Özelleştirmede öncelik TEDAŞ ve dağıtım bölgelerinde

Haber Giriş : 18 Haziran 2008 09:00, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

ÖİB Başkan Yardımcısı Ahmet Aksu, önümüzdeki dönemde önceliklerinin TEDAŞ'ın ve 20 dağıtım bölgesinin özelleştirilmesi olduğunu söyledi. Aksu, ayrıca üretim tesislerinin ve şirketlerinin de programa alınarak özelleştirilmesini düşündüklerini bildirdi

İSTANBUL - Başbakanlık Özelleştirme İdaresi Başkan Yardımcısı Ahmet Aksu, önümüzdeki dönemde öncelikli olarak elektrik dağıtım şirketleri ve TEDAŞ'ın özelleştirileceğini, üretim tesisleri ve şirketlerinin de programa alınarak özelleştirilmesini düşündüklerini, İskenderun limanını da en kısa zamanda özelleştirmeyi planladıklarını bildirdi.

Uluslar arası finans alanında yayıncılık ve konferans faaliyetleri yürüten Euromoney Conferences ile Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) işbirliğiyle düzenlenen Euromoney Türkiye Finans ve Yatırım Forumunda konuşan Ahmet Aksu, özelleştirme uygulamalarının Türkiye'deki sermaye piyasalarının gelişimine çok önemli katkısı olduğunu, Türkiye'de, sermaye piyasalarının oluşmasıyla, özelleştirmelerin hemen hemen aynı tarihe denk düştüğünü anlattı.

Aksu, şu anda borsada önemli bir yer tutan birçok şirketin özelleştirme kanalıyla borsaya kota edildiğini kaydetti. Ahmet Aksu, ?Ereğli Demir-Çelik fabrikaları, Tüpraş, Pektim, Türk Hava Yolları.. Geçenlerde yaptığımız Halkbankası'nın halka arız ve en son olarak da geçen ay sonuçlandırdığımız ve 15 Mayıs tarihinden itibaren İMKB'de işlem görmeye başlayan Telekom şirketlerinin halka arzı, özelleştirmenin, sermaye piyasasına bulunduğu katkı açısından önemli adımlar olarak görüyoruzö dedi. 1986'dan bu güne kadar özelleştirmeden yaklaşık 35 milyar dolarlık gelir elde edildiğini bildiren Aksu, elde edilen 35 milyar doların yaklaşık yüzde 25'inin halka arz yoluyla İMKB'de işlem gördüğünü dile getirdi.

'Üretim şirketlerini de özelleştimeyi düşünüyoruz'

Aksu, Türk Telekom'un halka arzından sonra özel sektör şirketlerinin de halka arzla ilgili niyetlerinin artmış olabileceğini öngörerek, ?Önümüzdeki dönemler itibariyle halka arz kamuya ait şirketlerde hangi kuruluşların halka arz edilebileceğini söyleyecek olursak, daha önce Erdemir, Tüpraş hisseleri halka arzdan sonra blok satış yolu özelleştiği için şu anda kamunun altın hisse dışında hiç payı kalmamış durumda" diye konuştu.

Özelleştirme portföyünde şuanda borsada işlem gören şirketlerden, Türk Hava Yolları'nın yüzde 49 oranında kamu hissesine sahip olduğunu kaydeden Aksu, Petkim'in, çok küçük bir hissesinin kaldığını, Türk Telekom'un ise, yüzde 15 halka arzından sonra geriye kalan yüzde 30'luk bir kamu payı olduğunu ve önümüzdeki dönemde bunların da halka arzının gündeme gelebileceğini bildirdi.

Aksu, henüz özelleştirme kapsamına alınmayan ancak, halka arzla özelleştirilebilecek kuruluşlara ilişkin çalışmaların da devam ettiğini anlatarak, halka arzla özelleştirilecek kuruluşların dışında işletme hakkı devri yoluyla ya da stratejik satış olarak gerçekleştirilen özelleştirmelerin de olduğunu ifade etti. Bu yolla önümüzdeki dönemde öncelikli olarak elektrik dağıtım şirketlerinin, bir holding şirketi olarak TEDAŞ'ın ve TEDAŞ'ın altında bulunan 20 dağıtım bölgesinin şirketleştirilmiş olarak portföyde bulunduğunu belirten Aksu, bunlardan dört tanesinin şuanda ihale sürecinde olduğunu ve tamamlanmasıyla diğer dağıtım şirketlerinde de ihaleye çıkarak özelleştirmenin tamamlanmasının hedeflendiğini kaydetti. Aksu, dağıtım şirketlerinin özelleştirilmesine olarak paralel aynı şekilde üretim tesislerinin ve şirketlerinin de programa alınarak özelleştirilmesini düşündüklerine işaret ederek, ?Burada da temel hedefimiz, ülkemizin elektrik ihtiyacından doğan sorunlarını giderebilmek için kamuda kullanılamayan, yatırım ihtiyacı olan termikler başta olmak üzere elektrik üretim tesislerini özel sektöre devretmek, böylece hem onların kapasite arttırması, hem de mevcut tesislerin modernizasyonuyla daha etkin bir şekilde işletilerek, böyle bir problemin de özel sektör marifetiyle giderilmesini amaçlıyoruz" diye konuştu.

İskenderun Limanı da en kısa zamanda özelleştirilecek

Elektrik şirketlerinden sonra şeker fabrikalarının sırada olduğunu aktaran Aksu, kamuya ait olan 25 tane şeker fabrikasının belirli portföy grupları oluşturularak özelleştirilmesinin planlandığını ve çok yakın bir zamanda ilana çıkılacağını söyledi. Aksu otoyollar ve boğaz köprülerinin özelleştirilmesine yönelik çalışmaların da son aşamaya geldiğini ve önümüzdeki günlerde ilanların yapılacağını bildirerek, ?Milli Piyangoya ait şans oyunlarının özelleştirilmesi önemli projelerimizden bir tanesi. Burada da bir kanuni düzenlemeye ihtiyaç duyuluyor, son aşamaya gelmiş durumda. Tamamlanır tamamlanmaz önümüzdeki günlerde bununla ilgili duyurularımızı da yapacağız. İzmir, Mersin, Bandırma, Derince, Samsun olmak üzere özelleştirme portföyünde olan beş tane liman vardı. Bunlar tamamlandı sayılır. Sonra elimizde sadece İskenderun limanı kalacak. Onu da en kısa zamanda özelleştirmeyi planlıyoruz" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber