Eğitimcilerden çöken yurt açıklaması

Haber Giriş : 02 Ağustos 2008 14:51, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Konya'nın Taşkent ilçesine bağlı Balcılar beldesinde Boğaziçi Özel Öğrenci Yurdu'ndaki patlama sonucu 18 öğrencinin hayatını kaybetmesi eğitim camiasından büyük tepkiye neden oldu.

-Eğitim sendikaları başkanları, herkesin olayla ilgili olarak topu birbirine attığına ve denetimlerde tam bir ?başıboşluk? bulunduğuna dikkat çekerek, ?Devlet görevlileri sorumluluklarını yerine getirmeliler? dediler. Eğitimciler, ?Siyasi çıkar ilişkiler uğruna bu tip yapılara izin veriliyor? açıklamasında bulundular.

- Konya'nın Taşkent ilçesine bağlı Balcılar beldesinde Boğaziçi Özel Öğrenci Yurdu'ndaki patlama sonucu 18 öğrencinin hayatını kaybetmesi eğitim camiasından büyük tepkiye neden oldu. Eğitim sendikaları, herkesin olayla ilgili olarak topu birbirine attığına ve denetimlerde tam bir ?başıboşluk? bulunduğuna dikkat çekerek, ?Devlet görevlileri sorumluluklarını yerine getirmeliler. Siyasi çıkar ilişkiler uğruna bu tip yapılara izin veriliyor? açıklamasında bulundular.

-TÜRK-EĞİTİM-SEN: ?DEVLET ADAMLARI SORUMLULUKLARINI BİLMELİ?-

Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, ANKA'ya yaptığı açıklamada, olaydaki en dikkat çekici noktalardan birinin, bakanların ?bize ait değil? açıklamaları olduğunu söyledi. Koncuk, devlet adamlarının bu tür açıklamalarda bulunamayacağını ve böyle bir haklarının olmadığını söyleyerek, şöyle dedi:

?O Bakanlığa bağlı olmaması devlet adamını sorumluluktan kurtarmaz. Bu iş yapılırken sorumlu olan insanlar nerdeydi. Koskoca bina bu, bunun mutlaka sorumluları vardır. Biz millet olarak her şeyi sineye çekiyoruz. Olan olmuş dersek, binlerce evladımızı daha kaybederiz. Kimse bu işin sorumluları, onlar mutlaka tespit edilmeli. ?Efendim bize bağlı değil' diyerek herkes topu üzerinden atmaya çalışıyor. Devlet adamı, ?bizim sorumluluğumuzdadır, kim görevini savsaklamışsa onunla ilgili olarak tedbiri alacağız' demeli. 18 çocuğumuz toprağa girdi bunu sineye çekemeyiz. Bu açıklamaları devlet adamlığına yakışmayan açıklamalar olarak görüyorum. Devlet, sorumluluğu olduğunu bilmeli ve ona göre davranmalıdır. Yoksa Bu husumetlerden kurtulmamız mümkün değildir.?

-EĞİTİM-İŞ: ?PİŞKİNLİK VAR?-

ANKA'nın sorularını yanıtlayan Eğitim-İş Genel Başkanı Yüksel Adıbelli, yaşanan olaya kimsenin sahip çıkmadığına işaret ederek, ?Sanki bina kendiliğinden oldu da kondu oraya? dedi. Söz konusu yurtta Kuran kursu verildiğinden Valinin, İl Milli Eğitim Müdürü'nün ve İlçe Milli Eğitim Müdürü'nün haberi olduğunu belirten Adıbelli, ?Gariban halk çocukları, din sömürüsü yapılarak tarikatçılıkla yerleştiriliyorlar bu yerlere. Olan 18 çocuk ve bir sürü yaralımıza oldu. Dünyanın başka bir yerinde böyle bir şey olsaydı ne Başbakan ne de hükümet yerinde dururdu. Bizde ise pişkinlik var. Kimse üzerine almıyor. Bu olay Türkiye'yi kimlerin yönettiğini de ortaya çıkardı. Başbakan, odak değiliz demişti. Odaklardan biri patladı orada. ODTÜ yıkmaya çalışan zihniyet ne yapar acaba? diye konuştu.

-BES: ?KURS, YURT VE CAMİLERİN DENETLENMESİ GEREKİYOR?-

BES Genel Başkanı Gürkan Avcı ise yaşanan olayın Türkiye için çok üzücü olduğunu belirterek, bu durumdan ders çıkarılarak gerekli önlemlerin alınması gerektiğini söyledi. Bu tip kuruluşlara izin veren, ruhsat veren, denetleyen, teftiş eden birimlerin çok daha dikkat etmesi gerektiğinin altını çizen Avcı, Konya'da ola yerinde inceleme yaptığını bildirdi. Avcı, olayın yaşandığı binanın derme-çatma bir yapı olduğunu kaydederek, ?Böyle bir binaya yavrularımızı yerleştirmek, çocuklarımızın böylesine derme-çatma, gecekonduvari binalarda kalkmalarına izin vermek doğru değildir? dedi. Bu konu ile ilgili olarak Milli Eğitim Bakanlığı'nın harekete geçmesi gerektiğini ve aynı durumda bulunan yurtlar için gerekli önlemleri alması gerektiğini ifade eden Avcı, ?Bakanlık çok hızlı bir şekilde bu yaz tatilini fırsat bilerek bu tip yurtların teftişini bir an önce yapmalı ve önümüzdeki eğitim-öğretim dönemine hazır hale getirmelidir. Gerekli şartları olmayan yurtlar kapatılmalı, gerekli cezalar verilmelidir? dedi. Türkiye'de yurt, kuran kursu ve cami yapımının ?başıboş? bir şekilde yapıldığını ve denetlenemediğini ifade eden Avcı, sözlerini şöyle sürdürdü:

?Herkes kafasına göre kurs, yurt, cami yapabiliyor. Bu yurt ve kurs konusunda kimin denetlediği belli değil. Ülkemizdeki Kuran kursu, yurt ve camilerin ciddi bir şekilde teftiş edilmesi gerekiyor. Tam bir başıboşluk olduğunu bu olayla görmüş olduk. Siyasi çıkar ilişkiler uğruna bu tip yapılara izin veriliyor. Ama ceremesini çocuklarımız çekiyor. Oraya çocuklarını veren ailelerini ciğeri yanıyor.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber