ÖSS'den kurtuluş için SBS

Haber Giriş : 19 Haziran 2008 09:15, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Bu yıl ilk kez uygulanacak SBS, yükseköğretime geçişte model olacak. Uygulama başarıya ulaşırsa adaylar önümüzdeki yıllarda ÖSS'den kurtulacak

TÜRKİYE, bu yıl ilk kez ilköğretimde ezberi ortadan kaldırmayı hedefleyen 6 ve 7. sınıfların gireceği SBS ile tanışıyor. Öğrenci, okuldaki dersleri ne kadar öğrendiğinden, öğretmenine saygısına hatta yurt sevgisine kadar çeşitli notlar alacak. Öğrenci başarırsa, okulu ve öğretmeni de yüksek not alacak. MEB de böylece ilk kez köşe bucak hem öğretmenin hem de okulların başarı fotoğrafını çekebilecek.

PROVA NİTELİĞİNDE SINAV

EZBER yerine daha çok şey öğretme hedefli, öğrencinin yanı sıra öğretmenin de not aldığı SBS başarılı olursa, yükseköğretime geçişteki önlenemez tıkanma son bulacak. Milyonlarca öğrenciyi üniversite kapısında bekleten ÖSS yerine SBS gibi yıllara yayılmış, stresi alınmış SBS benzeri bir sınav sistemi için yeşil ışık yakılacak. Böylece üniversiteye girişte liseli gençleri ÖSS kabusundan kurtaracak yeni sistemin temelini, bu haftasonu yapılacak sınavla ilköğretimdeki küçük kardeşleri atmış olacak. Eğitimciler, şimdi minik ellerin bu sınavda başarılı olmasını bekliyor.

EĞİTİMDE ÇIĞIR AÇACAK

ÜNİVERSİTE başarısı yüksek liselerin, kapısını aralamak bilgiye dayalı Seviye Belirleme Sınavı ile kolaylaşacağı için üniversiteyi kazanmak da kolaylaşacak. 21-22 Haziran 2008 tarihlerinde yapılacak olan SBS, sadece 6. ve 7. sınıfları değil tartışmaya açılan yeni yükseköğretime geçiş sisteminin de ilk denemesini oluşturacak. Ortaöğretime geçişi 3 yıla yayan sistem başarılı olursa Türk eğitim sisteminde bir çığır açılacak. Sistem derhal yükseköğretime geçiş için liselerde de uygulanmaya başlayacak. ÖSS'nin yerini her yıl yapılacak olan yıl sonu sınavları alacak.

Soru tipleri nasıl olacak?

Sorular okullarda verilen eğitimle eşleştirildi.

Görselliği olan sorular ağırlıkta.

Öğrencilerin derste anlatılanları ö ğrenme düzeyi ölçülecek. l 6. sınıfta başlayan sınavlar 8. sınıfta 3 yılın ortalaması alınarak hesaplanacak.

OKS'den farklı olarak tek sınav yerine 6,7, ve 8. sınıflar için her yıl sonunda 3 sınav olacak. l SBS'nin en önemli özelliği sorular öğrencinin haftalık ders saatlerine göre sorulacak. l İlk kez yabancı dil sorusu da sorulacak.

SULTAN UÇAR/STAR


İLK SBS BU HAFTA YAPILIYOR

-İlköğretim 6. ve 7. sınıf öğrencilerinin gireceği SBS, 21-22 Haziran tarihlerinde yapılıyor. Bu yıl ilk defa gerçekleştirilecek olan SBS'ye 1 milyon 982 bin 347 aday girecek.

İlköğretim 6. ve 7. sınıf öğrencilerinin gireceği SBS, 21-22 Haziran tarihlerinde yapılıyor. Bu yıl ilk defa gerçekleştirilecek olan SBS'ye 1 milyon 982 bin 347 aday girecek.

OKS'nin yerine getirilen ve bu yıl ilk defa uygulanacak olan SBS, 544 merkezde toplam 6 bin 771 bina, 114 bin 692 salonda yapılacak. İlköğretim 6. sınıf öğrencilerinin 21 Haziran'da, ilköğretim 7. sınıf öğrencilerinin 22 Haziran'da gireceği sınavlar, saat 10.00'da başlayacak. Öğrencilere Türkçe, Matematik, Fen ve Teknoloji, Sosyal Bilgiler, Yabancı Dil derslerinden sorular yöneltilecek. 6. sınıf öğrencileri yöneltilecek 80 soruyu 90 dakikada, 7. sınıf öğrencileri ise 90 soruyu 100 dakikada yanıtlayacak. Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi okumayan öğrenciler için alternatif sosyal bilgiler sorusu yöneltilecek.

Sınava, ilköğretim 6. sınıf öğrencilerinden toplam 991 bin 573 aday, ilköğretim 7'nci sınıf öğrencilerinden ise 990 bin 774 aday olmak üzere toplam 1 milyon 982 bin 347 aday girecek. Sınava, 11 bin 938 engelli aday da katılacak.

-SBS İLE ÜÇ YILLIK PERFORMANS ÖLÇÜLECEK-

SBS öğrencinin son üç yıldaki performansını ölçüyor. Üç yılın sonunda sınavdan alacağı toplam puana göre bir ortaöğretim kurumuna yerleştiriliyor. Milli Eğitim Bakanlığı, bu yıl sınava giren öğrencilerin puanlarının açıklanacağını, ancak öğrencinin ülke ve il genelindeki başarı sıralaması ile ilgili bilgi verilmeyeceğini bildirdi. MEB, tarafından tercih başvuruları alınarak, puan üstünlüğü esasına dayalı olarak önceden belirlenmiş kontenjanlara göre yerleştirme yapılıyor. Ortaöğretim puanlarının eşit olması halinde 8. sınıf SBS puanı, eşitliğinin devamı halinde 7. sınıf SBS puanı, yine eşit olması halinde ise 6. sınıf SBS puanı yüksek olana öncelik verilecek. Bunların da eşit olması halinde tercih önceliği dikkate alınıyor. Sınav sonuç belgesinde sorulara verilen yanıtlar, yıl sonu başarı puanı ve davranış puanı yer alacak. SBS'de Sınav sonuçlarının açıklanmasını takip eden 10 günde, Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü'ne dilekçeyle başvurularak itiraz edilebilecek.

-SBS'DE SORU SAYILARI OKS'DEN FARKLI OLACAK-

Sınıf tekrarına kalan öğrenciler de sınava katılacaklar. SBS'de öğrencinin aldığı en yüksek puan değerlendirmeye alınacak. OKS'de her dersin soru sayısı eşitti. SBS'de ise her dersin soru sayısı farklı olacak. Her dersin sınıf bazında haftalık ders saatine göre SBS'de sınav soru sayısı belirlendiği için sınav soru sayısı SBS'de farklı olacak. Türkçe dersi tüm sınıflarda en fazla saati olan ders olduğu için SBS'de en fazla soru sayısı Türkçe dersinden çıkacak.

Öğrenciler sınav giriş belgelerini fotoğraflı olmak şartıyla okullarından alabilecekler. Adayların sınav salonuna gelirken sınav giriş belgesi ve nüfus cüzdanını getirmeleri gerekiyor. (ANKA)

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber