İstanbul'da konutların yüzde 57'si kaçak

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 17 Ağustos 2008 20:31, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

- İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İstanbul'daki 1 milyon 194 bin 643 binanın çoğunun imara aykırı ve kaçak yapılardan oluştuğunu bildirdi.

Topbaş, "Yapıların yüzde 57'si yasal ve teknik prosedürleri yerine getirilmemiş ruhsatsız yapılar. Bu verilere, sağlam yapı stokunun 2. deprem kuşağının standartlarına göre yapılmış olmasını da ilave ettiğimizde ortaya çıkan sonuç bizi devasa bir yükün altına sokmuş oluyor. Yani İstanbul'un yarısının yıkılıp tekrar yapılması gerekiyor. Artık biz İstanbul'u 1. derece deprem bölgesi olarak değerlendiriyor ve yapı standartlarımızı buna göre şekillendiriyoruz" diye konuştu.

Kaçak ve ruhsatsız binalar konusunda mücadeleyi sürdürdüklerini belirten Topbaş, şimdiye kadar 11 bin 453 yıkım yaptıklarını bildirdi.

Topbaş, kenti depreme hazırlama çalışmalarının sadece belediye kaynaklarıyla mümkün olmadığını vurgulayarak, kentteki bütün binaları olası bir depreme hazırlanmak için 17 milyar dolar ve 30 yıllık bir süre gerektiğini ifade etti.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Topbaş, Zeytinburnu, Fatih ve Küçükçekmece ilçelerinde, yaklaşık 116 bin binada mevcut yapı stokuna yönelik araştırma gerçekleştirdiklerini kaydetti.

Depremde yüksek risk taşıyan 10 ilçede de tarama çalışmaları gerçekleştirdiklerini anlatan Topbaş, "Zeytinburnu'nda 16 bin 31 bina incelendi. 2 bin 295 bina yüksek risk taşıyor. Fatih'te 38 bin 580, Küçükçekmece'de ise 60 bin 938 bina taraması çalışması devam ediyor. Bu etüt projelerin maliyeti tam 52 milyon 200 bin YTL. Kentsel Dönüşüm Müdürlüğümüzün yaptığı diğer çalışmalarla birlikte bu rakam 60 milyon YTL oluyor. Sırada, Bakırköy, Beyoğlu, Eminönü, Avcılar, Adalar, Bahçelievler, Bayrampaşa, Küçükçekmece ilçeleri var" diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber