Şişmanlıkla birlikte gelen hastalıklar

Kaynak : Bugün
Haber Giriş : 01 Ağustos 2008 14:01, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Aşırı kilolu olmak, sadece estetik değil aynı zamanda sağlık açısından da ciddi problemler yaratıyor. Hipertansiyon, diyabet, bel fıtığı, reflü riskini artırıyor hatta bazı kanser türlerinin ortaya çıkma riski obeziteye bağlı olarak artış göstermektedir.

Morbid obezite veya Türkçe'deki anlamıyla hastalık düzeyinde şişmanlık çağlar boyunca var olmakla birlikte modern hayat tarzının yaygınlaşmasıyla birlikte artan bir şekilde önem kazanmıştır. Op. Dr. Babek Tabandeh, obezite ile ilgili merak edilen soruları yanıtladı:

Obeziteye karşı hangi tedavi yöntemleri uygulanıyor?

Sadece estetik değil aynı zamanda sağlık açısından da ciddi problemler yaratan şişmanlıkla savaşta pek çok yöntem var; diyet programları, farklı egzersiz türleri ve hatta ilaç kullanımı ancak, tüm bunlar, bazen uygulama zorluğu gerektirebiliyor.

Örneğin; diyet ve düzenli egzersiz kuvvetli irade gerektiriyor. Bazen de yan etkileri nedeniyle etkin sonuç veremeyebiliyorlar. İşin daha da kötüsü, sürekli kilolarıyla savaşan ve bir türlü sonuç alamayan kişiler sonunda hem psikolojik hem fiziksel açıdan yorgun düşebiliyor. Dünya Sağlık Örgütü şişmanlığı bir hastalık olarak kabul etmekte ve yapılan istatistiksel çalışmalarında başta başarılı olarak kabul edilen diyet + egzersiz programlarının yaklaşık %30'unun 1. yılın sonunda başarısız olduğu, uzun süreli takiplerde ise bu başarısızlığın 3. yılın sonunda %99'a vardığını bildirmektedir.

Günümüzde kilo almayı etkileyen faktörler neler?

Modern hayat tarzı gereği çok yemek, az yakmak ve dolayısıyla alınan kalorilerin yağ olarak depolanması şişmanlığın başlıca sebebidir. Yüksek kalorili gıdalarla beslenme, yemeklerle birlikte fazla miktarda uyarıcı (kafein+şeker) almak ve küçük porsiyonlarda fazla miktarda yağ ve karbonhidratın hızlı tüketimi (fast food) ve günlük hayattaki hareketsizliğin giderek artması giderek daha büyük insan kitlelerinin hayat tarzı haline gelmektedir. Sporun yerini televizyon ve bilgisayarın alması ve artan stres ile baş etmek için yaygın olarak görülen beslenme sapkınlıkları şişmanlığın görülme sıklığı ve düzeyini arttırmaktadır.

OBEZiTE NEDiR?

Obezitenin birçok tanımı olmasıyla birlikte en çok kullanılan tanım vücuttaki yağ oranının kadınlarda % 30 ve erkeklerde %25'in üzerinde olmasıdır. Daha bilimsel tanımı ise Vücut Kitle Endeksi (Body Mass Index-MBI) yani kilogram cinsinden ağırlığın metre cinsinden boyun karesine olan oranı ile ifade edilir. BMI %30'un üzerinde ise o kişi şişman kabul edilmekte %40'ın üzerinde ise morbid obeziteden bahsedilmektedir.

DR. BABEK TABANDEH

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber