Trafikte yaz mevsimi için 10 temel uyarı

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 15 Haziran 2008 12:31, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Karayolu Trafik ve Yol Güvenliği Araştırma Enstitüsü, ticari ve özel araç kullanan sürücülerin yaz mevsiminde dikkat etmeleri gereken 10 temel uyarıda bulundu.

Karayolu Trafik ve Yol Güvenliği Araştırma Enstitüsü'nden yapılan açıklamada, trafikte yaz mevsimi ölüm riskinin iki kat arttığına dikkat çekilerek, "Türkiye'de ilk öğretim ve liselerin tatile girmesi, ÖSS'nin de yapılması nedeniyle büyük kentler dahil aileler ve gençler tatile çıkmakta ve en az 500 kilometre gidiş ve bir o kadar da dönüş yolu yol katederek şehirler arası yollarda araç kullanmaktadırlar. Ayrıca Avrupa ülkelerinden tatil yörelerine gelen turizm araçları ile Avrupa'da yaşayan Türk ailelerin de karayoluyla dönüş yaparak mutlaka tatil yörelerine gitmek için araç kullanmaları, mevcut araç trafiğini en az iki kat artırmaktadır.

Yani Haziran, Temmuz ve Ağustos aylarında tatil amacıyla hareket eden nüfus yaklaşık 20 milyon olmakta ve bunların yaklaşık yüzde 80'i kendi binek araçları ile seyahat ederken, geriye kalanı toplu taşıma araçları olan otobüslerle gidip dönmektedir" denildi. Bu yoğunlukta trafikte ölümleri en aza indirmek için sürücülerin şu uyarılara dikkat etmeleri istendi:

- Karayolu kullanımında hız limitlerine uymanızın yanında en fazla 3 saat araç kullanarak mutlaka mola verip dinleniniz.

- Uykulu, yorgun ve alkollü olarak kesinlikle araç kullanmayınız.

- 10 yaşından küçük çocuklarınızı mutlaka arka koltuğa oturtunuz ve emniyet kemerlerini bağlayınız.

- Sürücü ve ön koltukta oturanlar dahil mutlaka emniyet kemerini takınız ve eşler olarak emniyet kemeri için birbirlerinizi ikaz ediniz.

- Köprü üstü, viraj, tünel ve tepe üstlerinde araçları kesinlikle sollamayınız.

- Bölünmüş yollarda (duble yol) hız sınırları tek şeritli yollardaki kadar olup, kesinlikle hız sınırlarına uyunuz.

- Olası maddi hasarlı kazalar için aracınızda mutlaka kaza tespit tutanağı bulundurunuz. Yoksa sigorta şirketlerinizden isteyiniz. Böyle bir kaza halinde de polis veya jandarmayı mümkünse çağırmadan anlaşma yollarını arayınız.

- Aracınızı kullanırken belirlenenden fazla yolcu ve yük almayınız. Ellerinizi dışarıya çıkarıp sallamayınız. Yollara kola kutuları atmayınız.

- Araç kullanırken sol şeridi daima kullanmayınız. Sol şeridi diğer araçlara da açık tutunuz. Cep telefonunuzla konuşarak araç kullanmayınız. Mümkünse cep telefonunuzu kapatınız. Tüm dikkatinizi yol ve takip mesafesine veriniz.

- Trafikte polis ve jandarmanın da denetlemenin dışında yerli ve yabancı araç kullananlara iyi bir danışmanlık hizmeti vermesini dilemekteyiz. Ayrıca yabancı turistlerin çoğunlukla bulundukları yol güzergahlarında gündüz ve gece İngilizce, Almanca ve Fransızca bilen ekiplerle takviye etmeleri devletin temsil ve yardım gücünü daha iyi anlatacaktır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber