Bir yasama yılı böyle geçti: 116 tasarı ve teklif yasalaştı

Haber Giriş : 01 Ağustos 2008 14:44, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

22 Temmuz seçimlerinin ardından çalışmalarına, seçimler öncesinde yaşanan Cumhurbaşkanlığı krizini çözerek başlayan 23. dönem Meclisi AKP ve MHP'nin sağladığı uzlaşmayla çıkarılan türbanla ilgili düzenleme nedeniyle 2. yasama yılında neredeyse AKP'yi kapatılmanın eşiğine getiren bir başka krize imza attı. Üniversitede türbanı serbest bırakan anayasa değişikliği ile ilgili tartışmalara Anayasa Mahkemesi verdiği kararla noktayı koydu.

-23. dönemin 2. yasama yılında, TBMM'ye 397 tasarı, 313 kanun teklifi sunuldu. Bunlardan 116'sı kanunlaşırken, Cumhurbaşkanı'ndan dönen kanun sayısı 1'de kaldı. Meclis'in kanunlaştırdığı düzenlemelerden 99'unu tasarı, 58'ini de kanun teklifi oluşturdu.

-Meclis'in kanunlaştırdığı düzenlemeler arasında Anayasa Mahkemesi'nden dönen Sosyal Güvenlik Reformu, Vakıflar Kanunu, yabancılara mülk satışının önünü açan Tapu Kanunu'nda değişiklik öngören tasarı, AB'nin de istediği TCK'nın 301'nci maddesinde yapılan değişiklik de bulunuyor. Meclis 2. yasama yılında ayrıca sigara yasağının kapsamını genişleten ve kapalı alanlarda sigarayı tümüyle yasaklayan önemli bir düzenlemeye daha imza attı. 2. yasama yılının gündeminde bulunan Türk Ticaret Kanunu ve Borçlar Kanunu gibi önemli yasalar ise 3. yasama yılının gündem maddeleri arasında bulunacak.

-Meclis'te en çok söz alan ve kürsüye çıkan milletvekili Tunceli Bağımsız Milletvekili Kamer Genç olurken, 2. yasama yılının en sert kavgası ise Meclis kürsüsünden Başbakan'a sert eleştirilerde bulunan Genç'in üzerine AKP milletvekillerinin yürümesi ile yaşandı. Meclis kulisinde AKP milletvekillerinin Kamer Genç'i dövme girişimi, CHP ve MHP milletvekillerinin araya girmesiyle engellendi.

Anayasa Mahkemesi'nin AKP hakkındaki kapatma davasıyla ilgili verdiği kararın ardından tatile giren Türkiye Büyük Millet Meclisi, yoğun bir o kadar da iktidar ve muhalefet arasında sert tartışmalara yol açan konular ve yasal düzenlemelerle 2. yasama yılını geride bıraktı.

Meclis, yoğun bir mesainin ardından dün tatile girdi. İktidar ve muhalefet partileri arasında sağlanan uzlaşma bir günde 7 tasarı ve teklifin yasalaştırılmasını sağlarken, 23. dönemin 2. yasama yılında da Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne hükümet tarafından 397 tasarı sunuldu. Tasarıların yanı sıra Meclis'e iktidar ve muhalefet partilerine mensup milletvekilleri tarafından sunulan kanun teklifi sayısı ise 313'ü buldu. Sunulan tasarı ve tekliflerden 116'sı kanunlaştırılırken, bunların 99'unu tasarı, 58'ini ise kanun teklifi oluşturdu. 2. yasama yılında çıkarılan kanunlardan sadece biri Çankaya Köşkü'nden geri dönerken, Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Müşavirlik Kanunu'nda değişiklik öngören kanun değiştirilerek yeniden Cumhurbaşkanına sunuldu.

-KÖŞK KRİZİ ÇÖZÜLDÜ TÜRBAN KRİZİ PATLADI-

22 Temmuz seçimlerinin ardından Cumhurbaşkanlığı krizini çözerek çalışmalarına başlayan 23. dönem Meclisi 2. yasama yılında, türban krizine imza attı. Erdoğan'ın İspanya'da söylediği türbanla ilgili 'velev ki siyasi simge' sözlerinin ardından başlayan kriz AKP'yi kapanmanın eşiğine kadar getirdi. Erdoğan'ın sözlerinin ardından üniversitelerde türban serbestisi için ilk adımı MHP attı. AKP ve MHP'nin uzlaşması ile üniversitelerde türban serbestisini öngören anayasa değişikliği, Meclis'te sert tartışmalar arasında kabul edildi. CHP ise anayasa değişikliğinin ardından soluğu Anayasa Mahkemesi'nde aldı. Geçen yıl cumhurbaşkanlığı krizinden bu yana başta 367 ile ilgili dava olmak üzere yoğun bir mesai geçiren Anayasa Mahkemesi ise kısa sürede türban davasını sonuca bağladı ve üniversitelerde türban serbestisi öngören anayasa değişikliğini iptal etti. Türban tartışmaları ise AKP hakkında kapatma davası açılmasına kadar uzanan yeni krizlere kapı araladı.

-TARTIŞMALI 301 DEĞİŞTİRİLDİ-

Türbanın yanı sıra Türk Ceza Kanunu'nun 301'nci maddesiyle ilgili de 2. yasama yılında iktidar ve muhalefet arasında sert tartışmalar yaşandı. 29 Nisan'da kabul edilen kanuna göre, ?Türk Milletini, Türkiye Cumhuriyeti Devletini veya Türkiye Büyük Millet Meclisini, Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ve Devletin yargı organlarını alenen aşağılayan kişi, 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezasına çarptırılacak. Devletin askeri veya emniyet teşkilatını alenen aşağılayan kişilere de aynı ceza uygulanacak. Eleştiri amacıyla yapılan düşünce açıklamaları suç oluşturmayacak.Bu suçtan dolayı soruşturma yapılması, Adalet Bakanının iznine bağlı olacak.'

-SOSYAL GÜVENLİK BİR KEZ DAHA KABUL EDİLDİ-

23. dönemin 2. yasama yılında TBMM'nin imza attığı bir başka yasa ise Anayasa Mahkemesi'nden dönen Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasası'nda değişiklik öngören yasa oldu. Gerek kamuoyunda gerekse iktidar ve muhalefet arasında tartışmalara neden olan yasayı CHP bir kez daha Anayasa Mahkemesi gündemine taşıdı. Çalışma yaşamına ilişkin bir başka önemli düzenlemeyi de kamuoyunda istihdam paketi olarak bilinen yasa oluşturdu.

-ÇIKARILAN ÖNEMLİ YASALAR-

Meclis Genel Kurulu'nda, 23. dönemin 2. yasama yılında yasalaştırılan diğer önemli düzenlemeleri ise ?yabancılara mülk satışını öngören Tapu Kanunu'nda değişiklik yapan yasa, Vakıflar Kanunu, Kamu İhale Sözleşmeleri Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun, TRT Kanunu'nda değişiklik öngören kanun, Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayınları Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun, Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun, Elektrik Piyasası Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun, Turizm Teşvik Kanunu'nda değişiklik öngören kanun, Bazı Kamu Alacaklarının Uzlaşma Usulu İle Tahsili Hakkında Kanun, Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunda ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun, Bazı Yatırım ve Hizmetlerin Yap-İşlet-Devret Modeli Çerçevesinde Yaptırılması Hakkında Kanun ile Devlet Su İşleri Umum Müdürlüğü Teşkilat ve Vazifeleri Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun, Tanık Koruma Kanunu, Temel Ceza Kanunlarına Uyum Amacıyla Çeşitli Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun, Nükleer Santrallerin kurulmasını öngören kanun' oluşturdu.

-MECLİS SİGARAYI KAPALI ALANLARDA YASAKLADI-

2. Yasama yılında önemli kanunlardan birini de sigara yasağının kapsamını genişleten ve kapalı alanlarda tümüyle yasaklayan düzenleme oldu. 19 Mayıs'ta yürürlüğe giren düzenlemenin ardından Meclis'te, milletvekilleri için iktidar ve muhalefet kulisinin bahçesinde oturma alanları oluşturuldu.

-MECLİS ARİTMETİĞİNİ SADECE GEYLANİ BOZDU-

23. dönem Meclisi'nin 2. yasama yılında meclis aritmetiğindeki tek değişiklik ise siyasi yasağı sona eren Hakkari Milletvekili Hamit Geylani'nin 20 Temmuz'da yapılan kongrede DTP'ye katılması ile yaşandı. Bağımsız milletvekili sayısı 4'e düşerken, DTP'nin milletvekili sayısı 21 oldu.

-MECLİS KÜRSÜSÜNÜ EN ÇOK KULLANAN İSİM OLDU SÖZ VERİLMEMESİNDEN YAKINDI -

23. dönemin 2. yasama yılında Meclis kürsüsünü en çok kullanan, Genel Kurul'da en çok söz alan milletvekili ise Tunceli Bağımsız Milletvekili Kamer Genç oldu. Sık sık konuşturulmamaktan yakınan Genç, Başbakan'a yönelttiği sert eleştiriler nedeniyle Genel Kurul ve Meclis kulisinde AKP milletvekillerinin saldırısına da maruz kaldı. 2. yasama yılının en sert kavgasında, Genç'i AKP'li milletvekillerinden CHP ve MHP milletvekilleri korudu. Siyasette yaşanan krizlerin sinirleri iyiden iyiye gerdiği 2. yasama yılında zaman zaman milletvekilleri arasında küfürler havada uçuştu, Genel Kurul ve komisyon çalışmalarında kavga görüntüleri yaşandı.

-MECLİS HRANT DİNK CİNAYETİNİ ARAŞTIRDI-

Meclis'in 2. yasama yılında altına imza attığı önemli çalışmalardan biri de Meclis İnsan Hakları'nı inceleme komisyonu bünyesinde kurulan Hrant Dink alt komisyonu oldu. Komisyon muhalefetin gerek çalışmaları gerekse de hazırladığı rapor nedeniyle sert eleştirilerine hedef oldu. Alt komisyon raporunda Jandarma ve Emniyet'in Dink cinayetinde ihmal ve kusuru olduğu sonucuna vardı.

-TELEKULAK KOMİSYONU DA KURULDU-

Meclis'te 2. yasama yılında kurulan araştırma komisyonları arasında, CHP Genel Sekreteri Önder Sav'ın dinlendiği iddialarıyla başlayan Telekulak tartışmaları nedeniyle AKP'nin önergesiyle kurulan araştırma komisyonu da yer aldı. 2. yasama yılının son dönemine damgasını vuran tartışmalar arasında bulunan Telekulak iddiaları 3. yasama yılında da gündeme damgasını vuracak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber