Gençlere 'Metabolik sendrom' uyarısı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 02 Ağustos 2008 15:35, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

Türkiye genelinde 20 yaşın üzerindeki her 3 kişiden birini, şeker hastalığı, kan yağlarında bozulma, tansiyon yüksekliği ve obezite kriterlerinden 3'ünün bir arada bulunduğu ''metabolik sendrom''un tehdit ettiği bildirildi.

Metabolik sendrom tespit edilen kişilerde, bir süre sonra başta şeker, kalp krizi, inme gibi ölümle sonuçlanabilen hastalıkların görüleceği uyarısında bulunuldu. Ufuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Biyokimya Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Selda Demirtaş, metabolik sendromun çok belirgin bir bulgu vermediği için ''gizli seyreden ama sonuçları ölüme kadar gidebilen ciddi bir hastalık'' olduğunu ifade etti. Türkiye Metabolik Sendrom Araştırma Grubu tarafından yapılan ''Metabolik Sendrom Sıklığı Araştırması (METSAR)'' sonuçlarına göre, Türkiye'de kentsel yerleşimlerde metabolik sendrom görülme sıklığının yüzde 33.8 olduğunu belirten Demirtaş, hastalığın son 20 yıl içinde genç nüfusta görülme sıklığının arttığını söyledi.

Kişinin yaşam şekli ve beslenme alışkanlığı başta olmak üzere çeşitli faktörlerin metabolik sendromu tetiklediğini vurgulayan Demirtaş, şunları kaydetti: "Giderek hareketsiz bir yaşam biçiminin tercih edilmesi, bilgisayar başında sürekli oturarak uzun süre vakit geçirilmesi, yürümek yerine en yakın mesafelere dahi araçla gidilmesi, spor yapılmaması, metabolik sendromu tetikleyerek risk faktörünü artırıyor. Beslenmeye özen gösterilmemesi, ev yemekleri yerine hazır gıdaların tercih edilmesi, öğün atlanması, stresli ortamlarda çalışılması da metabolik sendrom açısından risk doğuruyor.''

Demirtaş, evde kişinin kendi yapabileceği kontrollerde, bel çevresinin kadınlarda 80, erkeklerde 95 santimetreden fazla olması, tansiyon değerlerinin 8.5-13.5'tan farklı değerlerde çıkması ve diyabetin belirtileri olan sık tuvalete gitme ve çok su içme isteği halinde kişinin vakit kaybetmeden bir hekime başvurması gerektiğini vurguladı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber