Adalet müfettişinin yetkileri arttırılıyor

Haber Giriş : 29 Ekim 2004 11:17, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hakim ve Savcılar Yasası değişikliğine ilişkin taslak tamamlandı. Taslakta, hükümet ve yargı arasındaki tartışmaları alevlendirecek bazı düzenlemeler getiriyor.

Bunlardan biri de adalet müfettişlerinin yetkilerini arttıran düzenleme. MİT ve Çakıcı temasları ile ön soruşturmadan aklandıktan sonra Yargıtay Büyük Genel Kurulu'nu toplayan Yargıtay Başkanı Eraslan Özkaya, bir gün sonra da Büyük Genel Kurul'un hazırladığı hükümeti ve adalet bakanını hedef alan sert bir bildiriyi okumuştu.

Bildiride hükümetin Hakimler ve Savcılar Yasası'nı değiştirerek hakim teminatını ortadan kaldırmayı hedeflediği savunulmuştu. Sözü edilen Hakimler ve Savcılar Yasası ile ilgili Adalet Bakanlığı ilk somut adımı attı.

Yasaya ilişkin taslak hazırlanarak ilgili kurum ve kuruluşların görüşüne sonuldu. Bakanlıkça hazırlanan 50 maddelik yasa tasarısı taslağıyla hakim ve savcıların özlük haklarından, ceza ve disiplin soruşturmasına, görevlendirmeden meslek içi eğitime kadar pek çok değişikliğe gidildi.

Taslaktaki en önemli düzenlemelerden biri, Yargıtay-MİT-Çakıcı tartışmalarıyla gündeme gelen hakim ve savcıların ceza ve disiplin soruşturmalarının nasıl yürütüleceğine ilişkin esaslara getirilen yeni düzenleme. Taslağa göre, ceza ve disiplin soruşturmalarının birarada yürütülmesi başlığına zamanaşımı kavramı da ekleniyor. Taslakta, disiplin soruşturması gerektiren eylemlerin işlenmesinden itibaren iki yıl geçmiş ise disiplin soruşturması açılamayacağı belirtiliyor. Taslakla bu sürenin 4 yılı bulması halinde disiplin cezası verilemeyeceği de öngörülüyor. Yargıda bazı davaların seyrini değiştirmek için nüfuzunu kullandığı gerekçesiyle hakkında meslekten çekilmeye davet kararı verilen HSYK eski başkanvekili Ergül Güryel halen görevinin başında. Güryel'in durumu yaptığı itirazın sonucuna göre netleşecek. Taslakta yer alan bir değişiklik de işte bu durumdaki hakim sevcıları yakından ilgilendiriyor.

Yasa Tasarısı taslağına göre, bundan böyle hakkında meslekten çıkarma cezası verilenler, cezanın kesinleşmesine kadar görevden uzaklaştırılacak. Taslakla Hakimler Savcılar Yüksek Kurulu'na soruşturma sırasında görevden uzaklaştırmaya 2 ay uzatma yetkisi de tanınıyor.

Taslakta dikkat çeken en önemli düzenlemelerden biri de adalet müfettişlerine getirilen yeni haklar. Taslak, Adalet müfettişlerinin soruşturma yetkileri artırılıyor. Yeni Yasa taslağına göre Adalet Bakanlığı müfettişlerin husumetini üstüne alıyor. Adalet Bakanı'nın, yargıya ilişkin tartışmaların yaşandığı dönemde "yetkim az" yakınmaları dikkate alındığında, adalet müfettişlerine tanınan yeni hakların yargıda yeni bir tartışma yaratması sürpriz olmayacak.

Birgün

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber