Mahkemeden grev hakkı için önemli bir karar

Haber Giriş : 24 Ekim 2004 00:42, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Fatih 1. Asliye Ceza Mahkemesinde görülen ve KESK MYK Üyelerinin TCK.236. maddesinde tanımlanan "Memurun iş bırakması" suçundan 1 ila 3 yıl arasında hapis ve memuriyetten çıkarma cezası ile yargılandığı 2 davada da mahkeme beraat kararı verdi.

Davalardan ilki, 27 Mart 2003 yılında gerçekleştirilen "Irakta Savaşa Hayır" eylemi ve iş bırakmasından, diğeri ise, 11 Aralık 2003 'ta mecliste görüşülen "Kamu Yönetimi Temel Yasası"ndan dolayı KESK'in tüm ülkede iş bırakması ve alanlarda mitingler yapma kararı almasından dolayı açılmıştı.

Fatih 1.Asliye Ceza Mahkemesinde dün görülen davada KESK Genel Başkanı ve MYK üyeleri ifade verdiler. Avukatların savunmasının ardından kısa bir ara veren mahkeme, gerekçesini daha sonra belirteceği beraat kararını açıkladı. Mahkeme kararında "KESK'in Türkiye çapında geniş örgütlenme ağına sahip bir kitle örgütü olduğunu, çok sayıda üyesinin bulunduğunu. Siyasi, sosyal ve ekonomik açıdan görüş açıklama ve eleştiri yapma haklarının olduğunu ve bu iş bırakma eylemlerinin de bu türden eylemler olması nedeniyle tüm sanıkların beraatine karar verilmesi gerekmektedir" dedi.

Bu karar, yaptıkları her etkinliklerine dava açılan KESK ve bağlı sendikaları açısından da önemli bir hukuki kazanım oldu. Hukukçular kamu çalışanlarının yıllarca süren mücadelelerinin sonucu gelinen bu noktanın, grevli toplu sözleşmeli sendika hakkı için atılan temel adımlardan biri olduğunu, mahkemelerin de İLO normlarını gözeten kararlarla bu yolu kısaltabileceğini ifade ettiler.

Birgün

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber