Boğaziçili öğrenciler başörtüsü yasağını protesto etti

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 15 Haziran 2008 17:15, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri Galatasaray Lisesi önünde toplanarak başörtüsü yasağını protesto etti. Öğrenciler, "Arkadaşıma dokunma" yazılı pankartlar açarak tepkilerini dile getirdi.

Beyoğlu Galatasaray Lisesi önünde toplanan ve kandilerine "Boğaziçi Üniversitesi'nden Duyarlı ve Mücadeleci Öğrenciler" adını veren yaklaşık 50 kişilik grup, üniversitelerdeki başörtüsü yasağına karşı eylem yaptı. "Arkadaşıma dokunma, Okumak istiyorum, Yeter artık, Başörtüye özgürlük" yazılı döviz taşıyarak slogan atan eylemciler, "Herkes için adalet başörtüye özgürlük" yazılı afiş açtı.

Grup adına basın açıklamasını biri başörtülü iki kız öğrenci yaptı. Nihan Doğusan ile Gülsüm Kavuncu'nun yaptığı açıklamada Anayasa Mahkemesi'nin 411 milletvekilinin oyuyla Meclis'ten geçen ve üniversitelerde başörtüsü yasağını kaldıran yasanın iptal edilmesi protesto edildi. Açıklamada, "Anayasa Mahkemesi'nin bizleri yok sayan kararını protesto ediyoruz" denildi. Doğusan ve Kavuncu sözlerini şöyle sürdürdü: " 'Bu ülkede başörtüsü sorunu mu var, herkes halinden memnun' diyenler, okumak için dünyanın çeşitli yerlerine göç etmiş, ülkede kalmış ancak başını açtığı için iç dünyasında kırılmalar yaşayan veya okulunu bırakıp eğitim hakkından mahrum edilmiş arkadaşlarımızı yok sayarak büyük bir haksızlık yapılıyor. Türkiye halkına ve devletine sesleniyor ve şunu bir kez daha haykırıyoruz ki, biz varız, buradayız ve hiçbir yere gitmiyoruz."

Anayasa Mahkemesi'nin iptal kararının eleştirildiği açıklamada, "Yargı yürütmenin işine karıştı. Konu başörtüsü olunca yine tüm düzen değiştirildi. 'Yeter ki başörtüsü üniversiteye girmesin' anlayışı ile Anayasa Mahkemesi, devletin 'Bütün işlemlerinde ve her türlü kamu hizmetlerinden yararlanılmasında kanun önünde eşitlik ilkesine uygun olarak hareket etmek zorunda' olduğunu söyleyen değişikliği iptal etti. Devletin eşitlik ilkesine uygun hareket etmek zorunluluğunun olmadığını yani vatandaşlara eşit muamele edilmediğini bu defa da Anayasa Mahkemesi öğretmiş oldu." ifadeleri kullanıldı. Yasağın artık hayati bir sorun olduğu dile getirilirken "Bu yasakçı zihniyeti vicdanlarımızda yargılayıp mahkum ediyoruz" denildi.

Eylemcilere örtü takmayan öğrencilerin yanısıra erkekler de destek verdi. Polis ekipleri açıklama sırasında Galatasaray Meydanı'nda güvenlik önlemi alırken grup, açıklamanın ardından olaysız dağıldı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber