TİSK: Elektriğe zam yeniden değerlendirmeli

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 17 Temmuz 2008 11:41, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK), hükümetin elektrik fiyatlarına yapılan zammı ve otomatik fiyatlandırma sistemini yeniden değerlendirmesi gerektiğini bildirdi.

TİSK'ten konuyla ilgili yapılan yazılı açıklamada, sanayi elektriğine yılbaşında yüzde 12, 1 Temmuz 2008 tarihi itibariyle de yüzde 22 oranında zam yapıldığı hatırlatarak, şu görüşlere yer verildi:

"Zamlar öncesinde Türkiye, 25 OECD ülkesi içinde satınalma gücü paritesine göre en pahalı elektriği üreten 6'ıncı ülke konumunda bulunuyorken, zamlardan sonra 2'inci sıraya yükselmiştir. Konfederasyonumuz elektriğin satış fiyatına zam yapılması yerine, elektrik üzerinden alınan vergi payının indirilmesi, böylece ekonominin rekabet gücünün ve enflasyonla mücadelenin gözetilmesi önerisini getirmiş; ancak tercih, zam yönünde kullanılmıştır. Geçen yıl seçimler nedeniyle ertelenen ve bu yıl sanayi elektriğine tek seferde yapılan bu fahiş zam, nihai ürün maliyetlerinde ciddi artışlar yaratacaktır. Sadece 1 Temmuz'de yapılan yüzde 22'lik son zammın maliyetlerde en az yüzde 4-5 arası artışa sebep olması beklenmektedir."

Elektrik zammının enflasyonu körükleyeceği gibi, belirli fiyat üzerinde anlaşılmış ihracat bağlantılarından dolayı, sanayici hanesine zarar olarak yazılacağının ifade edildiği açıklamada, "Uzun süredir yüksek enerji ve işçilik maliyetleriyle iç ve dış piyasalarda yabancı üretici karşısında rekabet etmekte zorlanan Türk sanayicisi, bize göre hatalı olan söz konusu uygulama ile yeni ve ağır bir yükle daha karşı karşıya kalmıştır. Hükümetimiz sanayi elektriğine zam kararını ve otomatik fiyatlandırma sistemini yeniden değerlendirmelidir" denildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber