Derinliği bilinmeyen suya kafa üstü atlamayın

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 02 Temmuz 2008 14:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Prof. Dr. Kadir Tahta, derinliği bilinmeyen suya kafa üstü atlanılmaması uyarısında bulunarak, ?Suyun sığ kısmına yüksekten kafa üstü atlamalarda su içinde geçirilen kafa travması, kişinin su yutmasına ve boğulmasına neden olabilir? dedi.

- Memorial Hastanesi Beyin Cerrahisi Bölümünden Prof. Dr. Kadir Tahta, vatandaşları serinlemek ve egzersiz yapmak için tercih ettikleri havuz ve denize girerken dikkatli olmaları konusunda uyardı.

Dikkat! Omurilik zedelenmelerinden felç olabilirsiniz...

Havuzun tahliye borusunun, kişinin bağırsaklarını, kollarını, bacaklarını ve kafasını parçaladığı vakaların yaşandığı olayların görüldüğünü ifade eden Prof. Dr. Kadir Tahta, 1-4 yaş arasında en sık boğulma, 14-22 yaş arasında da atlamaya bağlı kazaların görüldüğünü kaydetti.

Gelişmiş ülkelerde 15 yaşın altındaki ölümlerde havuz kazalarının ikinci sırayı aldığını ifade eden Tahta, boğulmalarda geç kalınması nedeniyle insanlarda anoksik beyin sendromunun ortaya çıkabildiğini bildirdi. Prof. Dr. Tahta, şu uyarılarda bulundu:

?Derinliği bilinmeyen suya kafa üstü atlanılmamalı. Suyun sığ kısmına yüksekten kafa üstü atlamalarda su içinde geçirilen kafa travması, kişinin su yutmasına ve boğulmasına neden olabilir. Boyun omurlarının narin olması, çok kolaylıkla travmada hasara yol açabilmektedir. Ayrıca sırt ve bel omurları da etkilenebilmektedir.?

Prof. Dr. Tahta, 14-22 yaş arası gençlerin kafa üstü atlamaları sonunda en sıklıkla boyun omurlarında kırılmalar, buna bağlı omurilik ezilmelerinin ortaya çıktığını belirterek, boyun kırığı sonucunda iki kol ve el ile bacakların felçli hale geldiğini, idrar tutamama sorunu yaşandığını, bağırsakların kontrolünün de yapılamadığını anlattı.

Gelişen teknoloji sayesinde kırılan omurganın tamirinin yapılabildiğini, ancak omurilikteki hasarın tamirinin hiçbir ilaçla hatta kök hücre aşılarıyla bile yapılamadığını ifade eden Tahta, önlem alarak bu tür kazaların asgariye indirilmesi gerektiğini vurguladı.

Havuz güvenlik standartlarının yüksek seviyede tutulması gerektiğini de anlatan Tahta, şöyle devam etti:

?Epilepsi hastaları ilaçlarını düzenli kullanmalı, havuzda tek başına olmamalı. İnme nedeniyle kan sulandırıcı ilaçlar kullanan yaşlılar da havuzda dikkatli olmalıdır. Bu kişilerin havuz kenarında yürürken ve havuzda yüzerken çok dikkatli olması gerekir. Çünkü geçirilebilecek kafa travması sonrası çok kolaylıkla beyin kanaması gelişebilir ve tedavisinde de sıkıntılar oluşabilir.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber