İÜ Rektörü, vakıflar için mahkemeye gidecek

Haber Giriş : 26 Ekim 2004 06:22, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tankut Centel, üniversitenin trilyonluk gelir getiren vakıflarındaki yönetim değişikliğine müdahale ediyor.

*Tankut Centel, eski Rektör Kemal Alemdaroğlu tarafından senetleri değiştirilerek yönetimine el konulan vakıflarla ilgili mahkemeye başvuru yaparak tescil davasını geri çekeceğini söyledi. Dün Zaman'ın manşetinde yer alan 'Üniversitenin vakıflarını kendi üstüne geçirmiş' başlıklı haber, İstanbul Üniversitesi Rektörlüğü'nü harekete geçirdi. Rektör Tankut Centel, "Vakıfların otomatik başkanı benim. Değişikliği mahkemeden geri çekeceğim, yeniden bir vakıf senedi yaparak şahısların eline geçmeyecek şekilde düzenleme yapacağım. Değişikliği şu an alt mahkeme onaylamış, asliye hukuk mahkemesinde temyiz aşamasında. Son gelişmeler üzerine mahkeme yeniden dava açacak. Kanun 31 Aralık 2005'e kadar bize süre tanıyor. Bu tarihe kadar yeniden bir vakıf senedi değişikliği yapacağım. Yapılan yanlışlığı düzelteceğim." dedi. Dr. Ziya Gün Vakfı'nın yönetiminde yer almasını dekan olduğu dönemde Alemdaroğlu'na verdiği destek olarak izah eden Centel, şu açıklamayı yaptı: "Hukuk Fakültesi dekanı olduğum için Sayın Alemdaroğlu'na destek vermiştim. Ben bunun yanlışlığını gördüm ve bu yanlıştan dönüyorum. Yeni dönemde bu vakıflarla ilgili üniversitenin yararına olacak şekilde yeni bir düzenleme yapacağım. Yeni yönetimde benim adım da görülmeyecek. Mahkeme uygun görürse üniversite yönetim kurulu tarafından belirlenecek 5 üyenin vakıf yönetimini oluşturmasını istiyorum. Daha önce yapılmış bir yanlış vardı. Yönetime giren kişiler isim isim verilmişti. Kayd-ı hayat şartıyla yapıldı. Bunlar yanlış şeyler. Biz bunları düzelteceğiz. Vakıflardaki şu anki yapıya göre Sayın Alemdaroğlu, ömür boyu başkan gözüküyor. Bu işlemi geri çevirmeye çalışıyorum."

İstanbul Üniversitesi eski Rektörü Kemal Alemdaroğlu, yıllık geliri 5 trilyon lirayı bulan Dr. Ziya Gün Vakfı, İstanbul Üniversitesi Araştırma ve Yardım Vakfı ile Evrendilekler Vakfı'nın senetlerinde geçtiğimiz temmuz ayında değişiklik yaparak kendisini ömür boyu başkanlıkta tutacak bir düzenleme yapmıştı. Daha önce vakıf senedinde yer alan "Vakfın Yönetim Kurulu Başkanı İstanbul Üniversitesi rektörüdür." ifadesi yerine "Prof. Dr. Kemal Yalçın Alemdaroğlu yönetim kurulu başkanıdır." ifadesi konmuştu. Alemdaroğlu, bu değişikliği, hükümetin ocak ayında çıkardığı 'dernek ve vakıfların kamu kurum ve kuruluşları ile ilişkilerine dair kanun' kapsamında yaptı. Hükümet, değişiklikle kamu vakıflarının şahıslar eline geçebileceğini fark etti ve 24 Eylül 2004 tarihinde yeni bir kanun çıkardı. Ancak çok sayıda vakıf, şahısların eline geçmekten kurtulamadı

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber