2008/3 KPSS yerleştirmelerindeki skandallar

Kaynak : Takvim
Haber Giriş : 11 Ağustos 2008 08:21, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Erdal Aydın'ın yazısı

ÖSYM'nin, KPSS 2008/3 yerleştirmeleri hakkında Sivas Milletvekili Muhsin Yazıcıoğlu'nun soru önergesine verdiği cevabı kaldığımız yerden irdelemeye devam edelim.

ÖSYM alan kontrolü yapmamaya devam edecekmiş!

Vekilin, "Alan Kontrolü yapılması uygulaması bundan sonraki yerleştirmelerde nasıl uygulanacaktır?" sorusuna ÖSYM Başkanlığı; "ilgili uygulamayı sürdürmeye devam etmeyi düşünmektedir. Mevcut uygulamada kadroların gerektirdiği nitelikler kılavuzda ilan edilmekte, adayların kendi program/alanlarına tercih yapması istenmekte koşulunu karşılamadığı bir kadro ya da pozisyonu tercih eden adayların yerleştirilseler bile ilgili kurum tarafından atanmalarının yapılamayacağı" belirtilmektedir. Mezun olunan program/alan adayın beyanına bağlı bir bilgidir. Ayrıca bazı adaylar birden fazla alandan mezun olabilirler. Bu kontrol ÖSYM tarafından yapılıyor ve aday bir kadro veya pozisyona yerleştiriliyor olsa bile koşulunu karşılamadığı bir kadro ya da pozisyonu tercih eden adayların ilgili kurum tarafından atamalarının yapılamayacağı açıktır" şeklinde bir cevap vermektedir.

ÖSYM niye ders almıyor?

ÖSYM Başkanlığı; halen yapılan hatalardan ders almayarak ısrarla alan kontrolü yapmamaya devam etmek istemektedir. Alan kontrolü yapmamak zincirleme olarak bir çok memur adayının hayatının değişmesine ve mağdur olmalarına sebebiyet vermektedir. Ayrıca; "Mezun olunan program/alan adayın beyanına bağlı bir bilgidir" şeklindeki bir açıklama doğrudur. Ancak bu beyanı kontrol edecek kurum da ÖSYM olmalıdır. ÖSYM'nin adayların beyanlarını kontrol etmesinden kaçınmasının bir sebebi mi var doğrusu merak ediyorum.

Açıklama yapılmalı!

Okuyucularımızın gönderdiği maillerde yer alan aşağıdaki olaylarla ilgili olarak ÖSYM den açıklama yapmasını bekliyorum.

SKANDAL (1)

KPSS-2008/3 yerleştirmelerinde Yükseköğrenim Kredi Yurtlar Kurumu Genel Müdürlüğü'nün 4135 nitelik kodu ile "Eğitim Bilimleri Lisans programından mezun olmak" şartı aranılan "yurt yönetim memuru kadrolarına" "eğitim ve fen edebiyat fakültelerinin öğretmenlik programı mezunu" adaylar tercih etmiş ve ÖSYM tarafından yerleştirilmişlerdir. ÖSYM nitelik kontrolü yapmadığı için Eğitim bilimleri lisans programından mezun olan aday yerleşememiş ya da yerleşmesi gereken 'il'e yerleşememiştir.

SKANDAL (2)

Yine KPSS-2008/3 yerleştirmelerinde Aksaray Üniversitesi'nin 'Kütüphaneci' kadrosu için ilan edilen kadroya niteliği tutmayan aday yerleştirilmiştir. Aksaray Üniversitesi de bilgi edinme çerçevesinde ilgilinin atamasının yapılmadığını memur adaylarına bildirmiştir. Aksaray Üniversitesi'ni tercih eden kütüphaneci olmak için aranılan şartları taşıyan memur adayı ya başka bir ile yerleşmiş ya da ataması yapılamamış

Sonuç: Memur adayları mağdur oldu. Niteliği ve puanı tuttuğu halde başka adayların yerleşememesi sebebiyle niteliği tutmayan memur adayları açıkta kaldı. Niteliği tutmayan adaylar yerleştirildi.

Yapılması gereken nedir?

Günlerdir bu köşeden sesleniyorum. Yapılması gereken ÖSYM'nin aslı görevi olan KPSS sınavları yapması, KPSS yerleştirmelerinin ise personel mevzuatı alanında uzmanlaşmayı gerektirmesi sebebiyle uzmanlaşan bir kurum tarafından yapılması.

Tekrar ediyorum. ÖSYM, KPSS yerleştirmelerini yapmasın.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber