Bakan Çelik: Dershane açmak zorlaşacak

Haber Giriş : 25 Haziran 2008 15:02, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, dershane sayılarında son dönemdeki artışın düştüğünü kaydederek, ?Bir yönetmelik üzerinde çalışıyoruz. Dershane açılmasını zorlaştıracak, eğitim ruhuna daha uygun bir yapı üzerinde çalışıyoruz? diye konuştu.

-Bakan Çelik, Başbakan Recep Tayip Erdoğan'a atfen yayınlanan bir haberdeki ?Sınav bire düşürülsün? şeklindeki açıklamasının ?şaka? olduğunu söyledi.

-Çelik, OKS'nin 3 yıl önce kaldırılmasının planlandığını, SBS'nin ise dershane merkezli eğitimi ortadan kaldıracağını iddia etti.

-Bakan Çelik, ÖSS'nin SBS'ye benzer bir yapıda olmasını planladıklarını ifade ederken, ?Şuanda YÖK ve MEB arasında konuyla ilgili çalışmalar sürüyor. Gerekli açıklamaları daha sonra yapacağız? dedi.

- Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, dershane sayılarında son dönemdeki artışın düştüğünü kaydederek, ?Bir yönetmelik üzerinde çalışıyoruz. Dershane açılmasını zorlaştıracak, eğitim ruhuna daha uygun bir yapı üzerinde çalışıyoruz? diye konuştu.

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, SBS ve OKS sorularını hazırlayanlar ve matbaada bulunanlar için Başkent Öğretmen Evi'nde bir yemek verdi. Yemek öncesinde açıklamalarda bulanan Bakan Çelik, OSK'nin öğrenci, veli ve öğretmenlerden alınan görüşler sonucunda kaldırıldığını, öğrencileri bunalıma soktuğunu kaydetti. SBS'nin ise Anadolu, Fen, Sosyal Bilimler lisesi gibi ortaöğretim kurumlarına girişte bir sınav gerekliliğinin olması nedeniyle çıkarıldığını kaydederek, ?Okullar birbirine yaklaştırılmadan, sınavsız geçiş imtihanımızın olmadığı uzmanlar tarafından bildirildi. Biz de SBS sürecini başlattık. Sınavsız eğitim sistemi dünyanın hiçbir yerinde yoktur, bu sistemi biz getirmedik? dedi.

Çelik, bir kere yapılan ve kaçırıldığında telafisi olmayan OKS'nin bir öğrenciye bir seferde 100 kiloluk yük yüklemek gibi olduğunu ifade ederek, SBS'nin ise bunu 3 yıla böldüğünü savundu. Çelik, SBS'de sorulan soruların okullardaki müfredatla aynı olduğunu dile getirerek, ?Öğrencilerimiz ?ya öğrettiğiniz gibi sorun ya da sorduğunuz gibi öğretin' diyorlardı. Bu sınav, öğrenciyi dershaneye mahkum eden değil, okula bağlayan sınav tipidir. Sınavda sorulanlar okulda gördüğü ders kitabında olan konulardır? diye konuştu.

Milli Eğitim Bakanı Çelik, sınavların arttığı yönündeki bir yaklaşımı kabul etmediğini ifade ederek, SBS'nin öğrencileri çalışmaya teşvik eden bir yapıda olduğunu söyledi. Çelik, Başbakan Erdoğan'ın ?Sınav bire düşürülsün? şeklindeki açıklamasının ?şaka? olduğunu söyleyerek, ?Batman'da Başbakan'la bir okula gittik. Orada, SBS'ye katılan öğrenci olup olmadığını sordum. Bir öğrenci hazırlandığını söyledi. Başbakan da ?ne çok sınav yapıyorsunuz' diye bir şaka yaptı? diye konuştu.

Çelik, sabahtan akşama bir sistemin değişemeyeceğini söyleyerek, OKS'nin de 3 yıl önce değiştirileceğinin açıklandığını kaydetti. Çelik, söz konusu sistemin dershaneye giden sayısını artıracağı yönündeki iddialara işaret ederek, ?Dershane sayısında artış vardır ama şöyle bazı rakamları vereyim; 2006-2007 yılında 276 adet dershane açılmış, 236 tanesi kapanmıştır. Bu yıl ise 283 tane dershane açılmış, 195 tane kapanmıştır. Bu kapananların çoğu ise ilköğretim okullarına yönelik olan dershanelerdir? açıklamasında bulundu.

Çelik, 2003-2008 yılları arasında dershane pastasının arttığını, buna karşın OKS ile ilgili yaptıkları sistemin değişeceği yönündeki açıklamanın ardından, 2005 yılı itibariyle açılan dershane sayısında azalma olduğunu savundu. Çelik, dershanelerin açılmasını zorlaştıracak ve eğitim ruhuna daha uygun bir yapı üzerinde çalıştıklarını söyleyerek, ?Dershanelerin açılışının da çok daha sistematize eden, açmayı daha da zorlaştıran manada çok daha eğitim ruhuna uygun belki ekstra imkanlar isteyen bir yapı üzerinde çalışıyoruz. Apartman katlarında dershaneler açmaya sınırlama getireceğiz? diye konuştu.

Çelik, daha önce açılan dershanelerde ise şuan için bu tür düzenlemeye yönelik sınırlamalar getirmeyeceklerini kaydetti. Söz konusu çalışma neticesinde dershaneler arasında 100 metre uzaklık olmasının, ayrıca bir apartmanda iki dershane bulunması gibi durumlara izin verilmemesi öngörülüyor. Ayrıca, dershane kuracaklar ya da orak olacakların eğitimci olması istenecek.

Çelik, ÖSS'nin de SBS modeline yakın bir hale getirilmesinin planlandığına dikkat çekerek, ÖSS'nin ise nasıl olacağıyla ilgili esas yetkinin YÖK'te bulunduğuna dikkat çekti. YÖK ve MEB arasında üniversite giriş sistemiyle ilgili çalışmaların yapıldığını kaydeden Çelik, gazetecilerin ?İngiliz modeli mi olacak?? şeklindeki sorusuna ise, ?Şuanda YÖK ve MEB tarafından çalışmalar yapılıyor. Çalışmalar hangi tarihte biter bilemeyiz. YÖK Başkanımız sayın Özcan, İngiliz modeli derken İngiltere'deki modelin aynısının alınacağı yönünde bir şey söylememiştir. Zaten Türkiye'nin ortaöğretimi ile İngiltere'nin ortaöğretimi aynı değildir. Sayın Özcan, daha önce uygulanıp başarılı olmuş modellerin Türkiye eğitim sistemine uydurularak Türkiye'de uygulanmasını kat etmiştir. Yani Amerika'yı yeniden keşfetmeye gerek yok demek istemiştir? yanıtını verdi.

Bakan Çelik, ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan'ın ?Fen ve Anadolu liseleri kapatılarak düz lise haline getirilmelidir? şeklindeki sözlerinin hatırlatılması üzerine, tüm bilim adamları, gazeteciler ve eğitim çalışanlarının önerilerde bulunduğunu söyledi. Çelik, ?Böyle talepler yapılıyor. Biz her türlü talebi, teklifi değerlendiriyoruz. Uygun olanları yapıyoruz ama her teklifi yapacağız diye bir şey yok? dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber