Yargının toneri bitiyor

Haber Giriş : 23 Ekim 2004 07:58, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ödeneksizlik nedeniyle yargıda yaşanan sıkıntılar Bütçe Kanunu Tasarısı'nda "Ödeneklerde sınırlamaya gidilmesi nedeniyle, tebligat pulu, toner, kağıt alamadık, keşif heyetine taşıyan araçların ücretlerini ödeyemedik" denildi.

Türkiye'nin yıllardır gündeminden düşmeyen adalet sisteminde ödenek sıkıntısı nedeniyle yaşanan sıkıntılar, 2005 yılı Mali Bütçe Kanunu Tasarısı'na da girdi. Tasarının Adalet Bakanlığı ile ilgili gerekçe metninde, adaletin öteki yüzü anlatıldı. Yatırım ödeneklerde sınırlamaya gidilmesi nedeniyle bilirkişi tutulamadığı, tebligat pulu alınamadığı, keşif heyetini taşıyan araçların ücretlerinin ödenemediği, toner, kartuş ve kağıt ihtiyacı için gerekli ödenek bulunamadığı belirtildi. Tasarıda parasızlık yüzünden adalet sisteminin aksaması "insan hakkı ihlali" olarak değerlendirilirken, bu sorunun çözümü için "Üçüncü kişilerin hibelerine muhtaç olduk" ifadesine yer verildi.

Acı itiraf ilk kez bütçeye girdi
Adalet sisteminin içinde bulunduğu sıkıntılar Bütçe Kanunu Tasarısı'nda özetle şöyle anlatıldı:

2004 yılında bütçe ödeneklerinin serbest bırakma oranlarında sınırlamaya gidilmesi, tebligat pulu yokluğu nedeniyle taraflar yada ilgili üçüncü kişiler yargılamadan haberder edilememiştir.

Ödeneklerdeki sınırlamalar, bilirkişi olarak mesleki bilgisinden istifade edilenlere ücretlerinin ödenmemesine, keşif heyetini taşıyan araç sahiplerinin taşıma giderlerinin ödenmemesine neden olmuştur.

Pul yokluğu nedeniyle mahkemelerce ilgililelerin ihsar edilmek suretiyle duruşmaya katılmalarının sağlanamaması açıkca insan hakları ihlali olarak değerlendirilmelidir.

Adalete ayrılan bütçen her yıl biraz daha azaldı, bu durum adli ve idari yargı hizmet binalarının bakın onarımını imkansız hale getirdi.

Yargı hizmet binaları adaletin saygınlığı ile bağdaşmıyor. Hizmet binalarının yeniden bakım ve onarımdan geçirilmesi gereklidir.

Hakim ve savcıların kullandığı araçlar çok eski, bu araçlar yenilenmelidir.

Son dönemde Ulusal Yargı Ağı Projesi nedeniyle yargı işlemleri bilgisayar ortamında yerine getirilmeye çalışılıyor. Ancak toner, kartuş ve kağıt ihtiyacında meydana gelen büyük artış karşısında genel bütçe imkanları yetersiz kalmaktadır.

yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber