Memur sendikacılığında değişim hazırlığı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 24 Haziran 2008 11:09, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, 4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları Kanunu'nun uygulanmasında kaynaklanan sıkıntıların aşılması amacıyla memur sendikacılığında bir dizi değişimi içeren taslak hazırladı.

Alınan bilgiye göre, bakanlık, son şeklini verdiği Kamu Görevlileri Sendikaları Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Tasarısı Taslağı'nı memur konfederasyonlarına gönderdi.

Taslağa göre, adaylık ve deneme süresini tamamlamamış kamu görevlilerine, diğer kamu görevlileri ile aralarında idare hukuku açısından hiçbir fark bulunmaması dolayısıyla sendikalara üye olma olanağı sağlanacak.

Yeni toplu görüşme tanımıyla, mali haklarla ilgili konularla sınırlı olan toplu görüşmenin kapsamı genişletilecek. Yeni düzenlemeyle, mali hakların yanı sıra kamu görevlilerinin sosyal, mesleki ve özlük hakları da toplu görüşmelere konu olacak.

Bazı hizmet kolları, kapsamlarındaki kamu kurumlarında çalışan kamu görevlisi sayısının az olması ve birbirleriyle yakın ilişkide olmaları nedeniyle "güçlü sendikacılığı teşvik" amacıyla birleştirilecek. Bu düzenlemeyle "büro, bankacılık, sigortacılık" hizmet kolu "kültür ve sanat hizmetleri" ile "yerel yönetim", hizmet kolu da "bayındırlık ve inşaat hizmetleri" ile birleştirilecek. Böylece halen 11 olan hizmet kolu sayısı 9'a düşecek.

Sendika ve konfederasyonların 3 yılda bir toplanan olağan genel kurulları 4 yılda bir toplanacak. Böylelikle Kamu Görevlileri Sendikaları Kanunu ile 2821 sayılı Sendikalar Kanunu arasında paralellik sağlanacak.

Sendika ve konfederasyonların genel kurulları, ilgili makamlarca yasaya aykırı görülerek düzeltilmesi istenilen tüzük değişiklikleri için yönetim kuruluna yetki verebilecek.

Taslakla sendikalara üye olamayacak kamu görevlilerinin kapsamı kısmen daraltılacak.

Taslakla, sendika ve konfederasyonları kapatma usulleri de yeniden belirleniyor. Buna göre, Anayasa'da belirtilen Cumhuriyetin niteliklerine ve demokratik esaslara, kurum olarak, aykırı faaliyetlerde bulunan sendika ve konfederasyon, merkezlerinin bulunduğu yer cumhuriyet başsavcısının istemi üzerine iş davalarına bakmakla görevli mahalli mahkeme kararı ile kapatılabilecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber