Kredi kartına aidatında mutlu son bu yasayı bekliyor

Kaynak : Bugün
Haber Giriş : 30 Haziran 2008 11:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Vatandaşın banka isyanı

Yargıtay'ın aksi yöndeki kararına rağmen bankaların müşterilerinden yıllık kredi kartı ücreti almasına yasal engel yok.

Bu ayıp ancak Sanayi Bakanlığı tasarısı Meclis'ten geçerse bitecek. Keskin, 'Bankalar yasadışı işlem yapmıyor' dedi.Mahkeme kararlarına rağmen bankaların hala müşterilerinden yıllık 35 YTL'yi bulan tutarlarda kredi kartı abonelik ücreti istemesi vatandaşın kafasını karıştırdı. Kart ücreti ödemek istemeyen vatandaş Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nu (BDDK) şikayet yağmuruna tuttu.

Ancak BDDK, sözleşmesinde kart ücretinin alınacağına ilişkin hüküm bulunan bankalara karışamıyor. Sanayi Bakanlığı, bankaların haksız kazancının önüne geçecek ve vatandaşın kafa karışıklığını giderecek yasa tasarısı hazırladı. Meclis, tasarıyı görüşme gündeminin ön sıralarına alırsa milyonlarca vatandaş kart parası ödemekten kurtulacak.

MAHKEME TÜKETİCİYİ HAKLI BULDU

Halen uygulamada olan 5464 sayılı Banka Kartları ve Kredi Kartları Kanunu'nun 13. maddesinin 2'nci fıkrası bankalara, yıllık kredi kartı ücreti alma hakkını açıkça veriyor. Yasada açık hüküm bulunmasına karşın, bir tüketicinin şikayetini değerlendiren Balıkesir Asliye Hukuk Mahkemesi, dava açılan bankanın müşterisinden yıllık kart ücreti alamayacağına hükmetti. Dava Yargıtay'a gitti. Yargıtay 13. Dairesi de tüketiciyi haklı bulup mahkeme kararını aynen onadı. Yargıtay, davalı bankanın ancak ilk verişte kart ücreti alabileceği, yıllık kart ücretinin ise alınamayacağı hükmünü verdi.

YASAYI UYGULUYORUZ

İşte bu karar tüketicinin kafasını karıştırdı. Bu kararın bütün bankaları bağlayacağını düşünen milyonlarca kart sahibi, kendi bankalarından gelen kart parası taleplerini görünce BDDK'nın yolunu tuttu. Ancak yasayı uygulayan BDDK, tüketicinin derdine çare olamadı. Umudu kırılan vatandaş ise ya parayı ödemek zorunda kaldı ya da mahkemelerde şansını denedi. Türkiye Bankalar Birliği Genel Sekreteri Ekrem Keskin, mahkemelerin bugüne kadar tüketicinin de bankaların lehine de kararlar verdiğine söyledi.

Keskin, "Bankalarımız yasadışı bir iş yapmıyor. Aksine yasal hakkını kullanıyor. Tüketici kendisinden haksız ücret istenip istenmediğini kart sözleşmesine bakıp anlayabilir" dedi.

BANKADAN ?ARAMIZDA HALLEDELiM' TAKTiĞi

Yıllık kart kullanım bedelinden bir türlü vazgeçmeyen bankalar, müşterilerinin kartı kullanması için pazarlık üstüne pazarlık yapıyor. Bankalar, müşterisi olması şartıyla vatandaştan kart kullanım ücretini almamayı teklif ediyor. Sanal Banka Mağdurları Derneği Başkanı Cem Polatoğlu, yaklaşık 3 ay önce Yargıtay'ın kredi kartı yıllık aidatı alan bankayı haklı bularak mahkemenin kararını bozduğunu söyledi.

Polatoğlu, "Bu durumu fırsat bilen bankalar, müşterilerini elinden kaçırmamak için yıllık kart kullanım bedelini pazarlık aracı haline getirdi" dedi. Polatoğlu, bir bankaya kart parası için yaptığı itirazın sonunda kendisine "Bankaların talep ettikleri ücret ve komisyonlar yasal düzenlemelere alınmaktadır. Bu doğrultuda kart ücreti itirazınız olumlu değerlendirilememiştir" mesajı gönderildiğini söyledi.

MAAŞININ 4 KATI KREDİ KARTI

Bu arada, geçen nisan ayında bir şirkette asgari ücretle yarım gün çalışan Yahya Ç.'ye iş yeri tarafından bir bankadan maaş hesabı açıldı. Banka Yahya Ç.'nin isteği dışında 2 bin YTL limitli kredi kartı tahsis ederek adresine gönderdi. Yahya Ç., "İş yerinde asgari ücretle çalışıyorum. Ben istemediğim halde maaşımın 4 katı limiti olan kredi kartı gönderdiler" dedi. Bunun üzerine Yahya Ç., bankanın müşteri hizmetlerini arayarak kredi kartının kullanım bedelini gerekçe gösterip kartın iptalini istedi. Yıllık kart kullanım bedelinin alınmasının standart olduğunu belirten banka kredi kartını iptal ettiğini müşteriye bildirdi.

ÖMÜR BOYU ALMAYIZ

Fakat aradan birkaç gün geçtikten sonra aynı bankadan Yahya Ç.'yi arayan banka müşteri temsilcisi, 'Kartı iptal etmemeniz halinde size özel olarak yıllık kart kullanım bedelini ömür boyu almayacağız' şeklinde pazarlık yaptı. Kart parasının pazarlık aracı olarak kullanıldığını ifade eden Sanal Banka Mağdurları Derneği Başkanı Cem Polatoğlu, "Bizden başka hiçbir ülkede böyle uygulamalar yok. Bu yolla müşteriler bankalar tarafından sömürülüyor" yorumunu yaptı.

iŞTE SORUNU ÇÖZECEK YASA

Sanayi Bakanlığı Tüketici ve Rekabetin Korunması Genel Müdürlüğü, kafa karışıklığını sona erdirecek ve haksız kart ücretini bitirecek bir yasa tasarısı hazırladı. Tüketici yasasında değişiklik öngören bu tasarıya göre, bankalar müşterilerinden sadece kartı ilk verdiklerinde kart parası isteyebilecek, bunun dışında yıllık ücret adı altında hiçbir para talep edemeyecek. Ancak bu düzenlemenin Meclis'ten geçip yasalaşmasının yıl sonunu bulabileceği belirtiliyor. Ancak Meclis'in, söz konusu düzenlemeyi erkene alması ya da maddeyi başka bir yasanın içerisine eklemesi halinde milyonlarca vatandaş büyük bir mağduriyetten kurtulacak.

Erdoğan SÜZER/ Osman ASİLTÜRK

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber