100 bin doktor için Akdağ start verdi

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 22 Temmuz 2008 07:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sağlık Bakanlığı 100 bin doktor açığını kapatmak için harekete geçiyor. Yabancı doktor yasasının yeniden gündeme geleceğini söyleyen Bakan Akdağ, keneye karşı çorabın etkili bir önlem olduğunu da savundu

SAĞLIK Bakanı Recep Akdağ, AKŞAM'ın Ankara Bürosu'nu ziyaret ederek Ankara Temsilcisi İsmail Küçükkaya ve Ankara Haber Müdürü Nergis Bozkurt'un sorularını yanıtladı. Bakan Akdağ, ?yabancı doktor? projesinde ısrarlı olduklarının mesajını vererek Türkiye'de yaklaşık 100 bin doktor açığının bulunduğunu hatırlattı ve ?Yabancı doktorların gelmesi için daha önce bir yasa hazırlamıştık. Sezer'den döndü. Şimdi yine bir taslağımız var? dedi.

Bakan Akdağ'ın açıklamaları şöyle:

100 BİN DOKTOR LAZIM: Halen 103 bin doktorumuz var; 100 bin açığımız var. Şimdi yine bir taslağımız var. Mesela İngilizler dünyanın her yerinden doktor getirebiliyorlar. Çünkü İngilizce konuşan doktor sayısı çok fazla. Mesela İspanyollar Küba'dan getiriyorlar. Ama bizde doktor getirmek için hem YÖK'ün denklik verdiği okullar olması hem de Türkçe bilmesi gerekiyor. Türkiye'de eğitim görmüş doktorlar var. Bunların sayısı muhtemelen 3-5 bin kadar var. Bölge ülkelerinden gelenler var. Onlar gelir çalışırlar. Hatta onların bir kısmı Türkiye'ye gelip kaçak çalışmaya bile gayret ediyorlar. Bundan daha önemlisi bizim kendi doktor sayımızı, kendi fakültelerimizi artırmak.

İLK KEZ SESİMİZİ DUYDULAR

YÖK'E TEŞEKKÜR: Tıp bölümü kontenjanlarını yakın zamanda 4 bin 500'den 6 bine çıkardılar. Ben YÖK Başkanı'na bir teşekkür yazısı da yazacağım. Sizin vasıtanızla kamuoyuna da söyleyeyim. YÖK yönetimine müteşekkirim. İlk defa sesimizi duyan biri oldu. İnsan kaynağı meselesi yıllarca Türkiye'de göz ardı edilmiş. Nüfusa göre Avrupa Birliği ülkelerinde, son katılan ülkeler dahil, 100 bin kişiye 330-340 doktor düşüyor. Bizde 100 bin kişiye 145 doktor düşüyor. Üniversitelerde 6 bine yükseltilen kontenjanın 14-15 bine çıkması durumunda 2023'te biz yeterli doktor sayısına ulaşabileceğimizi umuyoruz. YÖK önümüzdeki yıllarda da doktor kontenjanını artırabileceğini söylüyor.

KAPATMA DAVASINDAN ETKİLENMEDİK: Daha çok idealist insanlarla çalışma imkanı bulduk. Sağlıktaki başarının önemli sebeplerinden biri de budur. Biz mesela bu kapatma davasından falan hiç etkilenmedik.

İNTERNET KULLANANI BULMAZ

KENEDEN KORUNULABİLİR: Aslında kene korunulabilir bir durum. Biz şimdi korunulabilir bir durumdan hayatını kaybeden insanlarla karşı karşıyayız. Nasıl korunulabilir bir durum? Kene sizi ısırmazsa problem yok. Kene sizi ısırsa bile eğer saatlerce vücudunuzda kalmamışsa 1 saat, 2 saat bazen 5 saatte bile kolaylıkla bulaşmayabiliyor. Asıl sorun şu: Kendisini bilgilendirmemiz gereken insanlar kene konusunda az şey biliyorlar. Aslında çok fazla bilgisi olmasa bile pek bir şey olmayacak kişilerse çok şey biliyorlar, demeyeceğim de çok ilgilenmiş oluyorlar. Özellikle basının ilgisi önemli rol oynadı. İnternet kullanıcısı olan bir kişinin keneyle karşılaşma ihtimali çok düşük. Çünkü bu, tarlada çalışan insana bulaşıyor. Yani vahşi tabiatla tarlaların yan yana olduğu sincap, tavşan gibi hayvanların olduğu yerlerde. Oralarda çoğalıyor.

ÇORAP ÖNEMLİ: O hafife alınan bazen dalga geçilen çorap hikâyesi falan. O kadar önemli ki bunlar. Biz bunun dışında bir ilaca ruhsat verdik. Yine sprey şeklinde sıvısı da var. Eğer orada çalışan insan elbisesini bununla tamamen ıslatır, sonra kurutursa aşağı yukarı 3 hafta kadar o elbiseyi yıkasa bile o elbiseye kene bulaşmıyor.

Son iki yıldır şunu yapıyoruz: Riskli şehirler, bozkır ikliminin olduğu bodur ağaçların olduğu vadi yamaçları falan. Kelkit vadisi, Çorum, Tokat, Çankırı, Karabük, Bolu, Samsun'un iç kısımları, Havza bölgesi ve Erzurum gibi riskli bölgelerde, özellikle köylerde her eve giriyoruz. Sağlık çalışanlarını eğitip bire bir eğitim vermeye çalışıyoruz. İnsanların kendilerini koruyabilmesi önemli. Ne yapacak yani, çıplak bacağı olmayacak. Elbiseyi öyle giyecek. Onu bile yapmasa akşam evine geldiğinde sırtını da başkasına kontrol ettirmek kaydıyla kendisini kontrol edecek. Kene var mı üstümde? Yok. Mesele yok. Varsa da çıkarsa vaka sayıları 10'da birine iner. Hem de bu kadarcık bir kontrolle.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber