TÜDEF'den 'kredi kartı ücretlerini istemeye devam edin' çağrısı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 24 Temmuz 2008 13:57, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Tüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF) Genel Başkanı Ali Çetin, tüketicilere "hukuksuz olarak alınan kredi kartı yıllık üyelik ücretlerini geri istemeye devam etme" çağrısında bulundu.

Çetin, yargının açık kararları karşısında, bankaları yargı kararlarına uymamaya çağıran Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanının da suç işlediğini iddia ederek, kendisi hakkında suç duyurusunda bulunduklarını bildirdi.

TÜDEF Başkanı Çetin, TÜDEF, Tüketiciyi Koruma Derneği, Tüketici Hakları Derneği, Tüketiciler Birliği, Bursa, Eskişehir, Adana Tüketiciler Derneği, Tüketiciyi Koruma ve Dayanışma Birliği Derneği ve Tüketiciyi Koruma ve Savunma Derneği adına BDDK binası önünde kredi kartlarından alınan yıllık üyelik masrafları konusunda açıklama yaptı.

Bankaların kredi kartlarından aldıkları üyelik masraflarının iptalinin Yargıtay tarafından iki kez onaylandığını belirten Çetin, bu kararların emsal olduğunu, hukuka saygısı olan Türkiye Cumhuriyetinin bir hukuk devleti olmasını isteyen her yurttaşın bu kararlara saygı göstermek zorunda olduğunu vurguladı.

Hiç bir kanun maddesinde açıkça kredi kartı aidatı ve ücreti alınacağının yazmadığını vurgulayan Çetin, Merkez Bankasının 2006/1 sayılı tebliğinde bu anlama gelebilecek maddenin de bulunmadığını, hatta TCMB'nin kendilerine verdiği yazılı cevapta, söz konusu tebliğe göre, bu tür masrafların alınamayacağını belirttiğini kaydetti.

Çetin, Sanayi ve Ticaret bakanlığının hazırladığı 4077 sayılı yasa değişiklik taslağında da kart ücreti alınmayacağının ayrı bir madde olarak düzenlendiğini söyledi.

Haziran 2008 itibariyle 40 milyon 500 bin kredi kartı olduğuna işaret eden Çetin, "ortalama kart ücreti 40 YTL'ye çıkmıştır, haksız kazanç elde edilen kazanç tutarı yaklaşık 1,6 milyar YTL'dir, 1,3 milyar dolardır. Bankalar bu soygundan vazgeçmek istememektedir. Bu boyutta bir soygun başka hiç bir sektörde yoktur" diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber