Kuraklık problemiyle karşı karşıyayız

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 20 Haziran 2008 14:33, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, ''Bir kuraklık problemiyle karşı karşıyayız'' dedi.

Bakan Eker, Diyarbakır'ın Dicle ilçesinde yapımı tamamlanan 25 yataklı Devlet Hastanesinin açılış töreninde yaptığı konuşmada, GAP Eylem Planı kapsamında Diyarbakır'da 308 bin hektar alanın sulamaya açılacağını söyledi. Bunun Diyarbakır'daki işsizliğin çözümüne büyük katkı sunacağını kaydeden Bakan Eker, şöyle dedi:

''GAP Eylem Planı kapsamında çalışmalar tüm hızıyla sürüyor. 1980'lerin başında temeli atılan GAP Projesi, sulama alanında yüzde 15, enerjide de yüzde 75 hizmet üretiyor. GAP Eylem Planı çerçevesinde 73 başlık altında devam edecek çalışmalar için 26 milyar YTL ödenek ayrıldı. Programın startı verildi. 2012'de büyük ölçüde tamamlanacaktır. Sadece Diyarbakır'da 308 bin hektar alan sulamaya açılacak. Her bir hektarda 2 kişinin çalışacağını düşünürsek, 600 bin kişi istihdam edilecek demektir. Bu da Diyarbakır'daki işsizliğin çözümünde çok önemli rol oynayacaktır.''

-KURAKLIK TEHLİKESİ-

Konuşmasında, bölgede yaşanan kuraklığa değinen Bakan Eker, ''Bir kuraklık problemiyle karşı karşıyayız. Bu konuda yapılacak en önemli çalışma; çiftçilerimizin sulama imkanlarını artırmaktır. Onun çalışmasını yapıyoruz. Çiftçilerimizin borçlarını faizsiz erteleyerek ve onlara tohum yardımı yapacağız'' diye konuştu.

-25 YATAKLI HASTANE 11 YILDA TAMAMLANDI-

Hükümet olarak yaptıkları programda, sağlık, eğitim, emniyet ve adalet üzerine yoğunlaştıklarını anlatan Bakan Eker, şöyle dedi:

''Bugün açılışını yaptığımız bu hastanenin temeli 1997 yılında atıldı. Eğer bu memlekette 25 yataklı bir hastane 11 yılda bitiriliyorsa bu hepimiz için ayıptır. Biz 2007 yılında 400 yataklı bir hastanenin yapımına karar verdik. 1 yıl, bilemediniz 2 yılda bitecek. Diyarbakır'da sağlık sektöründe 2002 yılından şu ana kadar 170 milyon YTL yatırım yapıldı. Lice ve Çermik'te 50'şer yataklı birer hastane yaptırdık. Çınar Devlet Hastanesini hizmete açtık. Bismil'de 50 yataklı ek bina yaptık. Diyarbakır'da 32 sağlık ocağı bizim dönemimizde yapıldı. Asıl olan sağlıkta korucuyu hekimliktir. Bunun için gerekli altyapıyı oluşturmak önemlidir. Bunlar, aşı, anne ve çocuk sağlığı ve bebek ölümleriyle salgın ve bulaşıcı hastalıklar sorunudur. Bunlar çok önemlidir.''

Diyarbakır'da 2002 yılında 147 olan uzman doktor sayısının 335'e yükseldiğini belirten Bakan Eker, ''Diyarbakır'da 46 olan diş hekimi sayısı 101, 401 olan pratisyen sayısı 532, 630 olan hemşire sayısı bin 163 ve 526 olan ebe sayısı da 791'e çıkarılmıştır. Bunlar Hükümet olarak Diyarbakır'a sağlık alanında verdiğimiz önemin göstergesidir. Diyarbakır'da bulaşıcı ve salgın hastalıklarla sıtmada ciddi azalma var'' diye konuştu.

-KÖYDES PROJESİ-

KÖYDES Projesi kapsamında Diyarbakır'da bin 185 üniteye su verildiğini de anlatan Bakan Eker, konuşmasını şöyle sürdürdü:

''KÖYDES kapsamında bin 185 üniteye su verdik. 4 bin 500 kilometre stabilize yol yapıldı. Duble yolların yapımı devam ediyor. Bu projeyle su ve alt yapı sorunları çözüldü. Ayrıca imkanları kısıtlı olan belediyelere destek vermek için BELDES projesini uygulamaya soktuk. Bu projeyle küçük belediyelerin yapamadıklarını yapmaya çalışıyoruz. Kırsal kalkınma faaliyetleri kapsamında 75 tarımsal kalkınma kooperatifine destek verildi. Bu rakam daha önce sadece 4 idi.''

-''EN ÇOK DERSLİK DİYARBAKIR'DA YAPILDI''-

Konuşmasında eğitim alanında yapılan çalışmalara da değinen Tarım ve Köyişleri Bakanı Eker, ''Eğitimde de Diyarbakır'da büyük atılımlar yapıldı. Hükümetimiz zamanında Türkiye'de en çok derslik Diyarbakır'da yapıldı. Biz de ilçemizde bir vatandaşımız tarafından yaptırılan ve maalesef atıl durumda olan meslek yüksekokulu binasının da aynı isim altında meslek lisesi olarak hizmet vermesi için çalışıyoruz'' dedi.

Törende konuşan Diyarbakır Valisi Hüseyin Avni Mutlu da Diyarbakır'ın bölgenin sağlık merkezi konumunda olduğunu ifade ederek, ''TOKİ tarafından yaptırılacak olan 450 yataklı hastane ve daha önce yapımına başlanan ve devam eden çocuk ve doğum hastanesi de başta Diyarbakır olmak üzere bütün bölgeye verimli hizmetler verecektir'' diye konuştu.

Sağlık Müdürü Namık Kemal Kubat da konuşmasında açılışı yapılan hastane hakkında bilgi verdi.

Kubat, hastanede 3'ü uzman olmak üzere 11 doktor ile 30'a yakın hemşire ve ebenin görev yapacağını belirtti.

Törene, AK Parti Diyarbakır milletvekilleri Kutbettin Arzu, Abdurrahman Kurt, Ali İhsan Merdanoğlu ve Osman Arslan da katıldı.

Bakan Eker, açılışı gerçekleştirilen hastanede tedavi gören hastalara geçmiş olsun dileklerinde bulundu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber