Borçlu belediyelerin teminat göstermeleri halinde hacizleri kalkacak

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 14 Temmuz 2008 11:25, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

AKP, belediyeler ile kamu kurum ve kuruluşları arasında alacakların tahsili için kolaylık getiren yasa teklifi hazırladı.

Teklifle, kamu kurum ve kuruluşlara borçlu olan belediyeler, teminat göstermesi halinde icralık olmayacak ve faaliyetlerine devam edebilecek.

Hükümet tarafından alt yapısı hazırlanan ve AKP Bursa Milletvekili Mehmet Tunçak'ın imzasıyla, Meclis başkanlığına sunulan yasa teklifi Çarşamba günü Adalet Komisyonu'nda ele alınacak. Hazırlanan bir maddelik yasa teklifine göre, Amme Alacakları Kanunu'na tabi olanlar dahil, herhangi bir takibe veya davaya konu olan ve yalnızca para borcuna ilişkin alacağı karşılayacak miktarda bir teminatın borçlu idare tarafından gösterilmesi halinde, borçlunun her türlü mal ve hakları üzerindeki ihtiyati tedbir ile haciz ve haciz kararı kaldırılacak. Bu konudaki karar ve işlemler hangi merci veya yargı organınca tesis edilmiş olursa olsun, talep edilmesi halinde mahkemece derhal kaldırılabilecek.

KAMU HİZMETLERİ AKSAMAYACAK

Teklif sahibi AKP'li Tunçak, kurumlar ve belediyeler arasında alacakların tahsil edilmesiyle ilgili yeni bir düzenleme getirildiğini belirtti. Mevcut düzenlemede kamu kurum ve kuruluşlarında borçlu olan tarafın, borçlu olduğu kuruma teminat göstermesi halinde haciz işleminin devam ettiği, ihtiyati tedbir koyulduğu ve hiçbir şekilde haciz kaldırılana kadar faaliyetlere devam edilmediğini söyledi.

Bu konuda en fazla belediyelerin mağdur olduğunu söyleyen Tunçak, ?Mevcut durum kamunun hizmet almasına engel oluyor. Kamu kurum ve kuruluşlarının mal ve hak edinmelerinin temel amacı kamu hizmetinin yerine getirilmesi, yani kamu yararıdır. Bu düzenlemeyle borçlu tarafın teminat göstermesi yeterli olacak ve faaliyetlerine devam edecek? dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber