TTK'ya işçi alımı 2009'a sarkabilir

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 08 Ağustos 2008 08:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TTK Genel Müdürü Rıfat Dağdelen, kuruma alınması planlanan 3 bin işçinin çok sıkı sağlık kontrolünden geçirilerek işe alınacağını belirtti. Dağdelen, işçi alımlarının da yıl başından sonraya sarkabileceğini kaydetti.

Türkiye Taşkömürleri Kurumu (TTK) Genel Müdürü Rıfat Dağdelen, kriterler çerçevesinde gerçekleştirilecek olan sınavların ardından noter huzurunda gerçekleştirilecek olan kura çekiminin akabinde çok sıkı bir sağlık kontrolü yapılarak Türkiye Taşkömürü Kurumu'na işçi alımını gerçekleştireceklerini kaydetti. Dağdelen, bu nedenle işçi alımının yılbaşından sonraya sarkabileceğini söyledi. Yaptıkları yatırımlar ve getirdikleri prim sistemiyle birlikte üretimde çalışmak isteyenlerin sayısının arttığını ifade eden Dağdelen, alınacak olan yeni işçileri de çok iyi seçerek, kömür üretimini artırmayı hedeflediklerini belirtti. Rıfat Dağdelen, ?Kuruma yapılacak olan bin 500 artı bin 500 işçi alımı konusu, Hazineden Sorumlu Devlet Bakanı Mehmet Şimşek tarafından olumlu yönde görüş belirtilerek Başbakanlığa gönderildi. Bakanlar Kurulu'nun tamamının imzalamasının ardından işçi alımlarına başlayacağız. Kriterler çerçevesinde gerçekleştirilecek olan sınavların ardından noter huzurunda gerçekleştirilecek olan kura çekiminin akabinde çok sıkı bir sağlık kontrolü yaparak Türkiye Taşkömürü Kurumu'na işçi alımını gerçekleştireceğiz. Bu nedenle işçi alımı yılbaşından sonraya sarkabilir. Biz, pano-ayakta maksimum kişiyi çalıştırmalıyız ki, gerekli üretimi yapabilelim. Ama o pano-ayak üretim işçisinin çalışma koşullarını da insanca çalışabilecek hale getirelim, onu yapıyoruz şimdi. Yaptığımız yatırımlar ve getirdiğimiz prim sistemiyle birlikte üretimde çalışmak isteyenlerin sayısı artıyor. Alınacak olan yeni işçileri de çok iyi seçerek, kömür üretimini artırmayı hedefliyoruz? dedi.

?TTK'YA 2009 YILINDA 35.5 MİLYON YTL YATIRIM YAPILACAK?

Genel Müdür Dağdelen, TTK'ya 2009 yılında 25 milyon YTL'lik yapılacak olan yatırımın Devlet Planlama Teşkilatı ile yapılan görüşmelerin ardından 35.5 milyon YTL'ye çıkarıldığını söyledi. Dağdelen, ?Türkiye Taşkömürü Kurumu'na bugüne kadar 80 milyon YTL'lik yatırım yaparak hedeflenen üretim rakamlarına ulaşmak için işçi alımının önünü açarken, kurumun geleceğini de garanti altına almış olduk. TTK'ya 2009 yılı içerisinde yapılacak olan 25 milyon YTL'lik yatırım miktarını Devlet Planlama Teşkilatı ile yaptığımız görüşmeler sonrasında bu rakamı 35.5 milyon YTL olacağına karar verildi. Eylül ayı içerisinde yapılacak görüşmeler sonrası TTK'ya 2009 yılı içerisinde yapılacak yatırım miktarı 35.5 milyon YTL olarak kayda geçecek? diye konuştu.

?ÖLÜMLERİN YÜZDE 44'Ü GÖÇÜKTEN MEYDANA GELİYOR?

Rıfat Dağdelen, kurumda ölümlerin yüzde 44'ünün göçükten meydana geldiğini belirterek, ?Hava yastığı? denilen bir sistem getirdiklerini belirterek, iş kazalarını azaltmayı hedeflediklerini kaydetti. Dağdelen, ?Kurumda iş kazalarıyla birlikte meydana gelen ölümlerin yüzde 44'ü göçüklerden meydana geliyor. Bizim domuz damları bir defa yük almıyor ve ölümlü kazalar yaşanıyor bu da tahkimatların yetersiz olduğunu gösteriyor. Bizde 'hava yastığı' denen yeni bir sistem getirdik ve şu anda 5-6 ayakta bu sistemi uyguluyoruz. İleriki dönemlerde bu sistemi tüm ayaklarda uygulayarak meydana gelen iş kazalarını maksimum ölçüye çekerek azaltacağız, belki de hiç kaza olmayacak. Bugüne kadar sürülen galerilerin yanı sıra 28 kilometre daha galeri sürüm ihalesi yaptık. Eğer galeri sürümleri yapılmasaydı TTK bugüne kadar kendiliğinden kapanırdı, yani hazırlık olmadan kesinlikle kömür çıkmaz. Bunun yanında eski lauvvarın durumu belliydi, ürettiğimiz kömürün önemli bir kısmını Balkayası'nda denize döküyorduk. Şimdi üç lauvvarı daha ihaleye çıkaracağız. Göreve geldiğimde TTK'nın zararı 493 milyon YTL'ydi. Ardından bu zarar miktarını periyotlar halinde önce 388 milyon YTL'ye, ardından 357 milyon YTL'ye ve akabinde 356 milyon YTL'ye çekerken, geçen yıl bu zarar yükselerek 421 milyon YTL'ye çıktı.

Bunun en önemli nedeni, 40 milyon YTL toplu sözleşme ve sadece geçen yıl meslek hastalıklarına ödediğimiz 31 milyon YTL'dir. Biliyorsunuz köylerden toplanıp getirilen insanlara alınan rapor karşılığında milyarlarca para ödeniyordu. Düşünsenize, geçen yıl TTK'ya 25 milyon YTL yatırım yaparken, meslek hastalıklarına 31 milyon YTL ödedik. Kurumdan emekli olan işçimiz 85 yaşında ölüyor, ardından alınan 'meslek hastasıdır' raporuyla torunlarına tazminat ödüyoruz. Bir işçimiz emekli olduktan 45 sonra aleyhimize dava açarak bizden 82 bin YTL tazminat aldı. Bu konuyla ilgili olarak gerekli çalışmaları yaparak önce Yargıtay'a ardından Sosyal Güvenlik Kurumu'na başvurup konu ile ilgili gerekli sağlık birimini de kurup bu konuda önlem aldık. Tabii ki gerçek hak sahibi emekli işçilerimizde bu tür hastalıklar tespit edildiğinde haklarını alacaklardır buna bizim kesinlikle itirazımız yoktur? dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber