda çalışan diğer personel İle arasındaki ücret farklılığının ortadan kaldırmasının amaçlandığı ve tesis edilen işlemin hukuka aykırı olmadığı ileri sürülerek davanın reddi gerektiği savunulmuştur.

İzmir Valiliği Savunmasının Özeti: Savunma verilmemiştir.
Danıştay Tetkik Hakimi : Yasemin Buyuran

Düşüncesi : 5283 sayılı Yasanın 5. maddesi ile zaman içerisinde tüm farklı kurumlarda çalışan sağlık personelinin özlük ve diğer mali haklarındaki farklılıkların ortadan kaldırılmasının amaçlandığı ve fark tazminatı hesaplamalarında kıyaslamaya esas alınacak eski kadrolara ilişkin ödemelerin devir tarihindeki ödeme/er olduğu ve eski kadroya ilişkin ödemelerin toplam net tutan, yeni kadroya ilişkin olarak alınacak ödemelerin toplam net tutarlarından fazla olması halinde aradaki farkın tazminat olarak ödeneceği düzenlendiği halde, Genel Yazının 9: maddesinde kanunda öngörülmeyen personelin devredildiği yeni kurumundan almış olduğu aylık ve diğer mali haklar toplamının, fark tazminatına esas eski kadrosunda aldığı mali haklar toplamından fazla olması halinde, artan tutarların takip eden ayların fark tazminatı hesabında dikkate alınacağı şeklinde düzenleme yapıldığı anlaşıldığından Maliye Bakanlığı Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğünün 1.8.2005 gün ve 15307 sayılı "Sağlık Birimlerinin Devri" konulu Genel Yazısının 9. maddesinin ve buna dayalı olarak tesis edilen bireysel iş/emin İptaline, döner sermaye ve fark tazminattan noksan olarak ödenen miktarın idarece hesaplanarak davacıya ödenmesine karar verilmesi gerektiği düşünülmüştür.

Danıştay Savcısı : H. Gül Yılmaz
Düşüncesi : Dava, 5283 sayılı Bazı Kamu Kurum ve Kuruluşlarına Alt Sağlık Birimlerinin Sağlık Bakanlığına Devredilmesine Dair Kanun hükümleri uyarınca Sağlık Bakanlığı kadrolarına geçirilen davacıya, 2006 yılı Nisan ayında ödenmesi gereken fark tazminatın ödenmemesine ilişkin işlem ile bu işlemin dayanağı olarak gösterilen Maliye Bakanlığı Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğünün 1.8.2005 gün ve 15307 sayılı "Sağlık Birimlerinin Devri" konulu Genelgesinin 9 uncu maddesinin iptali ile yoksun kalman parasal hakların tazmini istemiyle açılmıştır.

5283 sayılı Bazı Kamu Kurum ve Kuruluşlarına Ait Sağlık Birimlerinin Sağlık Bakanlığına Devredilmesine Dair Kanun'un 5 inci maddesinin 6 ncı fıkrasında, ikinci ve dördüncü fıkralar ile 6 ncı madde kapsamında bakanlığa devredilen personelin devir tarihinde eski kadro veya pozisyonlarına bağlı olarak almakta oldukları aylık.ek göstergeler türlü zam ve tazminatları, sözleşme ücreti ile diğer mali hakları (fazla çalışma ücreti ile nöbet ücreti hariç) toplam net tutarının.atandıkları yeni kadro ve pozisyonlarının aylık.ek gösterge.her türlü zam ve tazminatları, sözleşme ücreti ile döner sermayeden yapılacak ek ödeme de dahil olmak özere, diğer her türlü mali haklan toplam net tutarından fazla olması halinde, aradaki fark tutan, atandıkları kadro ve pozisyonlarda kaldıkları sürece, kapanıncaya kadar herhangi bir kesintiye tabi tutulmaksızın ayrıca tazminat olarak ödeneceği, 4 üncü maddenin (g) bendinde ise bu kanunla kamu kurum ve kuruluşlarına ait sağlık birimlerinin Bakanlığa devredilmesi ile ilgili olarak gerekli görülen her türlü bütçe ve muhasebe işlemleri ile bu işlemlere ilişkin gerekli düzenlemeleri yapmaya esas ve usulleri belirlemeye Maliye Bakanlığının yetkili olduğu öngörülmüştür.

5283 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin (g) bendi İle Maliye Bakanlığına verilen yetkiye dayanılarak Maliye Bakanlığı Muhasebat Genel Müdürlüğünce düzenlenen 8.3.2005 tarihli Genel Yazıda belirtilen açıklamalara ilave olarak Maliye Bakanlığı Muhasebat Genel Müdürlüğünce çıkarılan 1.8.2005 tarihli ve 15307 sayılı Genel Yazının 9 uncu bendinde, Sağlık Bakanlığına bağlı sağlık birim ve kuruluşlarının döner sermaye gelirlerinden yapılacak ek ödemelerin aylar itibariyle değişkenlik gösterdiği, tahakkuku yapılmış olmasına rağmen çeşitli nedenlerle ilgililere her ay düzenli bir şekilde ödenemediği, tahakkuk ettirildiği halde ödemesi yapılmayan döner sermaye ek ödemelerinin ödendiği aydaki aylık ve mail haklarının toplamında dikkate alınmak suretiyle İlgili personele ödenecek fark tazminatın hesabında dikkate alınacağı, personelin devredildiği yeni kurumdan almış olduğu aylık ve diğer mali haklan toplamının fark tazminatına esas eski kadrosunda aldığı mali haklar toplamından fazla olması halinde, artan tutarların takip eden. ayların fark tazminatı hesabında dikkate alınması gerektiği belirtilmiştir.

5283 sayılı Kanunun 5 İnci maddesinde yer alan fark tazminatı hesaplamalarında kıyaslamaya esas alınacak eski kadrolara İlişkin ödemeler devir tarihindeki ödemelerdir. Buna göre Sosyal Sigortalar Kurumu Kanununun 17 nci maddesi uyarınca yapılan ödemeler ve diğer mali hakların toplam net tutan, anılan yeni kadroya alt aylık, ek gösterge her türlü zam ve tazminatlar, döner sermayeden yapılacak ek ödemeler ile diğer her türlü mali haklar toplamıyla kıyaslanacaktır. Eski kadroya ilişkin ödemelerin toplam net tutarı, yeni kadroya İlişkin olarak alınacak ödemelerin toplam net tutarlarından fazla olursa aradaki fark, tazminat olarak ödenecektir. Sosyal Sigortalar Kurumu personeli iken Sağlık Bakanlığına devredilen personele devir tarihinden sonra Sağlık Bakanlığına bağlı sağlık kurum ve kuruluşlarının döner sermaye gelirlerinden ek ödeme yapılacaktır.

Dava konusu Maliye Bakanlığı Bütçe ve Mali Kontrol Gene! Müdürlüğünün 1.8.2005 tarih ve 15307 sayılı "Sağlık Birimlerinin Devri" konulu Genelgesinin 9 uncu maddesi gereğince döner sermaye gelirlerinin nakit yetersizliği nedeniyle tahakkuk ettiği halde ödenememesi durumunda, ödemenin yapılacağı ay itibarıyla fark tazminatın hesabında dikkate alınacağı Öngörülmektedir, ödeme yapılmamasına karşın döner sermaye gelirlerinin fark tazminat hesaplamalarına dahil edilmemesine ilişkin olarak getirilen bu düzenlemede ilgililerin menfaatlerinin ihlali söz konusu değildir. Yeni kurumdan alınan mali hakların eski kadrodan alınan mali haklardan fazla olması halinde artan tutarların sonraki aylardaki fark tazminatın hesabında dikkate alınacak olmasında da 5283 sayılı Kanunun 5 nci maddesin 6 ncı fıkrasına aykırılık bulunmamaktadır.

Açıklanan nedenlerle dayanağı Kanun maddesine aykırı bulunmayan Maliye Bakanlığı Muhasebat Genel Müdürlüğünün 8.3.2006 gün ve 4621 sayılı yazılarına ek Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğünün 1.8.2005 gün ve 15307 sayılı "Sağlık Birimlerinin Devri" Konulu Genelgenin 9 uncu maddesinin iptali ile yoksun kalınan parasal hakların tazmini isteminin reddinin uygun olacağı düşünülmektedir.

TÜRK MİLLETİ ADINA

Hüküm veren Danıştay Onbirinci Dairesince duruşma için önceden belirlenen 10.3.2008 günü davacı vekili Av. Zeynep Şişli'nin ve davalı Maliye Bakanlığı vekili Hazine Av. Adnan Dönder Alp ve Sağlık Bakanlığı Hukuk Müşaviri, Betül Çatak Irız'ın geldiği ve Danıştay Savcısı H. Gül Yılmaz'ın hazır bulunduğu görülerek açık duruşmaya başlandı. Taraf vekilleri ve temsilcisine usulüne uygun söz verilip dinlendikten ve savcının düşüncesi alındıktan sonra duruşmaya son verildi, dosya İncelenerek işin gereği görüşüldü:

Davalı idarelerden, Sağlık Bakanlığının süre itirazı yerinde görülmeyerek işin esasının incelenmesine geçildi.

Dava; Sosyal Sigortalar Kurumu kadrosunda doktor olarak görev yapmakta iken 5283 sayılı Bazı Kamu Kurum ve Kuruluşlarına Ajt Sağlık_Birimlerinin Sağlık Bakanlığına Devredilmesine Dair Kanun hükümleri uyarınca Sağlık Bakanlığı kadrolarına geçirilen davacı tarafından, 2006 Nisan ayı fark tazminatının ödenmemesine ilişkin işlem ile bu işlemin dayanağı olarak oösterilen Maliye Bakanlığı Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğünün 1,8.2005 gün ve 15307 sayılı "Sağlık Birimlerinin Devri" konulu Genel Yazısının 9. maddesinin iptali ile yoksun kalınan parasal haklarının tazmini istemiyle açılmıştır.

2709 sayılı Anayasanın 124. maddesinde, yönetmeliklerin, kanun ve tüzüklerin uygulanmasını sağlamak üzere ve bunlara aykırı olmamak koşulu ile çıkarılabileceği hükmüne yer verilmiştir. Anayasa'da sadece yönetmeliklerin üst hukuk normuna uygun olması gerekeceği düzenlenmişse de idarenin diğer düzenleyici işlemlerinin de dayanağı olan üst hukuk normuna uygun olması gerektiği idare hukuku ilkelerindendir.

5283 sayılı Bazı Kamu Kurum ve Kuruluşlarına Ait Sağlık Birimlerinin Sağlık Bakanlığına Devredilmesine Dair Kanun'un 5. maddesinin 6. fıkrasında, ikinci ve dördüncü fıkralar ile 6. madde kapsamında Bakanlığa devredilen personelin devir tarihinde eski kadro veya pozisyonlarına bağlı olarak almakta oldukları aylık, ek gösterge, her türlü zam ve tazminatları, sözleşme ücreti ile diğer mali hakları (fazla çalışma ücreti ite nöbet ücreti hariç) toplam net tutarının, atandıkları yeni kadro veya pozisyonlarının aylık, ek gösterge, her türlü zam ve tazminatları, sözleşme ücreti ile döner sermayeden yapılacak ek ödeme de dahil olmak üzere, diğer her türlü mali hakları toplam net tutarından fazla olması halinde, aradaki fark tutarının, atandıkları kadro veya pozisyonlarda kaldıkları sûrece, kapanıncaya kadar herhangi bir kesintiye tabî tutulmaksızın ayrıca tazminat olarak ödeneceği hükmüne yer verilmiş olup, anılan Kanunun 4. maddesinin (g) bendinde ise, bu Kanunla kamu kurum ve kuruluşlarına ait sağlık birimlerinin Bakanlığa devredilmesi ile ilgili olarak gerekli görülen her türlü bütçe ve muhasebe işlemleri ile bu işlemlere ilişkin gerekli düzenlemeleri yapmaya, esas ve usulleri belirlemeye Maliye Bakanının yetkili olduğu hükmü öngörülmüştür.

5283 sayılı Kanunun 4. maddesinin (g) bendi uyarınca Maliye Bakanına verilen yetkiye istinaden yukarıda metnine yer verilen Kanunun 5. maddesinin 6. fıkrasına İlişkin olarak uygulamadaki tereddütlerin giderilmesi, uygulama birliğinin sağlanması amacıyla Maliye Bakanlığı Muhasebat Genel Müdürlüğünce düzenlenen 8.3.2005 tarihli Genel Yazıda belirtilen açıklamalara ilave olarak Maliye Bakanlığı Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğünce hazırlanan 1.8.2005 tarihli ve 15307 sayılı Genel Yazının 9. maddesinde ise, "Sağlık Bakanlığına bağlı sağlık kurum ve kuruluşlarının döner sermaye gelirlerinden yapılacak ek ödemeler aylar itibarıyla değişkenlik gösterdiği gibi tahakkuku yapılmış olmasına rağmen çeşitli nedenlerle ilgililere her ay düzenli bir şekilde ödenememektedir. Bu nedenle, tahakkuk ettirildiği halde ödemesi yapılmayan döner sermaye ek ödemelerinin ödendiği aydaki aylık ve mali haklarının toplamında dikkate alınmak suretiyle ilgili personele ödenecek fark tazminatı hesabında dikkate alınacaktır. Bu durumda personelin devredildiği yeni kurumundan almış olduğu aylık ve diğer mali haklar toplamının fark tazminatına esas eski kadrosunda aldığı mali haklar toplamından fazla olması halinde, artan tutarların takip eden ayların fark tazminatı hesabında dikkate alınması gerekmektedir" kuralına yer verilmiştir.

Dosyanın incelenmesinden, Sosyal Sigortalar Kurumu kadrosunda doktor olarak görev yapmakta iken, 5283 sayılı Kanun hükümleri uyarınca Sağlık Bakanlığı kadrosuna devredilen davacıya, eski kurumunda devir tarihinde almakta olduğu parasal haklar toplamı yeni kurumunda aylar itibariyle hak ettiği parasal haklar toplamından fazla olması nedeniyle aynı Kanunun 5. maddesinin altıncı fıkrası uyarınca,_2006 Ocak, Şubat ve Mart aylarında fark tazrninat ödendiği 2006 Nisan ayında ise geçmiş dönemlerde hak edilip de ödenmeyen döner sermaye ödemelerinin topluca ödenmesi nedeniyle, yeni kurumunda Nisan ayında ödenen parasal haklar toplamının eski Kurumundaki parasal haklar toplamını aşması üzerine, davalı idarece, dava konusu genel yazının 9. maddesi uyarınca eski kurumundaki parasal haklar toplamını aşan miktarın ödenmediği ve fark tazminattan mahsup edilmek üzere sonraki aylara devredildiği, davacı tarafından ise, yeni kurumunda hak ettiği. parasal .hakların mahsup edilmeksizin ödenmesi gerektiği ileri sürülerek incelenen davanın açıldığı anlaşılmaktadır.

Anılan kanun ile Yasa koyucunun diğer amaçları yanında Sağlık Kurum ve kuruluşlarını tek elde toplayarak, sağlık personelinin farklı kurumlarda çalışmalarından kaynaklanan özlük ve diğer mali haklarındaki farklılıkları ortadan kaldırılmayı da amaçladığı ve bunun için önceki kurumda aldıkları ve naklen atandıkları kurumdan alacakları aylık ve mali hakları arasında farklılık söz konusu ise, hak kaybına yol açamamak için aradaki bu farkı telafi etmek ve bu farkın tazminat olarak ödenmesini sağlamak istediği anlaşılmaktadır.

5283 sayılı Kanunun 5. maddesinde yer alan düzenlemeden, fark tazminatı hesaplamalarında kıyaslamaya esas alınacak eski kadrolara ilişkin ödemelerin devir tarihindeki ödemeler olduğu, buna göre Sosyal Sigortalar Kurumu Kanununun 17. maddesi uyarınca yapılan ödemeler ve diğer mali hakların toplam net tutarının, anılan yeni kadroya ait aylık, ek gösterge_her türlü zam ve tazminatlar, döner sermayeden yapılacak ek ödemeler ile diğer her türlü mali haklar toplamıyla kıyaslanması gerekeceği, eski kadroya ilişkin ödemelerin toplam net tutarının, yeni kadroya ilişkin olarak alınacak ödemelerin toplam net tutarlarından fazla olması halinde aradaki farkın tazminat olarak ödeneceği anlaşılacaktır.

Buna göre, ilgililerin devirle birlikte hak kaybına neden olunmaması için. 5283 sayılı Kanunun 5. maddesi altıncı fıkrasında eski kadroya ilişkin yapılan ödemeler ve diğer mali hakların toplam net tutarı, yeni kadroya ilişkin olarak alınacak ödemeler ve diğer mali hakların toplam net tutarlarından fazla olması halinde aradaki farkın tazminat olarak ödenmesi gerekmekte olup, yeni kadroda hak edilen parasal haklar toplamının eski kadrodaki parasal haklar toplamından fazla olması durumunda ise, ilgili personelin herhangi bir hak kaybı söz konusu olmayacağı İçin fark tazminatı da ortaya çıkmayacağından, yeni kadrodaki parasal hakların olduğu gibi ödenmesi gerekmektedir.

Dava konusu Genel Yazının 9. maddesinde ise, personelin devredildiği yeni kurumundan almış olduğu aylık ve diğer mali haklar toplamının, fark tazminatına esas eski kadrosunda aldığı mali haklar toplamından fazla olması durumunda yeni kadroda hak edilen miktarın eski kadroda hak edilen miktarı geçemeyeceği düşüncesinden hareketle, fazla miktarın ödenmemesi için, önceki aylara tahakkuk eden ancak ödenmeyen döner sermaye tutarının toplu olarak ödendiğinde eski karoda ödenen miktarı aşan ödeme miktarının, fark tazminattan mahsup edilerek kanunda öngörülmeyen bir uygulamanın getirdiği görülmektedir.

Bu durumda, dayanağı olan Kanun maddesinde öngörülmeyen bir uygulama getirilerek dayanağı olan kanuna aykırı bir düzenleme içeren Maliye Bakanlığı Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğünün 1.8.2005 gün ve 15307 sayılı "Sağlık Birimlerinin Devri" konulu Genel Yazısının 9. maddesinde ve bu işleme dayanılarak, tesis edilen bire ve 5283 sayılı yasanın 5. maddesi altıncı fıkrası hükmüne uyarlık bulunmamaktadır.

Öte yandan Anayasanın 125. maddesinin son fıkrasında yer verilen "İdare, kendi eylem ve işlemlerinden doğan zararı ödemekle yükümlüdür." hükmü uyarınca yoksun kaldığı parasal tutarın davacıya ödenmesi gerekeceği açıktır.

Açıklanan nedenlerle Maliye Bakanlığı Muhasebat Genel Müdürlüğünün 8.3.2005 gün ve 4621 sayılı yazısına ek Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğünün 1.8.2005 gün ve 15307 sayılı "Sağlık Birimlerinin Devri" konulu genel yazısının 9. maddesinin ve buna dayalı olarak tesis edilen bireysel işlemin iptaline, bu işlem nediyle oluşan parasal kayıpların idarece hesaplanarak davacıya ödenmesine, aşağıda yazılı 123.60-YTL yargılama giderinin davalı idareden alınarak davacıya verilmesine, kararın verildiği tarihte yürürlükte bulunan Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi uyarınca 1.100.00-YTL vekalet ücretinin davalı idarelerden alınarak vekil ile temsil olunan davacıya verilmesine, 10.3.2008 tarihinde oybirliği ile karar verildi.

Başkan: Mustafa DİNÇ
Üye: Selçuk HONDU
Üye: Ahmet Hamdi ÜNLÜ
Üye: Hüseyin POROY
Üye: M. Temel KOÇAKLAR

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber